UOČI PREMIJERE

[FOTO] Toyota će predstaviti novi Prius: Stiže peta generacija sinonima elektrificiranih automobila

14.11.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Novi Prius će koristiti drugačiji hibridni pogon od odlazećeg modela, kao što je plug-in hibridni sustav ili motor-generator, gdje benzinski motor proizvodi električnu energiju, dok električni motor pokreće kotače

Toyota je objavila da će peta generacija najprodavanijeg zelenog automobila na svijetu, modela Toyota Prius, imati svoju svjetsku premijeru 16. studenog. Toyota Motor Corporation (TMC) će uživo prenositi svjetsku premijeru na svojoj web stranici, ali i na svom službenom YouTube kanalu.

Da podsjetimo, prva generacija Toyote Prius, postala je prvi masovno proizveden benzinsko-električni hibridni automobil na svijetu. Prilikom predstavljanja 1997. osvojio je nagradu Auto godine u Japanu, a 1998. osvojio je nagradu Auto godine na Konferenciji automobilskih istraživača i novinara u Japanu.

Proizvodnja prve generacije Priusa je započela u prosincu 1997. u tvornici Takaoka u Toyoti, Aichi, a završila je u veljači 2000. nakon kumulativne proizvodnje od 37.425 vozila.

Prije tri godine smo pisali i kako je Toyota objavila kako će Prius učiniti još zelenijim, dodavanjem solarnih panela kako bi i oni generirali električnu energiju. Toyota već ima model Prius sa solarnim panelima, ali je ta tehnologija ponuđena kao jedina opcija na Prius PHV-u koji se prodaje u Japanu, kao i na plug-in varijanti što se u SAD-u prodaje kao Prius Prime od 2016. godine.

Najava pete generacije je prikazana slikom objavljenom na japanskim društvenim mrežama tvrtke 9. studenoga, na kojoj se ispod prednjeg svjetla nalazi remen 'Hybrid Reborn'. To znači da će novi model koristiti drugačiji hibridni pogon od odlazećeg Priusa, kao što je plug-in hibridni sustav ili motor-generator (gdje benzinski motor proizvodi električnu energiju, dok električni motor pokreće kotače) kakav se koristi u Nissan Qashqaiju e-Power ili u novom Nissan X-Trailu e-Power.