wec

[FOTO] Porsche sprema prototip LMDh za nastup u Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti 2023.

21.12.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Upravljanje ovim revolucionarnim utrkama izdržljivosti za Porsche bit će u sposobnim rukama iskusnog švicarskog državljana Ursa Kuratlea. Hibridni trkaći automobil od 500 kW (680 KS) trebao bi završiti brojne testne vožnje 2022. godine

Porsche bi trebao započeti sezonu motorsporta 2022. s ambicioznim ciljevima i opsežnim programima. Glavni fokus bit će na dvije tvorničke postave za ABB FIA Svjetsko prvenstvo Formule E i FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti. Nadalje, dva nova vozača upotpunjuju postavu vozača.

Proširenje sportskih aktivnosti kupaca i intenzivne pripreme za novi LMDh program sada su dodane na raspored aktivnosti. 'Motorsport je oduvijek imao posebnu ulogu u Porscheovoj korporativnoj strategiji, a već više od 70 godina koristimo trkaću pozornicu kao poligon za testiranje naših najnovijih tehnologija. Danas se suočavamo s velikim izazovima – i u sportskom i u organizacijskom smislu. Odlučni smo igrati aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti, istovremeno osiguravajući da zadržimo svoj DNK motorsporta,' rekao je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG na digitalnoj Porsche Night of Champions.

'Održivost i elektrifikaciju stavljamo vrlo visoko na naš popis prioriteta', dodao je Michael Steiner, član Izvršnog odbora za istraživanje i razvoj. 'To je nešto što će se odraziti i na autosport budućnosti. Kao što možete vidjeti iz razvoja eFuelsa u partnerstvu s ExxonMobilom, uz naš konceptni automobil Mission R, sada su vidljivi prvi veliki koraci u tom smjeru.'

Studija potpuno električnog trkaćeg automobila Mission R izazvala je senzaciju kada je, na primjer, predstavljena na IAA MOBILITY 2021. u Münchenu. Ovaj spektakularni trkaći automobil s pogonom na sve kotače koji isporučuje do 800 kW (1088 KS) vizija je sportskog automobila budućnosti potencijalnog kupca.

  • +5
Porsche sprema prototip LMDh Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Priprema za uvođenje LMDh-a: Cameron i Nasr dodani su vozačkoj postavi

Dane Cameron i Felipe Nasr trebali bi biti uključeni u Porsche Motorsportov pogon vozača od 2022. Cameron, 33-godišnji Amerikanac, osvojio je IMSA WeatherTech SportsCar Championship DPi naslov 2016. i 2019. godine.

Nasr, 29-godišnji bivši vozač Formule 1 iz Brazila, osigurao je prvenstvo u sjevernoameričkoj seriji utrka izdržljivosti 2018. i 2021. Dva nova tvornička vozača bit će intenzivno uključena u daljnji razvoj Porscheovih LMDh prototipa.

Upravljanje ovim revolucionarnim utrkama izdržljivosti za Porsche bit će u sposobnim rukama iskusnog švicarskog državljana Ursa Kuratlea. Hibridni trkaći automobil od 500 kW (680 KS) trebao bi završiti brojne testne vožnje 2022. godine.

Počevši od 2023., Porsche Penske Motorsport će se prijaviti na prototip LMDh u FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti i Sjevernoameričko IMSA WeatherTech SportsCar prvenstvo. Tada će se prvi put u 30-ak godina moći natjecati za ukupne pobjede u klasicima izdržljivosti u Le Mansu, Sebringu i Daytoni s automobilima identične konstrukcije.

'S našim partnerom Penske sveukupno radimo na razvoju novog prototipa LMDh i usko surađujemo s proizvođačem šasije Multimatic u svakom trenutku,' objašnjava Thomas Laudenbach. 'U siječnju ćemo započeti intenzivna testiranja kako bismo osigurali da smo optimalno pripremljeni za naš natjecateljski debi 2023.'