my2024

[FOTO] Lexus osvježio NX za 2023.: Luksuzni premium SUV dobio nove značajke i najnoviju tehnologiju

10.02.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Osim postojećih varijanti s pogonom na sva četiri kotača, model Hybrid sad je dostupan s pogonom na prednje kotače u razini opreme Luxury, pa kupci imaju veći izbor. Osim toga, tu je i nteligentno poboljšanje uštede goriva zahvaljujući novom Predictive Efficient Drive sustavu

Lexus je objavio kako je unaprijedio svoj premium SUV NX za 2023. godinu. Mi smo na svom testu ujesen prošle godine imali Lexusov PHEV model oznake NX 450h+ AWD 5D E-CVT s paketom opreme F Sport.

Osvježenom NX-u, prema Lexusu, nove nadogradnje donose poboljšanja vrhunskog iskustva u kabini kao i inteligentna nova rješenja za podizanje savršene ravnoteže dinamične vožnje i profinjenog stila života luksuznog SUV-a.

Budući da je sveobuhvatno redizajniran iznutra i izvana za svoju drugu generaciju modela predstavljenu 2022., NX se etablirao kao sofisticiran i uzbudljiv suputnik pronicljivim vozačima. Najnovija iteracija nudi više nego ikad prije podizanjem kvaliteta koje su ključne za Lexus i uvođenjem više najnovijih tehnologija.

Kabina elegantnija no ikada

Ugođaj u vozilu, nadahnut luksuznim salonom izrađenim prema Lexusovim omotenashi načelima gostoprimstva, pojačan je na najnovijem NX-u s dodatnom pažnjom na detalje koji predviđaju potrebe i očekivanja kupaca vrhunskih SUV vozila.

Sva nova NX vozila imat će čišću i zdraviju kabinu, uz dobrobit svih putnika zaštićenu novom generacijom nanoe™ X tehnologije pročišćavanja zraka iz Panasonica. Ispuštanjem blago kiselih nanoe iona u atmosferu kabine kroz ventilacijske otvore klima uređaja, nanoe™ X pomaže eliminirati viruse, bakterije, pelud i druge alergene, kao i neugodne mirise, te je nježan prema koži i kosi smanjujući isparavanje vlage.

Iako je već ponuđeno na visokim razinama NX Hybrid, nevjerojatno iskustvo slušanja sada je dostupno i za putnike u Plug-in Hybrid modelu u specifikaciji razreda Luxury, sa sustavom po narudžbi stručnjaka za luksuzni audio i ekskluzivnim Lexusovim partnerom, Mark Levinsonom kao opcija.

Za veću pogodnost, 14-inčni multimedijski zaslon Lexus Link Connect s navigacijom u oblaku sada se također nudi kao opcija na vozilima Comfort, Business i Executive, u usporedbi sa standardnim zaslonom od 9,8 inča.

Elegantna unutrašnjost blista s novim modifikacijama blistavih kombinacija boja. Black & Rich Cream i Flare Red and White interijeri u F Sportu ističu se zahvaljujući novom pretincu za rukavice u boji, bočnoj ploči konzole (suvozačeva strana) i oblogama vrata. Kombinacije Hazel i Dark Rose sada također imaju svoju prepoznatljivu boju na pretincu za rukavice i bočnoj ploči konzole (suvozačeva strana).

Što se tiče vozača promijenjen je raspored prekidača na središnjoj konzoli, pa je upravljanje intuitivnije, a sve su funkcije povezane s vožnjom grupirane i lako dostupne nakon zaustavljanja vozila.

Sustav protiv krađe

Lexus kaže da vozači također mogu biti bezbrižni s najnovijim NX-om putem Ultra-Wideband (UWB) tehnologije za sprječavanje krađe bez ključa, uvedene kao standard u cijeloj ponudi. Rizik od krađe je smanjen jer UWB tehnologija detektira ne samo približnu udaljenost između ključa i automobila, kao u tradicionalnim sustavima ulaska bez ključa; identificira točnu lokaciju. Precizno pozicioniranje ključa u stvarnom vremenu i zaštićeno od neovlaštenog otvaranja osigurava da NX radi samo za svoje prave korisnike.

Sigurnost i zaštita također su dva ključna faktora uvedenih poboljšanja koji utječu na iskustvo pri vožnji. Digitalni unutarnji retrovizor ima novi digitalni, automatski način prigušivanja kako bi se smanjilo zasljepljivanje od prednjih svjetala vozila iza i osigurao jasni pregled sprijeda, dok poboljšano dodatno stop svjetlo ima područje osvjetljavanja koje pruža vrhunsku vidljivost i jasnoću.

  • +14
Lexus NX za 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Sada i pogon na dva kotača te manja potrošnja goriva

Osim postojećih varijanti s pogonom na sva četiri kotača, model Hybrid sad je dostupan s pogonom na prednje kotače u razini opreme Luxury, pa kupci imaju veći izbor.

Manja potrošnja goriva postignuta je na svim modelima Hybrid i Plug-in Hybrid s ugrađenim sustavom navigacije putem sustava prediktivne učinkovite vožnje (eng. Predictive Efficient Drive), koji optimizira punjenje i pražnjenje baterije na modelima Hybrid te omogućuje upotrebu potpuno električnih ili hibridnih načina rada na vozilima PHEV.

Putem podataka iz sustava navigacije utvrđuju se regularne lokacije naglog usporavanja, pa se u tim situacijama pojačava regenerativno kočenje kako bi se obnovila maksimalna količina energije. Tijekom navigacije sustav proaktivno puni bateriju i tako smanjuje upotrebu motora u prometu, a ujedno optimizira upotrebu baterije ovisno o uvjetima u prometu i stanju na cesti uz posebne prilagodbe, primjerice, pri vožnji uzbrdo ili nizbrdo ili na dionicama gradskih cesta ili autocesta.

Bilo zbog vodećih u klasi performansi i veće učinkovitosti, bilo zbog funkcionalne ljepote, ovaj prvijenac u klasi SUV vozila srednje veličine, novi NX vozačima i putnicima svakako će pružiti bolji osjećaj pri vožnji u svakom trenutku nakon što izađe u prodaju širom Europe u proljeće 2023.