samo jedan primjerak

[FOTO] Jedinstveni Tecniq Q40 Defender: Napravljen je u počast 40. godišnjice vojnog helikoptera Chinook

05.05.2022 u 08:11

Bionic
Reading

Ispod upečatljivih vanjskih nadogradnji i poboljšanja legendarnog terenca krije se Ford EcoBoost 2,3-litreni V8 turbo motor iz Mustanga s remapiranom ECU jedinicom i snagom od 307 KS te 432 Nm okretnog momenta, uparen s nadograđenim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem

Britanski stručnjaci za automobilsko inženjerstvo tvrtka Tecniq ove će godine u čast jednog od najdugovječnijih helikoptera Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) s uistinu prilagođenom, jedinstveno dizajniranom i konstruiranom vizijom odane, pouzdane i vrijedne britanske automobilske ikone - Land Rover Defender. Posebno naručeni 'Q40 Defender by TECNIQ' inspiriran je legendarnim vojnim helikopterom Chinook s dvostrukim rotorom, koji je 2021. proslavio svoju 40. godinu aktivne službe. Ručno izrađen Q40 Defender bit će na dražbi na Goodwood Revival događaju u rujnu, a sav prihod od prodaje preko aukcijske kuće Bonhams će biti doniran Udruzi Kraljevskih zračnih snaga (Royal Air Forces Association).

Jednokratni Q40 Defender doživio je potpuni redizajn i rekonstrukciju od strane internog stručnog tima u Tecniq-u, usko surađujući s 18(B) eskadrilom u zračnoj bazi RAF-a Odiham u Engleskoj, preuzimajući suptilne dizajnerske naznake iz helikoptera kako u unutrašnjosti tako i u eksterijeru. U svakoj fazi, Tecniqov tim je radio na poboljšanju performansi, dinamike i učinkovitosti originalnog modela, istovremeno poboljšavajući izgled i dojam vozila kroz pažljiv odabir materijala. Kroz cijeli projekt korišten je vojni pristup posvećenosti detaljima, a rezultat je vozilo koje je jednako elegantno u svojim detaljima koliko je svrhovito u svojim sposobnostima.

Nigel Lempriere, glavni izvršni direktor i suosnivač Tecniq-a, je objasnio: 'Projekt Q40 Defender rođen je da proslavi sve što je sjajno u Chinooku, prikazujući najnovije automobilske tehnologije i inženjerske sposobnosti Tecniq-a i podržavajući sjajan posao koji je izvršilo Udruženje kraljevskih zrakoplovnih snaga. Letjelica je zaista ikona, a Q40 Defender je naš način da proslavimo 40-godišnju prekretnicu naše zemlje, nakon što je odigrao toliko ključnih uloga s vojskom u naporima diljem svijeta.'

Vanjski izgled

Karoserija Q40 Defendera, bnastala iz klasičnog modela Land Rover Defender 110, ručno je dorađena u nadopunjujućim nijansama sjajne i mat tamnozelene boje, pažljivo usklađenim s kamufliranom karoserijom helikoptera. Korištenje laganih karbonskih vlakana za posebno dizajniranu rešetku, proširenja kotača te otvore na poklopcu motora i blatobrana dodatno podižu vanjski dizajn, dok se taktilna ručno prošivena marine leather koža koristi za omotavanje oko po mjeri izrađenih ručica vrata od anodiziranog aluminija. Grafički prikaz poznatog dizajna s dvostrukim rotorom, inspiriran značkama na letačkim odijelima koje nosi zračna posada, suptilno je prikazan na stražnjem dijelu vozila kroz mat boju.

Unutrašnjost

Primjena ručno izrađenih luksuznih materijala i visoko tehničkih proizvodnih metoda u unutrašnjosti stvaraju jedinstveno namjensko okruženje za osobe u kabini. Daljnja inženjerska poboljšanja primijenjena su na konfiguraciju 2+2 'twin zoned’ sjedala s 'dvostrukim zonama', pri čemu je svaki element dizajnirao i proizveo Tecniq. Lagana trkaća sjedala od karbonskih vlakana presvučena su ručno prošivenom kožom Bridge of Wier s umetcima od ovčje kože u suptilnom znaku sjedala Chinooka. Zrcaleći kokpit postavke iz Chinooka, prednji dio kabne luksuzno je presvučen tamnim materijalima, uključujući prošivenu oblogu krova, dok je novodizajnirani upravljač uz jako rekonfiguriranu, ergonomski optimiziranu instrumentnu ploču i središnju konzolu također instaliran, isto tako s utjecajem vojnog dizajna. Prilagođeno dizajnirana kontrolna konzola visoke razine također sada sadrži premješteni skup instrumenata i središnje konzole također je jedinstveno dizajniran za Q40Defender.

Luksuzni stražnji prostor za sjedenje ima svjetliju sivu završnu obradu, koji opet odražava tovarni prostor Chinooka, instaliran s dodatnom posebnom središnjom konzolom i dva pojedinačna sjedala, dok je stražnji prtljažni prostor odvojen pomoću trake izvađene iz prtljažnog prostora letjelicea. Uz nadogradnju na LED rasvjetu u cijelom vozilu, unutrašnjost je dovršena ugradnjom osvjetljenja s podmornice.

Ford EcoBoost 2,3-litreni V8 turbo motor iz Mustanga

Inženjerski zahvat u projektu Q40 Defender osigurao je da je sada vozilo sposobnije nego ikad prije. Ispod upečatljivih vanjskih nadogradnji i poboljšanja svrhovitog izgleda nalazi se dinamična postavka koja osigurava da je legendarni terenac jednako profinjen za vožnju po cesti koliko i izvan ceste. Snaga se isporučuje iz Ford EcoBoost 2,3-litrenog V8 turbo motora iz Mustanga s remapiranom elektroničkom kontrolnom jedinicom (ECU) za isporuku snage od 307 KS i 432 Nm okretnog momenta, u kombinaciji s nadograđenim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem. Vožnja i upravljanje uvelike su poboljšani, a šasiju je preuredio tim stručnjaka u Tecniq-ovom Classic Racing odjelu za klasične utrke. Potpuno novi sustav ovjesa sada ima programabilne amortizere, nadograđene anti-roll poluge protiv prevrtanja i čahure te spuštene zavojne opruge. Učinkovitost kočenja također je značajno poboljšana i sada ima čeljusti sa šest klipova s ​​diskovima promjera 345 mm sprijeda, uparene s diskovima promjera 330 mm s četiri klipa straga.

  • +2
Tecniq Q40 Defender Izvor: Promo fotografije / Autor: TECNIQ

Rachel Huxford, direktorica marketinga, prikupljanja sredstava i trgovine u Udruzi Kraljevskih zračnih snaga, je rekla: 'Novac prikupljen putem aukcije pomoći će nam da nastavimo pružati potporu članovima zajednice RAF-a kojima je potrebna, bilo da se radi o trenutnom osoblju RAF-a, veteranima ili njihovim uzdržavanim osobama.'

Tim Schofield, voditelj odjela za Collectors Motor Cars u aukcijskoj kući Bonhams, je dodao: 'Za Bonhams je prava čast imati priliku prodati Q40 Defender by TECNIQ kako bi prikupio sredstva za nevjerojatan posao koji provodi Udruga Kraljevskih zračnih snaga. Ovo nevjerojatno posebno vozilo napravljeno je da oda počast ovom prekretničkom postignuću, a kvaliteta izrade je zapanjujuća.'

Jedinstveni Q40 Defender će u subotu, 17. rujna biti predstavljen na poznatoj stazi Goodwood Circuit, a osobna sjećanja svih onih koji su tijekom četiri desetljeća služili vojsku i sudjelovali u humanitanim akcijama u Chinooku bit će objavljena kao serija kratkih video zapisa, zajedno s detaljnijim informacijama o Q40 Defenderu tvrtke Tecniq koji je inspiriran ovom letjelicom.