za 2023.

[FOTO] Jaguar osvježio I-Pace; Stilske izmjene i nove vrhunske opreme

13.01.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Iznimne performanse s 400 KS, okretni moment od 696 Nm i inteligentni pogon na sve kotače omogućuju ubrzanje od 0 do 100 km/h 4,8 s

Jaguar je objavio kako je potpuno električni I-Pace sada suptilno poboljšan, s prepoznatljivijim dizajnom, bogatijim specifikacijama, dodatkom R-Dynamic modela i – po prvi put – upečatljivim satenskim bojama u izboru od dvije metalik boje.

Od svog debija Jaguar I-Pace osvojio je više od 90 svjetskih nagrada, uključujući trostruku nagradu bez presedana na dodjeli Svjetskog automobila godine 2019., osvajanje Svjetskog dizajna automobila godine, Svjetskog zelenog automobila i Svjetskog automobila godine, čime je ojačao svoj status referentnog potpuno električnog SUV-a.

S niskim težištem, naprednim sustavima ovjesa i kompaktnim, učinkovitim električnim motorima na svakoj osovini, I-Pace nudi nenadmašnu ravnotežu performansi pogona na sve kotače, profinjenosti i agilnosti – zajedno s impresivnim dometom u stvarnom svijetu i iznimnom udobnošću i danom - svakodnevna upotrebljivost. Tehnologija i značajke vozila stalno su se poboljšavale korištenjem besprijekornih nadogradnji softvera putem bežičnog prijenosa – a još ih tek treba doći.

Nick Collins, izvršni direktor, Programi za vozila, je rekao: 'I-Pace je uvijek nudio sveobuhvatan paket performansi, agilnosti, tehnologije i svakodnevne upotrebljivosti koje kupci očekuju od Jaguara, zajedno s uglađenim, tihim iskustvom vožnje bez napora koje nudi elektrifikacija. Isporučili smo upravo to, a sada je to naš najnoviji model koji ima koristi od našeg pristupa nuđenju odabranijih, bogatijih specifikacija.'

'Gledajući u budućnost, primjenjujemo znanje i iskustvo iz naših programa elektrificiranih vozila i ubrzanog tehnološkog razvoja omogućenog našim zajedničkim partnerstvom s Jaguar TCS Racing Teamom kako bismo ponovno zamislili Jaguar kao potpuno električnu modernu luksuznu marku od 2025. godine.'

Osvježeni dizajn

Profil kabine I-Pace-a prema naprijed, kratki prevjesi i napeti, mišićavi bokovi odmah su prepoznatljivi i izdvajaju ga od ostalih potpuno električnih SUV vozila. Ovaj nagrađivani dizajn sada je evoluirao, sa suptilnim, pažljivo razmatranim poboljšanjima koja pružaju još veću prisutnost.

Prednja rešetka sada ima glatki oblik, u upečatljivoj Atlas sivoj boji. Zamjenjujući prethodni sjajni crni romboidni uzorak, ovo daje jednostavniji, čišći završetak prednjeg dijela vozila dok jača njegov svojstveno električni DNK. Atlas Grey siva se također primjenjuje na okomite lamele na vanjskoj strani prednjih otvora. Daljnja promjena detalja je nova crna i srebrna oznaka Jaguara na rešetki.

Završeci prednjeg odbojnika, donji dijelovi vrata i stražnji difuzor sada su u boji karoserije umjesto Gloss Black crnoj. Ovaj tretman služi za pojednostavljenje i dotjerivanje dizajna uz smanjenje vizualne mase.

Modeli uključujući 400 SPORT imaju diskretan spojler na vratima prtljažnika koji suptilno reflektira potencijal performansi i dinamički karakter I-Pace-a (također standardno na svim drugim modelima opremljenim 22-colnim kotačima).

Svi kotači koji se nude na I-Pace-u kao standardna oprema sada su dijamantno tokareni, dok upečatljivi 22-colni kotač Style 5069 sada ima Satin Grey sivi finiš koji nadopunjuje njegove umetke od karbonskih vlakana. Svi kotači od 22 cola mogu biti opremljeni gumama za sva godišnja doba koje se u slučaju probijanja same zatvaraju.

Ova ažuriranja savršeno nadopunjuje vanjski Black Pack. Sada kao standard na svim modelima od R-Dynamic SE, Gloss Black završna obrada primijenjena je na okvir rešetke, okvire prozora, poklopce retrovizora i stražnje oznake.

Tu je i opcija kontrastnog panoramskog krova, koji po prvi put omogućuje kupcima da odaberu crnu završnicu za stražnji dio krova – do sada u boji karoserije – kako bi nadopunili široku staklenu ploču.

Kupci također mogu po prvi put odrediti satenske boje. U ponudi u izboru Eiger Grey siva ili New Carpathian Grey siva, ove završne obrade daju I-Pace-u sofisticiran, suvremen izgled.

Performanse i dinamika

I-Pace pruža pravo iskustvo vožnje Jaguara. S laganim, kompaktnim i učinkovitim električnim motorima integriranim u prednju i stražnju osovinu, I-Pace može ubrzati od 0-100 km/h za 4,8 sekundi i do maksimalne brzine od 200 km/h.

Pružanje udobnosti i agilnosti bez kompromisa ono je što je Jaguar uvijek činilo jedinstvenim. Napredni ovjes I-Pace-a s dvostrukim poprečnim ramenima sprijeda i Integral Link stražnji ovjes ključni su za ovu dinamičku sposobnost, zajedno s niskim težištem i laganom, čvrstom aluminijskom strukturom karoserije. Zračni ovjes s elektronički kontroliranim prigušenjem Adaptive Dynamics (standard na 400 SPORT) dodatno poboljšava vožnju i upravljivost.

  • +14
Jaguar osvježio I-PACE za 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar

Domet i punjenje

Litij-ionska baterija I-Pace-a od 90 kWh pruža domet do 470 km (WLTP). Pri punjenju pomoću brzorastuće mreže javnih punjača, 100 kW DC punjač može dodati do 127 km dometa (WLTP) u samo 15 minuta. Kupci s trofaznom strujom i kućnom zidnom kutijom od 11kW mogu dodati do 53 km dometa (WLTP) na sat; potpuno punjenje traje samo 8,6 sati. Kupci na monofaznim tržištima koji koriste zidne kutije od 7 kW mogu postići do 35 km punjenja po satu i potpuno punjenje za 12,75 sati.

Kako biste maksimizirali prednosti energije izvan vršne potrošnje, tu je značajka Low Cost Hours Only: samo postavite vrijeme početka i završetka koje odgovara vašoj tarifi – obično preko noći – i punjenje će se odvijati samo tijekom tog razdoblja.

Kupci također mogu postaviti da se punjenje zaustavi kada baterija dosegne određenu razinu – na primjer 80 posto. Ovo je posebno korisno kada koristite javne punjače jer možete dodati samo domet koji vam je potreban da stignete na odredište.

Predkondicioniranje je još jedna tehnologija jednostavna za korištenje koja poboljšava iskustvo vožnje. Dok je vozilo uključeno u struju, ono automatski zagrijava ili hladi bateriju na idealnu temperaturu i čini isto s unutrašnjosti, spremnom za početak vašeg putovanja. Korištenje napajanja iz električne mreže umjesto iz baterije energetski je učinkovitije i povećava domet. Zajedno s vremenskim funkcijama punjenja, predkondicioniranje se može postaviti pomoću zaslona osjetljivog na dodir vozila ili aplikacije Jaguar Remote – ovo je sada ažurirano, što ga čini još jednostavnijim za korištenje.

Infotainment i povezivost

Unutar prostrane unutrašnjosti I-Pace-a nalazi se sva tehnologija koja vam je potrebna da svako putovanje učinite ugodnijim. Svaki model u asortimanu ima brzi, intuitivni Pivi Pro infotainment sustav, koji nudi besprijekorno povezivanje putem bežičnog Apple CarPlay®, Wireless Android Auto™, integriranog Alexa glasovnog upravljanja, Spotifyja i what3words navigacije. Pivi Pro – zajedno s drugim sustavima u cijelom vozilu – uvijek je ažuran zahvaljujući bežičnim ažuriranjima softvera.

Asortiman modela I-Pace za 2023. godinu (MY24) sastoji se od: R-Dynamic S, R-Dynamic SE, R-Dynamic HSE i 400 SPORT (ovisno o tržištu).