Recikliranje baterija

Bosch razvija prvo potpuno automatizirano postrojenje u Europi za pražnjenje baterija

08.05.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Procjena je da će električni automobili činiti oko 70 posto svih novoregistriranih osobnih automobila u Europi do 2030. Time je sve veća potražnja za baterijama i za recikliranjem sirovina koje sadrže, kao što su litij, kobalt i nikal

Sve više električnih automobila nalazi svoj put na ceste. Bosch procjenjuje da će oni činiti oko 70 posto svih novoregistriranih osobnih automobila u Europi do 2030. To je sve veća potražnja za baterijama i za recikliranjem sirovina koje sadrže, kao što su litij, kobalt i nikal. Bosch je za tu svrhu razvio posebne strojeve, opremu i softver.

Podružnica Bosch Rexroth opskrbljuje Battery Lifecycle Company, zajedničko ulaganje Remondis-ove podružnice TSR Recycling i Rhenus Automotive, s prvim europskim potpuno automatiziranim sustavom za pražnjenje i rastavljanje baterijskih modula.

'Elektromobilnost se može uspostaviti dugoročno samo ako je dostupno dovoljno sirovina za proizvodnju baterija. Recikliranje ovdje igra ključnu ulogu i pomaže postaviti našu proizvodnju na održive temelje: ponovno koristimo ono što koristimo i obnavljamo sirovine,' kaže dr. Stefan Hartung, predsjednik upravnog odbora Boscha.

Stručnjaci predviđaju da će do 2030. Europi biti potreban kapacitet za recikliranje do 420.000 metričkih tona baterijskog materijala svake godine (Izvor: Fraunhofer ISI, 2023.). 'Ako želimo izgraditi europsko kružno gospodarstvo, moramo čvrsto integrirati recikliranje u životni ciklus proizvoda i stvoriti potrebnu infrastrukturu za to. Bosch tome pridonosi svojom tehničkom stručnošću,' kaže Hartung. Bosch će predstaviti industrijsku tehnologiju za recikliranje baterija na sajmu Hannover Messe (17. – 21. travnja 2023.).

'Elektromobilnost se dugoročno može uspostaviti samo ako je dostupno dovoljno sirovina za proizvodnju baterija. Recikliranje ovdje igra ključnu ulogu i pomaže postaviti našu proizvodnju na održive temelje: ponovno koristimo ono što koristimo i obnavljamo sirovine,' kaže dr. Stefan Hartung, predsjednik upravnog odbora Boscha.

Učinkovito recikliranje kao sastavni dio kružnog gospodarstva

Sve veći broj električnih automobila u kombinaciji s ograničenim resursima i sve većim zakonskim zahtjevima za recikliranje – izazovi su sve veći. 'Ono što radimo danas određuje smjer za sutra. Baterije koje se trenutno ugrađuju u vozila doći će do kraja svog životnog vijeka za 10 do 15 godina. Moramo iskoristiti ovu priliku da izgradimo potrebne kapacitete za recikliranje,' kaže Steffen Haack, izvršni direktor Bosch Rexrotha.

Prema Institutu Fraunhofer za istraživanje sustava i inovacija, tehnički sustavi potrebni za recikliranje zahtijevat će ulaganja od više od 6 milijardi eura do 2040. samo u Europi (Izvor: Fraunhofer, 2021.). Recikliranje će se isplatiti: optimalno recikliranje može obnoviti do 95 posto kemijskih elemenata baterije i reciklirati ih u procesu proizvodnje baterije.

Automatizirani sustav pražnjenja koji je razvio Bosch ne samo da pojednostavljuje recikliranje, već također povećava učinkovitost i sigurnost: potrebno je samo nekoliko minuta za duboko pražnjenje modula. Sustav prepoznaje različite dizajne baterija, minimizirajući rizike poput kratkih spojeva i požara.

Model projekta u tvrtki Battery Lifecycle Company

Battery Lifecycle Company gradi prvu potpuno automatiziranu tvornicu u Europi na svojoj lokaciji u Magdeburgu, a Bosch Rexroth isporučuje tehnologiju. Stranica će testirati rabljene baterije različitih proizvođača, duboko ih isprazniti i pripremiti za naknadno uništavanje.

Svaki od transportera izradaka u novom pogonu prevozit će baterijske materijale težine do 150 kilograma brzinom od 18 metara u minuti. To znači da će za automatsko pražnjenje osam litij-ionskih baterija iz električnih automobila biti potrebno manje od 15 minuta. Boschevo automatizirano rješenje uvelike će povećati brzinu recikliranja: uz ručni postupak koji se trenutno koristi, potrebno je do 24 sata za duboko pražnjenje baterije.

Projekt modela u Magdeburgu prvi je koji koristi ovo patentirano Boschevo rješenje za pražnjenje: baterijski moduli bit će kemijski deaktivirani u pouzdanom procesu, osiguravajući da se daljnja obrada može odvijati bez napona. Preostala energija u modulima može se koristiti za rad sustava za recikliranje. Osim toga, lokacija će koristiti dokazanu Boschevu industrijsku tehnologiju za proizvodnju baterija na licu mjesta, uključujući fleksibilne, modularne prijenosne sustave i upravljačku platformu ctrlX Automation. Svake godine će tvrtka Battery Lifecycle Company reciklirati do 15.000 metričkih tona materijala za baterije. Planirano je da tvornica počne s radom u ljeto 2023.

Bosch industrijska tehnologija za recikliranje

Bosch ima dugogodišnje iskustvo u razvoju automatizacije i proizvodne tehnologije za proizvodnju baterija. Svi vrhunski njemački proizvođači automobila i mnogi pogoni za proizvodnju baterija diljem svijeta koriste Boschevu industrijsku tehnologiju. Bosch kontinuirano širi svoj portfelj duž lanca vrijednosti za proizvodnju baterija.

Tvrtka je sada razvila hardver i softver posebno za recikliranje baterija, koji se prodaje širom svijeta zajedno s partnerima i integratorima sustava. Uz potpuno automatizirane stanice za pražnjenje baterijskih modula, ove i uključuju ergonomski fleksibilne radne stanice za tehničku analizu i sigurnu demontažu baterija, prijenosne sustave za transport baterija različitih težinskih klasa i softver za vođenje radnika kroz različite korake procesa. Bosch također nudi rješenje za praćenje i praćenje stanja, podrijetla materijala i statusa obrade baterija.