PARKIRANJE BEZ VOZAČA

Automatizirano parkiranje u garažama; Ford, Bedrock i Bosch testiraju visoku tehnologiju koja olakšava parkiranje

27.08.2020 u 09:29

Bionic
Reading

Vozači imaju koristi od smanjenja stresa u potrazi za parkirnim mjestom, a upravitelji parkirališnih garaža i stalni korisnici garaža imaju koristi od automatiziranih rješenja za parkiranje koja povećavaju parkirališni kapacitet i nude usluge za vozila dok su parkirana

Ford Motor Company, Bedrock i Bosch pokreću demonstracijski projekt s povezanim Fordovim testnim vozilima koja se mogu voziti i parkirati unutar Bedrockove Assembly garaže u Detroitu, u SAD-u, koristeći Boschovu pametnu infrastrukturu. Ovo je prvo američko infrastrukturno rješenje temeljeno na automatiziranoj službi za parkiranje, gdje će se vozilo parkirati unutar garaže.

Istraživanje će se provoditi u ispitnom gradskom poligonu Corktown, Fordove nove četvrti za inovacije u području mobilnosti, pokraj nekadašnjeg centralnog kolodvora Michigan Central Station. Okrug će privući inovatore mobilnosti i istraživače iz cijelog svijeta da razviju, testiraju i pokrenu nova rješenja za rješavanje izazova u gradskom prometu, poboljšaju pristup mobilnosti za svakoga i pripreme za sve povezaniji i autonomniji svijet koji je pred nama.

'Neprestano tražimo mogućnosti za proširivanjem našeg vodećeg paketa tehnologija Ford-Co-Pilot360 za pomoć vozaču, koji pomažu ljudima da se samopouzdanije voze, a vjerujemo da tehnologija automatiziranog parkiranja puno obećava', rekao je Ken Washington, šef tehnološke službe u Ford Motor Company. 'Naš rad s Boschom i Bedrockom također se poklapa s našom vizijom budućnosti, koja uključuje sve automatiziranija vozila koja su sve više svjesnija svog okruženja, a zahtijevaju manje on-board računalstva kako bi se poboljšali dizajn, oblici vlasništva nad vozilima i povoljna cijena.'

Demonstracijski projekt bit će prikazan u prizemlju Bedrockove montažne garaže, prvog projekta developera nekretnina u kvartu Corktown. Projekt se poklapa s Bedrockovom vizijom kombiniranja gradnje iz temelja i povijesnog razvoja s najnovijom tehnologijom u parkiranju i mobilnosti - uključujući trenutnu ugradnju prve automatizirane parkirne garaže Midwest koja parkira i dovlači vozila u podrum zgrade Free Press koristeći platforme za utovar vozila.

Automatizirano parkiranje u garažama; Ford, Bedrock i Bosch Izvor: Promo fotografije / Autor: Bosch USA

'Nastojimo biti na čelu inicijativa za parkiranje i mobilnost u Detroitu, jer prepoznajemo važnost međusobne povezanosti nekretnina i mobilnosti', rekla je Heather Wilberger, glavna informativna služba tvrtke Bedrock. 'Osim što drastično skraćujemo vrijeme za parkiranje, ovo rješenje smatramo prvim korakom za automatsko parkiranje u našem gradu, pružajući vrhunsku udobnost našim stanarima, posjetiteljima, susjedstvu i stanovnicima.'

Povezano vozilo i pametna infrastruktura poboljšavaju automatizirano parkiranje

Povezana Ford testna vozila djeluju na vrlo automatizirani način komunikacijom od vozila do infrastrukture (vehicle to infractructure ili V2I) s Boschevom inteligentnom infrastrukturom za parkiranje. Infrastrukturni senzori prepoznaju i lokaliziraju vozilo kako bi se upravljalo njegovim parkiranjem, uključujući mogućnost pomaganja u izbjegavanju pješaka i drugih opasnosti. Ako infrastruktura osjeti nešto na putu vozila, može odmah zaustaviti vozilo.

'Za Bosch, automatizirano parkiranje s uslugom parkiranja objedinjuje naše duboko iskustvo na više domena u mobilnosti i tehnologiji izgradnje kako bismo pružili pametno infrastrukturno rješenje koje poboljšava svakodnevni život', rekao je Mike Mansuetti, predsjednik Boscha u Sjevernoj Americi. 'Ova tehnologija omogućuje potrošačima da vide dobro automatizirane tehnologije dok se vozilo nosi sa zadatkom poput parkiranja u garaži.'

Po dolasku u garažu, vozač će vozilo napustiti na predviđenom mjestu i pomoću aplikacije za pametne telefone poslati vozilo u automatizirani manevar parkiranja. Vozači će također koristiti aplikaciju za traženje povratka vozila na određeno mjesto za preuzimanje, ubrzavanje parkiranja i uklanjanje odgovornosti pronalaska vozila po povratku u garažu.

Nova mobilnost zahtijeva suradnju

Demonstracijski projekt Assembly Garage okuplja jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila, Ford, najvećeg nekretninskog dvelopera u gradu Detroitu, Bedrock i najvećeg svjetskog dobavljača dijelova i komponenti automobilske industrije, Bosch, kako bi pokazao kako organizacije zajedno rade na novim inicijativama za mobilnost.

Demonstracijski projekt omogućit će trima tvrtkama steći vrijedne uvide o korisničkom iskustvu, dizajnu vozila, dizajnu parkinga i primjeni te tako proširiti tehnologiju i njezinu primjenu.

'Uzbudljivo je i izazovno istraživati pametna vozila u pametnom svijetu. Ford, Bosch i Bedrock su puno naučili o tome kako automobili komuniciraju s infrastrukturom iz projekta automatiziranog parkiranja. Uspjeli smo manevrirati vozilima u složenom okruženju uz istovremeno održavanje najviše razine sigurnosti', rekao je Joseph Urhahne, Automatizirano istraživanje vožnje i napredni inženjering, Ford Europa.

Primjer učinkovite upotrebe prostora i usluga u vozilima

Automatizirana rješenja za parkiranje donose vrijednost vlasnicima garaža omogućujući učinkovitiju upotrebu prostora unutar parkirne garaže. S automatiziranim parkiralištem za osobne automobile, ista količina prostora može primiti do 20 posto više vozila. Rješenje se može implementirati putem prilagođenih rješenja poput onog u Assembly garaži ili pomoću ugrađene infrastrukture planirane za izgradnju novih garaža koje omogućuju optimalan dizajn za maksimalni kapacitet.

Pored jednostavnog parkiranja, vozilo bi se moglo voziti i do područja unutar garaže radi specifičnih usluga kao što su punjenje električnih vozila ili autopraonica. Tijekom demonstracijskog projekta, Ford, Bedrock i Bosch demonstrirat će putanje vozila koje će pokazati kako će se vozilo kretati između servisnih prostora i naposljetku do parkirnog mjesta prije nego što ga korisnik nazove da napusti garažu.