ekologija

Angažiranje za kružno gospodarstvo: Hyundai i Healthy Seas za zaštitu mora

06.06.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Predani oblikovanju održivije budućnosti, partneri će surađivati u borbi protiv onečišćenja mora diljem kontinenata, njegovanju održivih morskih ekosustava i promicanju kružnog gospodarstva

Nakon uspjeha u protekle dvije godine, Hyundai Motor i organizacija za očuvanje mora Healthy Seas (u prijevodu: Zdrava mora) započeli su treću godinu svog partnerstva čišćenjem u Tossa de Maru, visoko zagađenom morskom području u Costa Bravi u Španjolskoj.

Obnovom partnerstva aktivnosti Hyundaija i Healthy Seasa proširit će se na globalnu razinu. Predani oblikovanju održivije budućnosti, partneri će surađivati u borbi protiv onečišćenja mora diljem kontinenata, njegovanju održivih morskih ekosustava i promicanju kružnog gospodarstva. Partnerstvo trenutno planira četiri čišćenja i nekoliko edukativnih aktivacija.

'Bilo je doista dirljivo vidjeti sve što su Hyundai Motor Europe i Healthy Seas zajedno postigli za buduće generacije 2022.,' rekao je Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe. 'Planovi za naše partnerstvo u 2023. još su ambiciozniji. Dopirući izvan Europe, naše ovogodišnje aktivacije imat će globalni učinak, čisteći vode na drugim kontinentima i dalje pokrećući kružno gospodarstvo. To je doista dokaz koliko je moguće kada se mnoge strane udruže kako bi obnovile održiv odnos sa svjetskim oceanima.'

Borba protiv onečišćenja mora u Costa Bravi

Od 25. do 26. travnja, Hyundai i Healthy Seas započeli su svoje aktivnosti za 2023. godinu dvodnevnim čišćenjem u Tossa de Maru u Španjolskoj. Ova je aktivnost imala poseban značaj za partnerstvo budući da obje organizacije – uz snažnu potporu Ghost Diving Spain – rade zajedno na tom području od početka suradnje 2021. godine.

Osam ronilaca volontera iz timova Ghost Diving Spain i Ghost Diving Nizozemska sudjelovalo je u ovom čišćenju. Cilj njihovog angažmana bio je ukloniti veliku mrežu škržnicu koja pokriva greben unutar granica zaštićenog morskog područja.

Hyundai Motor i Healthy Seas Izvor: Promo fotografije / Autor: Cor Kuyvenhoven

Unatoč tome što su male, mreže škržnice (gill nets) su najsmrtonosniji oblik morskog otpada. Mnogi morski organizmi, posebice rakovi, spašeni su iz mreže tijekom operacije. Uklonjene su i mreže stajaćice, 'slomljeni lonac' za rakove i mnogo metara dugih užadi.

Vrativši se na kopno, volonterski tim je odrezao olovo i užad i grupirao ostatke po vrsti. Nakon sortiranja, Healthy Seas osigurat će da pronađene mreže postanu novi resurs. Aquafil će regenerirati najlonske dijelove, zajedno s drugim najlonskim otpadom, u ECONYL® pređu, osnovu za mnoge nove proizvode, kao što su podni tepisi u Hyundaijevim IONIQ 5 i IONIQ 6 nultim emisijama ispušnih cijevi, električnim vozilima na baterije.

Za ovo obnovljeno partnerstvo između Hyundai Motora i Healthy Seasa, snimateljska ekipa pratila je volontere u Tossa de Maru i dokumentirala njihove napore za očuvanje morskih ekosustava.

Misija Hyundai Motor Company za stvaranje zajedničke vrijednosti

Pod vizijom marke Hyundai Motor Company 'Napredak za čovječanstvo', tvrtka ima za cilj stvoriti zajedničku vrijednost skaliranjem društvenih utjecaja i izgradnjom održivog poslovnog ekosustava, među ostalim. Ova je misija nadahnula HMC-ovu najnoviju CSV inicijativu, 'Hyundai Continue'.

'Hyundai Continue' ulaže transformativne napore za održivu budućnost kroz svoja tri ključna područja: Continue Earth, Continue Mobility i Continue Hope. Continue Earth predstavlja želju HMC-a da brine o planetu i bori se protiv klimatskih promjena. Tehnologija i napredak iz Continue Mobility demokratizirat će mobilnost i učiniti je sigurnijom. Continue Hope ima za cilj educirati buduće generacije i podržati rast talentiranih mladih ljudi.