promjena kursa

Na Pantovčaku se dogodila velika čistka savjetnika: Gdje su danas i što rade?

22.02.2019 u 10:29

Bionic
Reading

U zadnjoj godini mandata tim Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku izgleda drastično drugačije nego na početku. U prošloj godini napustilo ju je čak šest savjetnika, neki dogovorno, u tišini, neki na izmaku godine, poput Mate Radeljića i Vlade Galića, uz priličnu pompu. Njihovom je smjenom predsjednica označila promjenu političkog kursa uoči još jedne moguće utrke na predsjedničkim izborima. Na Pantovčaku su neka nova lica, a bivši savjetnici bacili su se ili u privatni sektor ili ostali na državnim jaslama

Godine 2015. predsjedničin tim činilo je 11 dužnosnica i dužnosnika, no do danas ih je većina otišla. Na Pantovčaku su iz toga doba ostale tek Anamarija Kirinić, tada pročelnica Kabineta predsjednice Republike, a danas predstojnica njenog ureda, Natalija Hmelina, koja je 2015. obnašala dužnost šefice protokola, a danas je pročelnica kabineta, te Mirjam Katulić, koja titulu tajnice Ureda predsjednice nije mijenjala.

  • +4
Savjetnici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Od početne garde savjetnika na Pantovčaku nema nikoga

Od početne garde savjetnika na Pantovčaku više nema nikoga. Nekadašnji predstojnik Ureda predsjednice Domagoj Juričić otišao je u svibnju 2016., i to u privatni sektor. Kako je tada najavio za tportal, namjeravao je iskoristiti povlasticu dužnosnika - šest mjeseci pune plaće i šest mjeseci pola plaće - te potom naći posao u privatnom sektoru.

To je i napravio te od svibnja 2017. radi kao stariji savjetnik u tvrtki za strateško političko komuniciranje MKPS, čiji je direktor nekadašnji Sanaderov državni tajnik Miroslav Kovačić.

Kovačić je ranije imao tvrtku s bivšim glasnogovornikom Vlade Ratkom Mačekom. Zanimljivo je kako je ujedno suvlasnik u privatnoj poliklinici Radiochirurgia Zagreb, u kojoj je Grabar Kitarović nedavno obavila preventivni pregled uz popust od 20 posto, zbog čega se tim slučajem zabavlja i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednica je ujedno bila gošća na otvorenju ove poliklinike 2017.

>>> Vlasnici klinike u kojoj je predsjednica obavila tajni pregled imaju zanimljivu prošlost, doznajte više o njima

Poslije odlaska s Pantovčaka spekuliralo se kako će Juričić, koji je prethodno radio u Hrvatskoj gospodarskoj komori, otići u diplomaciju.

Odlaze ili u HGK ili u diplomaciju

A Hrvatska gospodarska komora i diplomacija su sektori u kojima su drugi predsjednički savjetnici nastavili svoje karijere.

U HGK-u ili blizu njega završila su čak dvojica bivših savjetnika, Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo, i Vito Turšić, koji je prvo bio ravnatelj savjetničkog tima predsjednice, a potom savjetnik za Inicijativu tri mora. Ovaj je dvojac napustio Pantovčak u prošloj godini.

Najprije Jurčić, koji je postao savjetnikom predsjednika HGK Luke Burilovića, a potom Turšić. Iako Turšić nije otišao direktno u HGK, s komorom je povezan putem vanjske pozicije kreativnog urednika glasila HGK Privrednog vjesnika, , a u HGK-u mu radi i supruga.

>>> Kolinda Grabar Kitarović ipak zadržala jednog Josipovićeva čovjeka

Od prve savjetničke garde u diplomaciji su karijere nastavili Dario Mihelin, savjetnik za vanjsku i europsku politiku, koji je Ured predsjednice također napustio 2018. kako bi preuzeo mjesto veleposlanika RH u Kini, te Josip Buljević. Upravo je Josip Buljević bio prvi od troje savjetnika predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost.

On se na Pantovčaku zadržao nešto manje od godine dana te je potom postao ministar obrane u vladi Tihomira Oreškovića. Godine 2017. imenovan je veleposlanikom RH u Finskoj.

Okretanje kursa bez Galića i Radeljića

Buljevića je pak na savjetničkoj poziciji 2016. zamijenila Maja Čavlović, no na toj se poziciji nije dugo zadržala te je već 2017. imenovana predstojnicom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Treći savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost bio je Vlado Galić.

Aktualni tim predsjednice RH

  • Anamarija Kirinić, predstojnica Ureda predsjednice
  • Natalija Hmelina, pročelnica Kabineta predsjednice
  • Mirjam Katulić, glavna tajnica Ureda predsjednice
  • Ivana Crnić, glasnogovornica
  • Tina Tödtling, šefica protokola
  • Sebastian Rogač, savjetnik za vanjsku i europsku politiku
  • Mirjana Hrga, savjetnica za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske
  • mr.sc. Renata Margaretić Urlić, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade
  • doc. dr. sc. Marko Primorac, savjetnik za gospodarstvo

Posebni savjetnici: 

  • prof. dr. sc. Mate Granić
  • Ante Deur, posebni savjetnik za branitelje
  • dr. sc. Anđelko Akrap, posebni savjetnik za demografsku obnovu
  • Branko Lustig, posebni savjetnik za pitanja Holokausta
  • dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport
  • Nenad Bakić, posebni savjetnik za digitalnu transformaciju i STEM 

>>> Ražalovani špijun više ne savjetuje predsjednicu: Otkrivamo nepoznate detalje iz biografije Vlade Galića

No kao što je poznato, u prosincu prošle godine razriješen je jer se njegovo ime povlačilo u kontekstu afere SMS. Što danas radi Galić i je li iskoristio mogućnost da dobiva plaću nakon odlaska s dužnosti, nije nam poznato jer nam nije odgovarao na pozive i SMS-ove. Trenutno je mjesto savjetnika predsjednice za taj važan sektor – prazno.

>>> Radeljić otkrio šokantne detalje o tome kako je došlo do njegova odlaska s Pantovčaka

Nedugo nakon Galića, s Pantovčaka odlazi i Mate Radeljić, a bio je na mjestu savjetnika za unutarnju politiku od početka mandata 2015. Radeljićeva smjena odjeknula je najviše u javnosti jer je tvrdio da je bio izložen prijetnjama obavještajnog aparata te je nakon smjene izašao u javnost sa svim detaljima.

  • +11
Mate Radeljić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Smjena Galića i Radeljića ujedno je označila promjenu političkog kursa predsjednice te se u zadnjoj godini mandata odlučila distancirati od političke desnice. U kontekstu novog smjera zbog kojeg je na Pantovčak u prvim danima 2019. dovela Mirjanu Hrgu je i izjava Grabar Kitarović da je bila u krivu kada je rekla da je 'za dom spremni' stari hrvatski pozdrav.

>>> Otkrivamo koliko je teška savjetnica predsjednice Mirjana Hrga: U imovinskoj kartici naletjeli smo na jedan zanimljiv detalj

Predsjednicu je 2017. napustio i savjetnik za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara, jer je tada postao gradonačelnik Splita, te Mladen Pavić, savjetnik za europske fondove, poljoprivredu i ribarstvo. Pavić je 2016. imao kratki izlet u privatni sektor i postao je ni manje ni više nego predsjednik uprave Kutjeva.

No ubrzo se vratio u državni sektor te je u rujnu 2018. imenovan pomoćnikom ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac.

  • +15
Mladen Pavić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

I Luka Đurić, koji je u prvoj garnituri bio glasnogovornik Ureda predsjednice, otišao je u privatni sektor. Godine 2018. s mjesta savjetnika predsjednice za nove medije i društvene mreže, na koje je u međuvremenu promoviran, odlazi u tvrtku Capital7, u kojoj je imenovan savjetnikom uprave. Riječ je o jednoj u nizu tvrtki Ivana Jurića Kaćunića u vlasničkoj strukturi niza radijskih postaja.

Odlazili i posebni savjetnici

Osim savjetnika s titulom dužnosnika, Grabar Kitarović ima posebne savjetnike. I u toj kategoriji bilo je nekoliko značajnijih promjena. Godinu i pol nakon dolaska na Pantovčak predsjednicu napušta Jadranka Jureško Kero. Ova nekadašnja novinarka i dopisnica iz SAD-a kasnije se spominjala kao posebna savjetnica kineskog građevinskog giganta, tvrtke China Road and Bridge Corporation.

>>> Bivša predsjedničina savjetnica i Kalmetin operativac omastili brk u poslu stoljeća s Kinezima

Ona je, navodno, uz Stjepka Bobana pripremala teren ovoj tvrtki koja je u međuvremenu dobila posao izgradnje Pelješkog mosta, o čemu je tportal ranije pisao. Jureško Kero pitali smo čime se danas bavi, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

  • +12
Jadranka Jureško Kero Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Posebni savjetnik za ustavno-pravna pitanja predsjednice bio je i Vladimir Šeks, no razriješen je već početkom 2016. Naime, Šeks je zatražio razrješenje zbog slučaja Goldberger, odnosno odluke Komisije za pomilovanja da se njegovu nekadašnjem savjetniku Vanji Goldbergeru oprosti osam mjeseci zatvora. Krajem iste godine Šeks je postao šef Savjetodavnog vijeća u HDZ-u.

Posebni savjetnik za gospodarstvo na početku mandata bio je Nikica Valentić. No Pantovčak je napustio 2017. zbog zdravstvenih problema, a u međuvremenu je doživio i poslovni krah.