BULJEVIĆU OBRANA I SIGURNOST

Kolinda Grabar Kitarović ipak zadržala jednog Josipovićevog čovjeka

20.02.2015 u 11:40

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i službeno je imenovala savjetnike i druge ljude u svom timu. Većina imena bila je poznata od ranije, no nekih malih promjena ipak je bilo. Tako je, primjerice, ipak zadržala Josipovićeva predstojnika ureda

Vito Turšić, koji je za vrijeme bivšeg predsjednika Josipovića bio predstojnik Ureda predsjednika, ipak se održao na Pantovčaku. Nova predsjednica imenovala ga je za ravnatelja Savjetničkog vijeća, a njegovu dosadašnju funkciju preuzima Domagoj Juričić.

Tko je Vito Turšić?

Vito Turšić na mjesto predstojnika Ureda predsjednika u mandatu Ive Josipovića došao je 2012., nakon parlamentarnih izbora. Tada je naime, njegov prethodnik Joško Klisović otišao na mjesto zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova. Turšić je na Pantovčak došao s mjesta ravnatelja Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Dosada je obnašao nekoliko funkcija kao što su: član uprave i pravni savjetnik u Hrvatskom društvu skladatelja, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Šibeniku, član Upravnog vijeća Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, šef kabineta te pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa.


Za pročelnicu Kabineta predsjednice imenovana je Anamarija Kirinić, glavna tajnica ureda predsjednice ostaje Mirjam Katulić, šefica je protokola Natalija Hmelina, o kojoj je tportal već pisao. Njezina je zamjenica Tina Tödtling.

Za glasnogovornika je imenovan Luka Đurić.

Što se pak tiče savjetnika, Kolinda Grabar Kitarović za savjetnika za unutarnju politiku izabrala je Matu Radeljića, dok će je po pitanju vanjske i europske politike savjetovati Dario Mihelin, njezin najbliži suradnik iz vremena kada je bila šefica diplomacije i veleposlanica u SAD-u.

Iako se spominjalo kako će savjetnik za obranu biti komodor Ivan Tolić, njega zasad nova predsjednica nije imenovala ni na jednu funkciju. Resor obrane preuzimaJosip Buljević koji je imanovan na mjesto savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost.

Ante Deur, jedan od vođa prosvjeda branitelja, imenovan je za savjetnika za branitelje u samom Uredu predsjednice.

Andro Krstulović Opara savjetnik je za društvene djelatnosti, dok je glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar Kitarović i bivši glasnogovornik ministra poljoprivrede Mladen Pavić imenovan za savjetnika za europske fondove, poljoprivredu i ribarstvo.