zakopčani do grla

Kimova sestra: Sjeverna Koreja nema interesa za samit s Japanom

26.03.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja priopćila je u utorak da nema interesa za samit s Japanom i da će odbiti bilo kakve razgovore, objavio je državni medij KCNA, čime se potencijalno pogoršavaju ionako neprijateljski odnosi između dviju zemalja

Kim Yo Jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, rekla je da su ih kontaktirale japanske vlasti i zatražile sastanak bez preduvjeta, što je ona pozdravila ako je Japan spreman "napraviti novi početak" bez "opsjednutosti prošlošću".

Bilateralni odnosi napeti su zbog sporova, uključujući pitanje japanskih državljana koje su sjevernokorejske vlasti otele početkom 2000-ih i japansku okupaciju Korejskog poluotoka od 1910. do 1945. te korištenje prisilnog rada i seksualnog ropstva.

Kim je izjavila da Tokio očito "nema hrabrosti" promijeniti povijest nakon što je Japan pokrenuo pitanje otetih japanskih državljana te nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga. "To pokazuje stav Japana koji se drži pitanja koja se nikada ne mogu riješiti i nemaju što riješiti", rekla je Kim u izjavi koju je objavila KCNA.

Izdvojila je primjedbe glasnogovornika japanske vlade Yoshimasa Hayashija da je tvrdnja Sjeverne Koreje da je pitanje otmica riješeno "potpuno neprihvatljiva".

  • +6
Sjeverno-korejske vojne vježbe Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Sjevernokorejske su vlasti 2002. godine priznale da su prije nekoliko desetljeća otele 13-ero japanskih državljana. Petero otetih kasnije se vratilo u Japan, rekavši da su ostali umrli. No Tokio vjeruje da je ih je oteto 17 i još istražuje sudbinu onih koji se nisu vratili.

Optužujući japanskog premijera Fumia Kishidu da koristi bilateralne veze kao "političke kalkulacije", Kim je rekla da će njezina zemlja odbiti bilo kakve razgovore s Tokijom.