sjeverna koreja

Kim Jong-un pokazao nove tenkove, a otkrio i nasljednicu: Tko je Kim Ju-ae?

26.03.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un nedavno je viđen kako se vozi na tenku tijekom vojnih vježbi, a kasnije je svijetu otkrio svoju vjerojatnu nasljednicu – kćer Kim Ju-ae

Korejska vojska prije nekoliko dana demonstrirala je svoju vatrenu moć nizom masovnih vježbi.

One su uključivale zračne i amfibijske jedinice te novootkrivene raketne lansere. Također su obuhvatile novi glavni borbeni tenk, o kojem se još ne zna mnogo, osim da je riječ o moderniziranoj verziji sovjetskih modela T-62 i T-72.

Mnogi detalji nisu uopće potvrđeni zbog izostanka stranih promatrača, ali slike sjevernokorejske državne novinske agencije pokazale su da je više od 60 samohodnih haubica i višestrukih raketnih lansera sudjelovalo u vježbama.

One su bile odgovor na poziv sjevernokorejskog vođe za intenziviranje 'praktičnih vježbi koje će osigurati pobjedu u ratu'.

Kim je rekao da su nužne za sve topničke posade kako bi ih se pripremilo da 'preuzmu inicijativu nemilosrdnim i brzim udarima u trenutku ulaska u stvarni rat'.

  • +6
Sjevernokorejske rakete Izvor: Profimedia / Autor: Kim Jae-Hwan / Zuma Press / Profimedia

Ranije ove godine Kim je rekao da će vlada zemlje donijeti 'odlučnu promjenu politike' u odnosima s južnim susjedom, potencijalno u nastojanju da opravda buduću upotrebu nuklearnog oružja protiv Južne Koreje.

Sjevernokorejski list Rodong Sinmun izvijestio je da su se vježbe usredotočile na pripremu vojnika za 'neočekivane ratne okolnosti' dok sjevernokorejski vođa radi na modernizaciji oružanih snaga zemlje.

Nakon masovnih vježbi, Kim je proglasio da je vojska spremna za 'potpunu borbenu mobilizaciju'.

Krajem prošle godine obavještajni analitičari rekli su da se čini da je Sjeverna Koreja pretvorila teretne civilne avione Air Koryo Il-76 u vojne zrakoplove, pri čemu su neki pretvoreni u leteće radare.

  • +6
Sjevernokorejske vojne vježbe Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Zanimljivo je to da je na korejskim vojnim vježbama uz Kim Jong-una uvijek bila i njegova kći Kim Ju-ae.

Ona, vjeruje se, ima 10 ili 11 godina te je jedina od troje Kimove djece koja se pojavila u javnosti, što zapadne analitičare navodi na uvjerenje da se nju priprema kao njegovu nasljednicu na čelu zemlje.

Razlog više za te špekulacije je i činjenica da je portret Kim Ju-ae već osvanuo i na poštanskim markicama koje se koriste u Sjevernoj Koreji.