NAGAĐANJA

Donosi li ovogodišnji WWDC veliki zaokret Applea prema umjetnoj inteligenciji?

28.03.2024 u 10:10

Bionic
Reading

U Appleu nisu precizirali što sve planiraju predstaviti. Najavljene su tek nadogradnje za niz operativnih sustava. No, nagađa se kako će ići dalje od toga

Worldwide Developers Conference (WWDC), godišnja Appleova konferencija namijenjena razvojnim programerima, bit će održana u lipnju ove godine.

Očekuje se kako će ponuditi predstavljanje noviteta vezanih uz sve Appleove proizvode, od iPhonea do Maca i Apple Watcha.

No, posebna će pozornost biti usmjerena na proizvode s ugrađenom umjetnom inteligencijom, koji bi mogli donijeti jednu od najozbiljnijih promjena za Appleove linije proizvoda ikad.

Događaj će započeti glavnom prezentacijom 10. lipnja, dok će predavanja i druge aktivnosti trajati do 14. lipnja. Glavni dio konferencije bit će održan online, iako će odabrani programeri moći ga pratiti uživo, kao i sudjelovati u 'posebnim aktivnostima'.

U Appleu nisu precizirali o čemu će se raditi, kao ni što sve planiraju predstaviti. Najavljene su tek nadogradnje za operativne sustave iOS, iPadOS, macOS, watchOS, tvOS i visionOS.

Umjetna inteligencija u prvom planu?

Već se neko vrijeme nagađa kako bi većina tih nadogradnji trebala sadržavati umjetnu inteligenciju. Apple ju već godinama duboko integrira u svoje proizvode, no mogle su se čuti kritike kako zaostaje za Microsoftom, Googleom i drugima i kako se opire uvođenju novih tehnologija.

Šef Applea Tim Cook izričito je rekao kako Apple radi na novim načinima kako koristiti umjetnu inteligenciju, a novi MacBook Air je reklamiran kao 'najbolje prijenosno računalo za široku potrošnju na svijetu za umjetnu inteligenciju'.

Priča se kako bi se generativna umjetna inteligencija i druge nove tehnologije mogli naći u novom izdanju iOS-a. Također se nagađalo kako Apple razmišlja o partnerstvu s Googleom ili OpenAI-jem, ne bi li ugradili njihove značajke generativne umjetne inteligencije u iPhone.

Do sada je Appleova upotreba umjetne inteligencije bila integrirana unutar uređaja i fokusirana na specifične načine korištenja. Apple bi također mogao redizajnirati izgled početnog zaslona na iPhoneu, uključujući dodavanje opcije za postavljanje aplikacija bilo gdje na stranici.

Navodno su u pripremi i nadogradnje hardvera, poput primjerice nove inače bežičnih slušalica AirPods, uključujući dugo zanemareni AirPods Max, piše Independent. Prošle je godine glavna zvijezda WWDC-a bila konzola za virtualnu stvarnost Apple Vision Pro.