ZAKONSKE MJERE

Apple je u Europi promijenio pravila App Storea. Što to znači za sigurnost iPhonea?

12.03.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Apple provodi velike promjene u App Storeu u Europi zbog novih pravila EU-a. Može li to značiti da će iPhone biti osjetljiviji na hakiranje?

Apple je odškrinuo vrata iPhoneove digitalne tvrđave zbog regulatornih mjera u Europi koje potrošačima nastoje dati više izbora - uz rizik stvaranja novih putova za hakere da ukradu osobne i financijske informacije pohranjene na uređajima.

Remont koji je u Europskoj uniji nastupio u četvrtak prošlog tjedna predstavlja najveće promjene u App Storeu otkada je Apple predstavio taj koncept 2008. godine. Građani u Europi, među ostalim, mogu preuzimati aplikacije za iPhone iz trgovina kojima ne upravlja Apple, a dobit će i alternativne načine plaćanja za transakcije unutar aplikacije, izvještava Euronews.

Oslobađanje digitalnog tržišta

Europski regulatori nadaju se da će promjene koje nalaže Zakon o digitalnim tržištima (DMA) olabaviti kontrolu koju su 'čuvari digitalnih vrata' velikih tehno kompanija stekli nad proizvodima i uslugama koje koriste potrošači i tvrtke jer postaju sve dominantnije sile u svakodnevnom životu. Mjere su stupile na snagu samo nekoliko dana nakon što su regulatori iz EU-a kaznili Apple s gotovo 1,8 milijardi eura zbog sprječavanja konkurencije na tržištu streaminga glazbe.

Apple je oštro kritizirao nove propise zbog nepotrebnih sigurnosnih rizika za korisnike iPhonea u Europi, navodeći da ih izlažu većem broju prijevara i drugih zlonamjernih napada pokrenutih iz aplikacija preuzetih izvan njegovih ekosustava. Kompanija tako navodi povećanje spektra usluga koje prodaju drogu, pornografiju i ostale takve sadržaje, dugo zabranjivane u App Storeu.

Nezaobilazni rizici?

Unatoč nastojanju da zadrži sigurnosne mjere, a istovremeno se pridržava novih pravila u bloku od 27 zemalja, Apple upozorava da će 'promjene koje zahtijeva DMA neizbježno uzrokovati jaz između zaštite na koju se korisnici Applea izvan EU-a mogu osloniti i zaštite dostupne korisnicima u Uniji'.

Appleova upozorenja, doduše, treba uzeti s rezervom, kažu stručnjaci.

Apple protiv EU-a

Upravljanje mobilnim uređajima 'potpuno je drugačije' u trgovinama aplikacijama trećih strana, a Apple 'to ovdje namjerno povezuje kako bi zamutio vodu', rekao je Michael Veale, izvanredni profesor na University College London koji se specijalizirao za digitalna prava i regulaciju. 'Appleov App Store nije proxy za korporativnu sigurnost podataka - aplikacije unutar njega redovito šalju podatke nesigurnim poslužiteljima u oblaku, skrivenim sustavima za praćenje trećih strana i još mnogo toga', rekao je. Appleova usklađenost je, ističe, 'sprdnja'.

Neke manje tehnološke tvrtke, poput servisa za streaming glazbe Spotifya i proizvođača videoigara Epic Gamesa, također napadaju načine na koje Apple poštuje propise DMA-e, ističući da je to nešto više od fasade što 'ismijava' njenu namjeru.

'Umjesto stvaranja zdrave konkurencije i novih izbora, Appleovi novi uvjeti podići će nove prepreke i ojačati njegovo uporište nad ekosustavom iPhonea', napisali su Spotify, Epic i više od dva tuceta ostalih kompanija i saveza u pismu poslanom 1. ožujka Europskoj komisiji, izvršnom tijelu EU-a koje nadzire DMA-u.

Pritisak na tehnološke divove

Digitalni krajolik koji se mijenja u Europi tjera na promjene i u drugim tehnološkim moćnicima, kao što su Google i Facebook, ali novi propisi pogađaju srž Appleove filozofije održavanja čvrste kontrole nad svakim aspektom njihovih proizvoda.

Ovaj pristup 'ograđenog vrta', koji je osmislio pokojni suosnivač Steve Jobs, počinje pedantnim dizajnom hardvera, a zatim se proširuje na sav softver koji pokreće uređaje te nadzire njihovu trgovinu. Tim je pristupom izgrađeno carstvo s gotovo 400 milijardi dolara (365 milijardi eura) godišnjeg prihoda te uspjeh koji povezuje Apple s povjerenjem što ga je izgradio dugogodišnjim budnim upravljanjem iPhoneom i drugim popularnim proizvodima, kao što su iPad, Mac i Apple Watch.

Čak je i Sweeney iz Epica priznao da su jedan od razloga zbog kojih koristi iPhone čvrste sigurnosne mjere koje je Apple primijenio da bi spriječio hakere i zaštitio privatnost svojih korisnika. Apple, koji provodi promjene u Europi ažuriranjem softvera za iPhone, još uvijek ne dopušta alternativne trgovine aplikacijama za iPhone u SAD-u ili više od 100 ostalih zemalja izvan EU-a.

Čini se da su europski regulatori uvjereni da će prednosti koje će potrošači ostvariti zbog veće konkurencije nadmašiti sve povećane sigurnosne rizike. Apple inzistira na tome da su sigurnosni problemi koje je proizvela DMA toliko zabrinjavajući da vladine agencije, posebno one u obrani, bankarstvu i hitnim službama, žele osigurati da će moći blokirati pristup aplikacijama distribuiranim izvan Appleova 'ograđenog vrta' za zaposlenike koji posjeduju iPhone.

'Sve su te agencije prepoznale da bi sideloading - preuzimanje aplikacija izvan App Storea - mogao ugroziti sigurnost te izložiti vladine podatke i uređaje riziku', kažu iz Applea.

Veale je uzvratio. 'Svaka tvrtka ili vlada koja vjeruje da su 'aplikacije iz App Storea sigurne' možda će morati osvježiti svoje timove ili politiku za sigurnost i zaštitu podataka', rekao je.