NOVE teHNOLOGIJE

Primjena u struci: Appleov Vision Pro 'zablistao' tijekom kirurškog zahvata

14.03.2024 u 07:53

Bionic
Reading

Bolnica Cromwell u Londonu uspješno je koristila Apple Vision Pro tijekom dvije operacije kralježnice

Medicinski tim u bolnici Cromwell u Londonu koristio je naglavnik Apple Vision Pro tijekom dvije operacije kralježnice. Liječnici ovaj uređaj nazivaju alatom koji 'mijenja pravila igre', pojačavajući Appleove tvrdnje da slušalice imaju budućnost kao medicinski uređaj.

Premda liječici nisu nosili Vision Pro, navodno ga je tijekom priprema za operacije i tijekom zahvata koristila medicinska sestra. Vision Pro je korišten za gledanje virtualnih zaslona postavljenih u operacijskoj sali pri odabiru alata, kao i alat za praćenje napretka operacije. Softver koji koristi bolnica Cromwell razvila je eXeX, tvrtka koja izrađuje aplikacije s umjetnom inteligencijom namijenjene kirurzima.

'Rad s eXeX-om na korištenju Apple Vision Proa promijenio je način na koji pružamo skrb našim pacijentima', rekao je Syed Aftab, jedan od Cromwellovih kirurga koji su koristili uređaj. 'Privilegija je biti prvim timom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi koji koristi ovaj softver u kirurgiji i radujem se što ću vidjeti kako ova tehnologija napreduje.'

Prema nedavnom priopćenju za medije iz Applea, tvrtka Stryker reklamira aplikaciju 'myMako' za Vision Pro, koja pomaže liječnicima da razviju kirurške planove za zamjene kuka i koljena koristeći 3D modele i druge alate. Razne druge tvrtke i programeri koriste Vision Pro za medicinsku obuku i obrazovanje, s aplikacijama uključujući Fundamental Surgery, CollaboratOR 3D i Complete HeartX.

'S jedinstvenim mogućnostima visionOS-a, programeri zdravstvene skrbi stvaraju nove aplikacije koje prije nisu bile moguće, transformirajući područja kao što su klinička edukacija, kirurško planiranje, obuka, medicinsko snimanje, bihevioralno zdravlje i druge', napisao je Apple u svom priopćenju za javnost.

Prve takve vrste operacije potpomognute Vision Proom igraju ulogu u nizu Appleovih inicijativa. Tvrtka predstavlja Vision Pro kao poslovni uređaj za profesionalce; od umjetnika do računovođa koji mogu koristiti pomoć nekoliko dodatnih zaslona virtualne stvarnosti, piše Gizmodo.