ESKALACIJA

Apple izbacio Epic Games iz App Storea u Švedskoj, krši li time europski zakon?

08.03.2024 u 08:50

Bionic
Reading

Temeljen odredbi Zakona o digitalnim tržištima, koji stupa na snagu ovaj tjedan, Apple na području Europske unije mora omogućiti neometani pristup trgovinama online drugih dobavljača

Sukob Applea i Epic Gamesa podignut je na novu razinu.

Jabučari su proizvođača računalne igre Fortnite blokirali u pokušaju pokretanja vlastite internetske trgovine na iPhoneima i iPadima u Europi.

Te su dvije tvrtke u otvorenom pravnom sukobu od 2020. godine, kad je Epic ustvrdio kako je to što Apple uzima do 30 posto naknade na plaćanja u sklopu aplikacija na uređajima s operativnim sustavom iOS suprotno američkim zakonima i propisima protiv monopola.

Temeljen odredbi Zakona o digitalnim tržištima, koji stupa na snagu ovaj tjedan, Apple na području Europske unije mora omogućiti neometani pristup trgovinama online drugih dobavljača.

Europska regulatorna tijela već su odrezala jabučarima 1,84 milijarde eura globe zbog onemogućavanja konkurencije u segmentu streaminga glazbe u trgovini aplikacijama App Store. Bila je to prva kazna za Apple zbog kršenja europskih pravila.

U Epicu su nastojali iskoristiti Zakon o digitalnim tržištima u svoju korist, ali Apple je to blokirao, navodeći Epicova prošla kršenja ugovora u dugotrajnom pravnom sporu.

Apple je sad ukinuo novi Epicov račun razvojnog programera u Švedskoj.

Epic je kreirao račun kako bi vratio Fornite i druge igre na iPhone u Europi tako što će pokrenuti vlastitu trgovinu igara na Appleovim uređajima. Apple to mora dopustiti, ako želi poslovati u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima.

Računi programera važni su jer bez njih kreatori softvera ne mogu distribuirati aplikacije na iPhone i iPad. Apple je prethodno ukinuo neke od Epicovih računa 2020. godine, nakon što je Epic namjerno prekršio Appleova pravila plaćanja unutar aplikacije, koristeći svoje kršenje pravila i naknadno izbacivanje iz App Storea za PR i pravnu kampanju protiv Applea.

Apple je priopćio kako su sudske presude jasno stavile do znanja da ima 'isključivo diskrecijsko pravo' ukinuti bilo koji račun programera Epic Gamesa u svjetlu njegovih 'nečuvenih' kršenja ugovora s programerima tvrtke.

U Epicu tvrde kako time pokušavaju ukloniti jednog od najvećih potencijalnih konkurenata App Storeu i krše europske zakone, piše Fox Business.

Apple je u siječnju najavio kako će dopustiti alternativne trgovine aplikacijama na uređajima koje pogoni iOS i korištenje drugih sustava naplate.

No, također su uveli 'osnovnu tehnološku naknadu' od 50 eurocenti po korisničkom računu godišnje za programere koji se prijave za rad pod novim pravilima.