MRAČNA STRANA WEBA

Uznemirujuće izvješće: Pedofili su za lov na djecu počeli koristiti AI

25.04.2024 u 12:21

Bionic
Reading

Internet Watch Foundation pronašao je priručnik na dark webu koji kriminalce potiče da koriste softverske alate koji skidaju odjeću

Pedofili sve češće koriste umjetnu inteligenciju da bi stvarali gole slike maloljetnika, navodi dobrotvorna udruga protiv zlostavljanja djece.

Internet Watch Foundation (IWF) spominje priručnik pronađen na dark webu, u kojem se pedofile ohrabruje da koriste 'alate za skidanje odjeće' na fotografijama u donjem rublju koje su im poslala djeca. Manipulirana slika nakon toga se može iskoristiti protiv djeteta kako bi ga se ucijenilo da šalje eksplicitnije materijale, kažu iz udruge.

'Ovo je prvi dokaz da se počinitelji međusobno ohrabruju da koriste AI za postizanje svojih ciljeva', kažu iz IWF-a.

Udruga koja se bavi otkrivanjem i odstranjivanjem materijala vezanog uz seksualno zlostavljanje djece prošle godine upozorila je na porast broja slučajeva iznuđivanja u kojima se manipuliralo žrtvama da pošalju svoje eksplicitne slike, nakon čega im se prijeti da će one završiti u javnosti osim ako ne plate. Među njima se nalaze prvi primjeri umjetne inteligencije korištene za stvaranje 'iznenađujuće realističnog' sadržaja za zlostavljanje, piše Guardian.

Anonimni autor priručnika od skoro 200 stranica hvali se da je uspješno ucijenio trinaestogodišnje djevojčice da mu šalju slike na kojima su gole putem interneta. IWF također navodi da je dokument proslijeđen Nacionalnoj agenciji za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva.

IWF je također rekao da je 2023. bila 'najekstremnija godina dosad' u tom pogledu. U svom godišnjem izvješću piše da su prošle godine pronašli više od 275.000 web stranica koje sadrže seksualno zlostavljanje djece, najveći broj koji su zabilježili, s rekordnom količinom materijala 'kategorije A, koji može sadržavati najteže slike, uključujući silovanje, sadizam i bestijalnost'.

IWF je rekao da više od 62.000 stranica sadrži sadržaj kategorije A, u usporedbi s njih 51.000 prethodne godine. Udruga je pronašla 2401 sliku s prizorima seksualnog zlostavljanja koje su snimila djeca od šest do osam godina - žrtve kojima su kriminalci manipulirali ili im prijetili zahtijevajući da se snime. Dio sadržaja nastao je u kućnom okružju, poput kuhinje i spavaće sobe.

Susie Hargreaves, izvršna predsjednica IWF-a, kaže da oportunistički kriminalci vrlo često manipuliraju djecom na ovaj način. 'Ako su žrtve djeca mlađa od šest godina, moramo s njima voditi prikladne razgovore kako bismo osigurali da mogu prepoznati potencijalnu opasnost.'

Hargreaves dodaje da Zakon o online sigurnosti, uveden prošle godine tako da tvrtkama za društvene mreže nametne uvođenje zaštitnih mjera, 'treba raditi'. Tom Tugendhat, ministar sigurnosti, kaže da roditelji moraju razgovarati sa svojom djecom o korištenju društvenih mreža. 'Platforme za koje mislite da su sigurne mogu predstavljati rizik', naveo je, dodavši da tehnološke kompanije moraju uvesti moćniju zaštitu kako bi spriječile zlostavljanje.

Prema istraživanju koje je prošlog tjedna objavio komunikacijski regulator Ofcom, četvrtina trogodišnjaka i četverogodišnjaka ima mobilni telefon, a polovica djece mlađe od trinaest godina je na društvenim mrežama. Vlada se priprema na pokretanje konzultacija koje uključuju prijedloge za zabranu prodaje smartfona djeci mlađoj od 16 godina te podizanju minimalne dozvoljene starosti za pristup društvenim mrežama s 13 na 16 godina.