DELIKATNA SITUACIJA

Tri razloga zašto se BBB-i trebaju kloniti svoga sjevera

27.10.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Tragedija je izbjegnuta, ali emocije među navijačkim korpusom hrvatske metropole iznimno su visoke nakon nemilih događaja s početka vikenda

Nakon futsal dvoboja u Podsusedu protiv Petrinjčice činilo se da je pred pobunjenom strujom BBB-a miran vikend uglavnom potpuno lišen navijačkih aktivnosti. No, tri sata nakon kraja utakmice na drugom dijelu grada oružano je napadnut kombi s navijačima i dvojica pripadnika pretrpjela su prostrijelne rane. Vijest je obilježila zagrebačku subotu i uzavrela krv 'antimamićeve' struje dovela je do neočekiavno sadržajne nedjelje.

BBB-i su se odlučili vratiti na sjevernu tribinu nakon godinu i pol dana pauze, no 'mali problem' je bio što s te tribine proteklih mjeseci navija suprotna struja dinamovaca iz čijih je redova i čovjek koji je ispraznio spremnik pištolja pokušavajući ubiti 'kolegu'. Bilo je jasno, bit će napeto.

Iako su baš sve i navijačke i ine struje apelirale na 'mozak, a ne srce', bilo je jasno da opasnost lebdi u zraku. Ipak, ispred stadiona obje skupine su bez riječi pustile policiju da obavi svoj posao. Šačica od dvadesetak dojučerašnjih stanovnika sjevera premještena je na prirodniju poziciju, tri metra od svečane lože, dok je na sjever ušlo oko 800 navijača kojih u zadnje vrijeme na Maksimiru - nema.

Osobni stav autora je da se nakon jednokratnog zauzimanja tribine 'pobunjena grupa' treba vratiti dojučerašnjim navadama, a evo i zašto:

1. Troškovi osiguranja u nedjelju su zasigurno probili sve plafone. Službenih podataka nema, ali spreman sam kladiti se da je ovo najveći broj hrvatskih oklopljenih policajaca na zajedničkom zadatku. Niti gay parade ne osigurava toliko službenika plaćenih javnim novcem kao ovaj dvoboj na kojem se nije ukupno okupilo 1.200 ljudi. Kao da se organizirao G8 sastanak, na svakom koraku prolazite kraj kordona jučer maksimalno profesionalnih 'specijalaca'. No, postoji jedan veliki problem.

Na ulazu na stadion oni su samo figurirali. Sve konce vukao je istaknuti službenik zaštitarske agencije Sokol Marić, a sva ta sila policajaca bilo je samo osiguranje da privatni zaštitar može obavljati svoj posao. Protok navijača (2/3 ukupne publike na stadionu išla je preko ulaza koji je on kontrolirao) bio je kriminalno spor, izbacivani su, uglavnom mlađi navijači, zbog majica s prekriženim Zdravkom Mamićem ili neposjedovanja osobne, odstranjena su sva imena sa svježe proširenog popisa nepodobnih... I onda je ulaz zatvoren prije nego su svi ušli. Znate i sami da na Maksimiru nema popunjenih sektora, svi navijači s ulaznicama koji zadovoljavaju sigurnosne propise morali su ući na stadion. Ali, 'gospodin Sokol' odlučio je drugačije, a stotine i stotine policajaca proveli su njegovu odluku u djelo. Policija je bez ovlasti na Maksimiru u praksi ostala već tijekom prošlosezonskog finala kupa s Rijekom, ovo je bio samo nastavak provođenja u djelo 'novog poretka' na gradskom stadionu.

Sve to uz enorman trošak na teret poreznih obveznika u RH.


2. Takve situacije, u kojima se na prilično domišljate načine traži način kako što više razrijediti 'pobunjenu' navijačku skupinu, dovode do prave poplave zabrana i mjera opreza koje izazivaju poprilične neugodnosti ne samo u navijačkom već i u poslovnom i društvenom aspektu života navijača. Policija je, primjerice, zbog 'afere raspored sjedenja' tijekom finala kupa od prekršajnog suda tražila stotinjak jednogodišnjih zabrana odlazaka na Dinamove utakmice... O svakom sucu ponaosob ovisi hoće li ih i dodijeliti. Veliku većinu takvih zahtjeva odbace, ali pravna praksa dozvoljava obje opcije. A i ako sud ne osudi prijestupnike njihova imena vrlo se često svejedno nađu na popisu osoba kojima je zabranjen ulaz na gradski stadion Maksimir.

3. Spone između terena i pobunjene tribine gotovo su posve popucale i, realno, jako je malo bilo interesa za događaje s terena sa sjeverne tribine u nedjelju. Nije taj problem nastao jučer, ali iz aviona se vidi razlika između praćenja Dinama na stadionu i u dvorani.

Mudrije i korisnije za sve bi bilo da se BBB-i koncentriraju na svoj dvoranski projekt i razvojem MNK-a pokažu što žele projecirati na klub kojega su uglavnom pratili većinu svog života. Odgajati mladu generaciju navijača u pozitivnoj atmosferi kakva vlada u dvorani protekla dva mjeseca. Na svoj sjever će se vratiti, kao što su ga i jučer zauzeli, ali kada ih tamo odvede srce. Jednom kada institucije pravne države odrade svoj posao.

Prvo i najvažnije, da policija hitno privede osumnjičenog za pucnjavu i ne zaustavi istragu dok ne dođe do eventualnog nalogodavca, te tako vrati barem dio izgubljenog osjećaja pravde. Hrvatski huligani, kolika god stoka su znali ispasti, nikada do sada nisu po nikome pucali. Ovo je razina više i mora biti sasječena u korijenu!

Red načelne podrške, red vrijeđanja... BBB-i su na sjever došli samo iz inata, drugog motiva trenutno nemaju