fešta u zagrebu

GNK Dinamo danas slavi 113. rođendan; malo navijača zna sve ove detalje iz povijesti

26.04.2024 u 08:37

Bionic
Reading

GNK Dinamo danas slavi 113. rođendan, a detalje o povijesti kluba objavili su detaljno iz maksimirskog kluba u priopćenju. Svakako zanimljiva i tubulentna povijest...

Klub koji danas nosi naziv GNK Dinamo osnovan je pod imenom Građanski 26. travnja 1911. godine, a 34 godine kasnije preimenovan u Dinamo. No, tijekom povijesti nekoliko je puta promijenio ime. Tako će se rođendan Dinama slaviti u središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu uz zabavni program koji započinje u 18 sati. Očekuje se dolazak bivših igrača, velikana kluba i istinskih legendi

Stoga su iz kluba - na rođendan - podsjetili na dio povijesti kluba iz Maksimira... Vjerojatno vrlo malo navijača zna sve ove detalje iz povijesti:

'Pobjede protiv Barcelone u gostima, protiv Liverpoola, Intera, Milana, dvije protiv Juventusa, brojni zapaženi međunarodni nastupi, a naposljetku i pet naslova prvaka u tadašnjoj Kraljevini SHS/Jugoslaviji... To je tek djelić (pra)povijesti purgerskog kluba, njegovih korijena i ponosnoga zagrebačkog i hrvatskog nogometnog timelinea, još iz doba dok je nastupao pod drevnim nazivom Gradjanski. GNK Dinamo ovoga petka obilježava 113. godišnjicu osnutka, purgerski je klub, dakle, nastao na današnji dan, 26. travnja 1911. godine pod nazivom Gradjanski, a pune 34 godine kasnije, na Skupštini 9. lipnja 1945., bio preoblikovan i preimenovan u današnji Dinamo. U međuvremenu je, nažalost, također uslijed političkih mijena, bio primoran još dvaput mijenjati naziv', piše u priopćenju.

Ideja o osnivanju kluba

'Sama ideja o osnivanju kluba, dva javna sastanka i osnivačka Skupština zbili su se unutar samo jednoga mjeseca, sve u travnju. Od ideje do realizacije trebalo je tek 17 dana. I tako je 26. travnja 1911. godine osnovan Gradjanski, prvi zagrebački klub koji je oko sebe okupljao sve građane, sve staleže... Konstituirajuća je Skupština održana uz taktove hrvatske himne. Bilo je to doba kad su zagrebačkim nogometom vladali HAŠK koji je bio naslonjen na akademsku zajednicu i Concordia, klub srednjoškolske omladine. Puni naziv novoga kluba bio je: I. Hrvatski gradjanski šport klub u Zagrebu', dodaju.

Zaprešić Boys - Nebo boje Dinama [Official Video] Izvor: Društvene mreže / Autor: Zaprešić Boys

Mjesec ranije, u ožujku 1911. godine, u Zagrebu je zaživjela ideja o osnivanju nogometnoga kluba sa snažnim mađarskim predznakom, imena Zagrabi Magyar torna klub. S obzirom na događaje koji su pratili ideju stvaranja mađarskoga kluba, način regrutiranja igrača i razne ucjene uslijedila je žestoka reakcija građana i sportaša Zagreba. Tako je na krilima otpora mađarizaciji osnovan Gradjanski. Otpor, međutim, nije bio usmjeren prema Mađarima kao narodu, već je to bila reakcija na političke ucjene te na samovolju pojedinaca i nekih institucija. Uostalom, upravo su Mađari kasnije snažno utjecali na svijetlu povijest purgerskoga kluba. Među najznačajnijim trenerima bili su baš Mađari. Sredinom 1920-ih Imre Pozsonyi došao je nedugo nakon što je vodio Barcelonu, koja je i u to vrijeme smatrana jednim od najboljih klubova svijeta. Početkom 1930-ih bio je tu György Gyuri Molnar, a kasnije je tvorac slavnoga naraštaja zagrebačkoga kluba bio znameniti trener Marton Bukovi, nekad slavni igrač Ferencvarosa.

  • +17
5. kolo SuperSport HNL-a, Dinamo - Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Završetkom Drugoga svjetskog rata uslijedio je politički manevar: naziv Gradjanski zabranjen je zato što je asocirao na društvo jedne klase neovisno o paradoksu da je sam klub stvoren baš na suprotnim načelima, na ideji zajedništva svih staleža.

U samo nekoliko dana razmaka prvo je ministar zdravlja, Aleksandar Koharović, raspustio uprave klubova koji su djelovali u vrijeme NDH pa nisu mogli nastaviti s nazivima koji su imali naznake nacionalnog predznaka, da bi potom, u subotu, 9. lipnja, bila organizirana Skupština na kojoj je formiran Dinamo.

Sukladno Koharovićevoj odluci “sva pokretna i nepokretna imovina športskih foruma i klubova raspuštenih uprava povjerava se do daljnje odredbe na čuvanje i raspolaganje ZEFIOH-u, Zemaljskom fiskulturnom odboru Hrvatske.“ Brisanje nacionalnog predznaka u praksi je podrazumijevalo da nisu prihvatljivi nazivi predratnih rivala Gradjanskog i HAŠK-a.

ZEFIOH je bio najviši republički sportski forum ujedno ovlašten za tumačenje statusa i kontinuiteta novih i starih sportskih društava. Predstavnik ZEFIOH-a na Dinamovoj skupštini 9. lipnja 1945. godine, Miro Mihovilović, dakle jedini koji je po svojoj funkciji i legitimitetu meritoran suditi o ovoj temi, u razgovoru za Vjesnik eksplicitno je pojasnio:

'Dinamo nastavlja kontinuitet Gradjanskog na jednak način kao što je kasnije Croatia nastavila kontinuitet Dinama. Klub je svojedobno promijenio ime u Croatiju, dakle u ime koje su već brojni naši klubovi imali u dijaspori. Tako su se nakon Drugog svjetskog rata natjecali tko će imitirati Ruse. Svaka je politička vlast željela prigrliti taj klub jer je atraktivan, od Austro-Ugarske, preko Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, NDH, SFRJ do danas. Jednako kao što je Croatia nastavila kontinuitet Dinama, tako je i Dinamo nastavio kontinuitet Gradjanskog.'.

Kako se i zašto vratillo ime DInamo te ostale zanimljivosti iz povijesti kluba pročitajte OVDJE.

Ukratko, Dinamo je prije 11 godina, na 100. obljetnicu osnutka, promijenio prefiks iz NK u GNK čime je, da se ponovno prisjetimo, i na simboličnoj i identitetskoj razini ugradio drago i slavno ime Građanski kao „uvod“ u jednako drago i slavno ime Dinamo.

  • +5
31. kolo SuperSport HNL-a, Lokomotiva - Dinamo 0:1 (Kulenović, 60') Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL