podmukla bolest

Što je to Sjogrenov sindrom, s kojim se borila Slađana Milošević

26.03.2024 u 17:22

Bionic
Reading

Srpska umjetnica preminula je danas u Zemunskoj bolnici, a prošle godine je hitno hospitalizirana zbog lošeg zdravstvenog stanja o kojem se naveliko pričalo. Legendarna glazbenica objasnila je da je riječ o rijetkoj bolesti

Slađana Milošević bila je teško bolesna, imala je infekciju pluća i u jednom trenutku bila je pozitivna na Covid 19, pišu srpski mediji.

Kako zadnjih godina nije medijski istupala i rijetko se pojavljivala u javnosti, nedavno je nakon dulje pauze progovorila o svom zdravlju. 'Simptomatologija i način liječenja i dalje su nepoznati mnogim doktorima. Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je u stvari smrtonosna. Nažalost, vrlo je teška, s brojnim imunološkim promjenama. Napada sve tjelesne sisteme', objasnila je tada umjetnica za Kurir.

  • +2
Slađana Milošević Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

Sjogrenov sindrom

Bolest se najčešće javlja između 40. i 60. godine života, a čak i do devet puta je češća kod žena nego kod muškaraca. Vodeći simptomi u ovom poremećaju su suhoća očiju zbog nedostatka suza (kseroftalmija) i suhoća usta (kserostomija).
Oboljeli se obično prvo žale na osjećaj pijeska i stranog tijela u oku. Kod nekih bolesnika mogu biti zahvaćeni i drugi organi kao što su pluća, bubrezi, živčani sistem i endokrine žlijezde, što bolesti daje i sistemski karakter. Dovodi se u vezu s genetskom predispozicijom za nastanak autoimunih bolesti, kao i s hormonima, gdje estrogen može igrati značajnu ulogu budući da se predominantno javlja kod žena.

Dodala je da 'jedino kineska tradicionalna medicina može pomoći, jer od ranih dana tretira čovjeka kao jedinstvenu cjelinu', da 'u zapadnoj medicini jedino psihosomatika ima takav pristup' te da je 'čovjek jedinstvo tijela i psihe i samo tako se može liječiti'. Na svoju ruku je napustila bolnicu. Rekla je da se 'nije mogla izvuči iz zamke bolesti' i da joj nije odgovaralo to što posle dve godine nije bilo nikakvog pomaka u lečenju i što sam se iznova vraćala u bolnicu.

Podsjećamo, srpska avangardna umjetnica i pjevačica preminula je u 69. godini. Datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja bit će naknadno objavljeni.