TUŽNA VIJEST

Preminula Slađana Milošević, najpoznatija 'princeza' bivše države

26.03.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Kako je potvrdila za FoNet njezina prijateljica Biljana Petrović, srpska umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini života

Nakon kraće bolesti, tijekom koje je bila hospitalizirana u Zemunskoj bolnici, umrla je pjevačica Aleksandra Slađana Milošević. Ikona novog vala osamdesetih u bivšoj Jugoslaviji, Slađana je rođena u Beogradu 3. listopada 1955. godine.

Bila je velika zvijezda jugoslavenske pop rock scene. Pojavila se 1977. s pjesmom 'Au, Au' i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke Česme, gdje je nastupala prije Bijelog dugmeta.

Počela je rušiti tabue, kada je izbacila skladbu 'Seksi dama', koja je bila zabranjena na brojnim radijskim i televizijskim postajama. Godine 1984. s Dadom Topićem je na izboru za Eurosong izvela pjesmu s 'Princeza', koja je postala veliki hit.

Izvor: Društvene mreže

Kada se krajem sedamdesetih Slađana Milošević pojavila na jugoslavenskoj glazbenoj sceni, svojim ekstravagantnim kreacijama nikog nije ostavljala ravnodušnim. Njezina pojava je izazivala zgražanje, ali i oduševljenje. Šminkala bi se crnim ružem za usne, brijala glavu, nosila otkačenu odjeću i tako pokazivala bunt prema tadašnjim konvencionalnim vrijednostima.

  • +2
Slađana Milošević Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

Zahvaljujući pjesmi 'Amsterdam', 1979. godine bila je dio glazbenog pokreta nazvanog novi val, dok je njezina 'Seksi dama' bila je zabranjivana na mnogim televizijskim i radijskim kanalima jer je bila previše slobodna te je sadržavala 'nemoralnu' riječ - seks.

Sredinom osamdesetih Slađana Milošević odlazi u London te je s engleskom glazbenom elitom radila na različitim projektima. U njenoj diskografiji nalaze se i snimke filmske i TV glazbe 'Lude godine' i 'Nacionalna klasa', glazba koju je radila za dokumentarne filmove i TV serije ('Dome, slatki dome').

U međuvremenu je živjela u Americi te je među ostalim usavršavala sviranje gitare, studirajući sa Scottom Hendersonom i Joeom Zawinulom.

Osim glazbe, dokazala se kao spisateljica jer je 2001. godine objavljeno njezino prvo veće literarno ostvarenje, knjiga 'Adame, ne ljuti se', koautorski rad s dr. Jasminom Malešević, da bi 2007. objavila i knjigu 'Civilizacija i žene - muška žena'.