uzbudljivi životi

Od Boba Dylana preko Amy Winehouse do Michaela Jacksona: Biografije glazbenih zvijezda novi su filmski mamac

03.02.2024 u 07:38

Bionic
Reading

Filmske biografije legendarnih glazbenika vječna su inspiracija redateljima i poznat recept za privlačenje publike u kina. Posljednjih godina potpuno su raspametile holivudske producente pa ih se snima u velikom broju, a mnoge će potaknuti da poslušaju glazbeni opus zvijezda o kojima se priča. Među posljednjim prikazanim biopicima (biografski film) je 'Maestro' o Leonardu Bernsteinu

Mnoge velike zvijezde koje su ispisale povijest u svijetu zabavne industrije imaju biografski film, poput Elvisa Presleyja, Marylin Monroe, grupe Queen, Whitney Houston te brojnih drugih pop ikona. Sada je došao na red i Michael Jackson.

Glumit će ga nećak

Film, nazvan 'Michael', režira Antoine Fuqua, zaslužan za 'Training Day', 'The Equalizer' i triler o ropstvu 'Emancipation'. Scenarij će pisati John Logan, scenarist tri puta nominiran za Oscara, a koji je napisao 'Gladijatora' i 'Skyfall'. Studio Lionsgate je najavio da će se film baviti 'svim aspektima života kralja popa'. Nakon objavljivanja HBO-ove dvodijelne dokumentarne serije 'Leaving Neverland' 2019., koja je sadržavala optužbe za seksualno zlostavljanje djece, njegovi predstavnici osudili su to kao 'tabloidno ubijanje lika' i inzistirali na njegovoj nevinosti.

Michaela Jacksona glumit će njegov nećak Jafaar Jackson, sin brata Jermainea, koji je ove vijesti podijelio na Instagramu, rekavši da je počašćen time što može oživjeti ujakovu priču. Na fotografiji se može vidjeti Jafaar odjeven kao Michael. Svoje uzbuđenje podijelio je i redatelj Fuqua: 'Ponosno najavljujem Jafaara Jacksona kao Michaela - filmski događaj koji istražuje putovanje čovjeka koji je postao kralj popa.'

Film će pokazati 'kompliciranu ostavštinu' Jacksona, uključujući nastupe koji su mu donijeli titulu 'najvećeg zabavljača svih vremena', ali i optužbe za seksualno zlostavljanje djece iznesene protiv njega te ostalih kontroverza koje su pratile njegov život. Još uvijek nije poznat datum izlaska filma.

Selena Gomez kao Linda Ronstadt

David O. Russell režirat će biografski film o legendi country, rock ‘n’ roll i latino glazbe Lindi Ronstadt s američkom pjevačicom i glumicom u glavnoj ulozi, javio je Variety. Glazbena biografija trenutno je u pretprodukciji, a među producentima su James Keach, koji je producirao dokumentarac iz 2019. 'Linda Ronstadt: Zvuk mog glasa', i menadžer pjevačice John Boylan.

Ronstadt je poznata po svojim albumima iz 1970-ih 'Heart Like a Wheel' i 'Simple Dreams'. Objavila je 29 studijskih albuma, osvojila 11 Grammyja, a Recording Academy i Latin Recording Academy nagradile su je nagradama za životno djelo. Godine 2014. primljena je u Kuću slavnih rock and rolla. Dokumentarac o Ronstadt iz 2019., koji su režirali Rob Epstein ('The Times of Harvey Milk') i Jeffrey Friedman ('The Celluloid Closet'), bilježi njezinu karijeru dugu gotovo pet desetljeća.

S BECKHAMOVIMA NA JAHTI

Selenu Gomez u ovako opuštenom izdanju već dugo nismo vidjeli, a za dobro raspoloženje 'krivi' su, očito, novi prijatelji

Pogledaj galeriju

Godine 2011. Ronstadt je najavila povlačenje, a kasnije je otkrila da više ne može pjevati zbog progresivne supranuklearne paralize. Njezina pjesma 'Long Long Time' lani se našla na vrhu tri Billboardove ljestvice zahvaljujući plasmanu u HBO-ovoj seriji 'The Last of Us'. Inače, Russell je redatelj i scenarist nominiran za Oscara te poznat po hvaljenim filmovima kao što su 'Three Kings' (1999.), 'The Fighter' (2010.), 'Silver Linings Playbook' (2012.) i 'American Hustle' (2013.).

Netipičan biografski film o Bobu Dylanu

Timothée Chalamet saznat će kakav je osjećaj izvoditi pjesme neponovljivog Boba Dylana. James Mangold režirat će film 'A Complete Unknown' (po stihu iz legendarne pjesme 'Like A Rolling Stone'), a on će pokrivati jedno od najzanimljivijih razdoblja iz duge karijere glazbene legende i nobelovca. Projekt se temelji na knjizi autora Elijaha Walda 'Dylan Goes Electric' iz 2015., scenarij je napisao Jay Cocks, a glazbene ličnosti kao što su Woody Guthrie, Pete Seeger i Joan Baez bit će dio priče.

Početak snimanja u kolovozu ponovno je odgođen zbog štrajka scenarista u Hollywoodu. Chalamet kaže da sad više nema nikakvih prepreka te je u punim pripremama da stane pred kamere. To uključuje i vježbe pjevanja i dijalekta za ovog mladog Njujorčanina, jednog od najcjenjenijih mladih glumaca uopće. Redatelj je otkrio i da film neće biti tipičan biografski jer neće ispričati cijeli Dylanov život i dosadašnju karijeru, već će se usredotočiti na vrlo specifičan trenutak u 1960-ima.

Chalamet je rekao da je vidio koliko se Butler posvetio toj ulozi Elvisa i postao svjestan da će morati i sam učiniti kako bi bio uvjerljiv kao legenda folk i rock glazbe. To je uključivalo i proučavanje Dylanovog života i karijere, kao i čitanje njegove autobiografije 'Chronicles' kako bi pokušao shvatiti na koji način funkcionira i kako doživljava stvari oko sebe.

Jedna od najomiljenijih figura opere

Mariju Callas, vjerojatno najutjecajniju opernu pjevačicu 20. stoljeća, tumačit će Angelina Jolie u novom filmu čileanskog redatelja Pabla Larraína. Radnja prati njezine posljednje dane u Parizu 1970-ih, a temelji se na 'istinitim izvještajima' o njezinom životu - ispunjenom glazbom, strašću i tragedijom. Film bi trebao biti objavljen tijekom ove godine. Scenarij je napisao Steven Knight (Peaky Blinders), a on i Larraín prethodno su surađivali na biografskom filmu 'Spencer' iz 2021., u kojem Kristen Stewart glumi Lady Dianu.

'Maria' će ispričati 'burnu, lijepu i tragičnu priču o životu najveće svjetske operne pjevačice, proživljenu i iznova zamišljenu tijekom njezinih posljednjih dana u Parizu 1970-ih', piše u priopćenju za javnost. Grčka sopranistica rođena u New Yorku bila je naširoko slavljena zbog svojih interpretacija Verdija, Puccinija, Bellinija i Rossinija. Život joj je obojen burnim događajima, među kojima je i njezina veza s Aristotelom Onassisom, koji ju je neočekivano ostavio kako bi se oženio Jackie Kennedy. Pjevačica je posljednje godine života provela u izolaciji u Parizu, a umrla je od srčanog udara sa samo 53 godine.

Glumačku ekipu čine i Pierfrancesco Favino, Alba Rohrwacher, Haluk Bilginer, Kodi Smit-McPhee (Elvis) i Valeria Golino. Još nije poznato hoće li Jolie pjevati u filmu ili će to činiti operna pjevačica, poput Renée Fleming za Julianne Moore u 'Bel Cantu', ili će pak snimke Callas biti korištene, kao što je to bio slučaj u 'Bohemian Rhapsody'. Snimanje je zamišljeno diljem Europe, u Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Italiji.

CHRISTINA O

Angelina Jolie na privatnoj jahti najpoznatijeg grčkog brodovlasnika

Pogledaj galeriju

Uz podršku obitelji

Među posljednjim najavljenim biopic filmovima je i onaj koji će zaokružiti dio životne priče legendarne Amy Winehouse. U filmu 'Back to Black' preminulu britansku pjevačicu posebnog glasa utjelovit će Marisa Abela. Film je režirala Sam Taylor-Johnson, čija je studija o ranim godinama Johna Lennona, film 'Nowhere Boy', doživjela pozitivne kritike javnosti. Službeni sinopsis filma navodi da će se 'Back To Black' 'usredotočiti na Amynu izvanrednu genijalnost, kreativnost i iskrenost koji su prožimali sve što je radila, putovanje koje ju je odvelo od ludila Camden High Streeta 90-ih do globalne slave i nazad'.

U filmu uz Abelu igraju Jack O’Connell kao Amyin muž Blake Fielder-Civil, Eddie Marsan kao njen otac Mitch i Lesley Manville kao njena baka. Daje uvid u Amyin život i glazbu - od njezinih ranih godina u glazbenoj industriji kao jazz pjevačice u sjevernom Londonu pa do uspona do globalne glazbene superzvijezde nagrađivane Grammyjima. Prikazat će se i njezin odnos s majkom i ljubavna veza s Fielder-Civilom, s kojim je bila u braku od 2007. do 2009. godine. Amyna obitelj sudjeluje na filmu kao izvršni producenti, uz Nickyja Kentish-Barnesa, Rona Halperna i Joea Naftalina. Film 'Back to Black' dolazi u kina 12. travnja 2024. godine.

Izvor: Društvene mreže

No izazvao kritike i prije nego što je izašao. Obožavatelji legendarne pjevačice tvrde da je snimljen prerano te da će s oprezom promatrati kako će pjevačica biti portretirana. Nakon smrti 2011. godine u dobi od 27 godina od alkoholnog trovanja, pojavilo se mnogo dokumentaraca o njezinom životu i naslijeđu, uključujući Oscarom nagrađeni dokumentarac 'Amy' iz 2015. godine, kao i TV film BBC-ja iz 2021. godine 'Reclaiming Amy'.