sve je bajno i svi su kao sretni...

Novi trend među slavnima: Ovo je razlog zašto su objave o razvodima postale tako nepodnošljivo lijepe

06.02.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Primijetili ste kako su objave o razvodima u Hollywoodu posljednjih godina drugačije? Strahovito civilizirane pa i nepodnošljivo lijepe. Neke od njih zaista zvuče kao ulomci iz ljubavnih romana, a čitajući ih nije vam jasno koji je povod objave jer nerijetko zvuče kao slavlje ljubavi povodom godišnjice braka. Taj trend uzeo je maha među slavnima i moćnima pa je sve više parova koji se odlučuju na svjesno razdvajanje, kako je to prva nazvala Gwyneth Paltrow

Nedavno su vijest o razvodu objavili glumački par Jason Momoa i Lisa Bonet te tako postali još jedan od holivudskih parova u neslavnoj statistici. 'Pritisak i promjene ovih transformacijskih vremena utjecali su na sve nas... Revolucija se odvija i naša obitelj nije iznimka, pa tako dijelimo našu obiteljsku vijest da se rastajemo. Ovo dijelimo ne zato što mislimo da je vrijedno vijesti, već da bismo to činili dostojanstveno i pošteno dok živimo svojim životom. Ljubav između nas se nastavlja, razvija se na način na koji želi biti poznata i živjeti. Oslobađamo jedno drugo da budemo ono što učimo postati..', pisalo je u zajedničkoj poruci Jasona Momoe i Lisa Bonet objavljenoj na Momoinom Instagram profilu koji je u međuvremenu izbrisan.

Njihova izjava samo je posljednja u dugom nizu najava razvoda slavnih koje nadilaze uobičajene zahtjeve za 'privatnošću u ovom teškom periodu' i umjesto toga mijenjaju način na koji gledamo na kraj braka. Naime, prema tim objavama dalo bi se zaključiti da prekidi i razvodi nisu tako strašni kao što mislimo.

  • +8
Jason Momoa i Lisa Bonet Izvor: Profimedia / Autor: Xavier Collin/Image Press Agency / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Prošloga ljeta glumica Kate Bosworth i redatelj Michael Polish objavili su svoj razlaz objavom na društvenim mrežama koja je izgledala poput stranica ljubavnog romana. 'Pustite tu savršenu pjesmu na džuboksu i zaplešete s nekim koga znaš cijeli život, iako si se upoznao prije nekoliko minuta. Tako se bojimo kraja. Da izgubite ono što imate jer ste dobili ono što ste htjeli. Biti vezan uz očekivanje ishoda. Veliko nepoznato. Što ako smo se odlučili ne bojati, nego voljeti. Kad bi taj najosjetljiviji i najranjiviji posljednji treptaj u plamenu postao potpuno druga vrsta peći. Možda će nekima ovo zvučati čudno, drugima romantično. Za nas: ovo je istina. Naša srca su puna, jer nikada nismo bili toliko zaljubljeni i duboko zahvalni jedno drugome kao što to činimo u ovoj odluci da se razdvojimo', napisala je Bosworth dodajući da su ona i Polish 'odabrali ljubav, svaki put' tijekom posljednjeg desetljeća zajedničkog života.

Osim te prilično čudne izjave o razvodu u objavi spominju i nove profesionalne suradnje, a oni baš poput Momoa i Bonet poručuju da ne samo da je među njima sve u redu, već dapače, čak i bolje sad kad više nisu zajedno. Iz toga proizlazi da na razvod više ne trebamo gledati kao na neuspjeh, već na životnu činjenicu, piše The Washington Post.

Sigurno se sjećate jedne od prvih takvih neobičnih objava o razvodu iza koje su stajali Gwyneth Paltrow i Chris Martin 2014., koji su se, kako su sami tada rekli, 'svjesno radvojili'. Kasnije te iste godine, pjevačica Jewel objavila je da su ona i suprug Ty Murray bili 'zauzeti privatnim i teškim, ali promišljenim i nježnim poništavanjem sebe. Dopuštajući sebi vrijeme i prostor da redefiniramo ono što smo jedno za drugo s ljubavlju, a ne zlobom.'

Taj novi trend prihvatili su brojni parovi s holivudske A-liste, a da nijednom nisu spomenuli riječ razvod.

'Razvod je uvijek bio žarište za razmišljanje o tome što brak znači. A kad se slavne osobe razvedu, javnost bez krivnje i srama može pregledati svaku mrvicu puta do te objave. Manje smo inhibirani kada govorimo o slavnim osobama. Možemo se prepustiti svojim emocijama i zaroniti dublje u ova pitanja nego što bismo to učinili da govorimo o sebi ili svojim susjedima', rekla je Sharon Marcus, autorica knjige 'The Drama of Celebrity' za Washington Post.

Iako su prijateljske objave razvoda danas uglavnom uobičajena praksa, javni prekidi već su se dramatično promijenili u posljednjih nekoliko desetljeća. Od pojave 'razvoda bez krivnje' 1970-ih, koji tvrdi da nijedna strana nije kriva, percepcija razvoda se promijenila za 180 stupnjeva, rekla je Laura Wasser, poznata odvjetnica za obiteljsko pravo koja je vodila razvode Kim Kardashian West, Angelina Jolie i Johnnyja Deppa.

Ona to naziva 'evolucijom rastakanja'. 'Počeli smo razvod smatrati manje tabu temom, manje ružnim, manjim neuspjehom', rekla je Wasser. Zajednička izjava sada je postala dijelom tog kulturnog trenda, a društvene mreže bile su pokretačka snaga tih nježnih razlaza.

U Kaliforniji, gdje živi veliki broj poznatih parova, zapisnici o razvodu se objavljuju čim se podnesu, pa je nemoguće sačuvati vijesti o razlazu od javnosti. Svojim klijentima Wasser stoga savjetuje da 'postave narativ i onda zašute'. Nakon što vijest o razvodu izađe u svijet, cilj joj je, kaže, riješiti sve pravne stvari u tišini i iza zatvorenih vrata.

'Ako želite svoju privatnost, onda se ponašajte privatno', rekla je Wasser, koji je 2018. pokrenula It's Over Easy, internetsku platformu koja pojednostavljuje proces razvoda. Zajedničke objave pomažu tako što odmah u startu određuju ton razlaza. Parovi ne mogu javno govoriti o tome koliko poštuju, vole i dive se jedno drugome u jednoj objavi, a zatim se u sljedećoj okomiti jedno na drugoga.

Paltrow, autorica već spomenute slavne objave o razvodu, osvrnula se na nju u jednom eseju za Vogue. 'Svjesno odvajanje/razvod/razvod, kako god to želite nazvati sada je proželo kulturu prekida. Umjesto da mi ljudi prilaze s pitanjem: 'Zašto si to rekla?', sada mi prilaze sa: 'Kako si to napravila?'. Čarobnog instant rješenje nema, za početak treba biti na istoj valnoj duljini te sjesti i napisati izjavu s kojom se oboje slažu, ali u mnogim slučajevima to i dalje ostaje nemoguća misija.

  • +5
Gwyneth Paltrow Izvor: Profimedia / Autor: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia