evo što će biti drukčije

Baby Lasagna i dalje vodi, ali Eurosong uvodi promjene

13.03.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Osim što je sada poznato tko predstavlja koju zemlju za Euroviziju, koja će se održati od 7. do 11. svibnja u Malmöu, otkriveno je i da se stižu i neki noviteti koji se tiču glasanja i polufinalne večeri

Prva velika promjena odnosi se na izravne finaliste, članove skupine Big 5 (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) i domaćine Šveđane. Predstavnici tih šest zemalja nastupat će izravno u polufinalima.

To je prvi put u povijesti. Ranije, ove zemlje nisu sudjelovale u polufinalima, već su se emitirali samo kratki isječci njihovih proba. Ovo je raspored njihovih nastupa.

Prvo polufinale:

  • Njemačka
  • Švedska
  • Ujedinjeno Kraljevstvo

Drugo polufinale:

  • Francuska
  • Italija
  • Španjolska

'Smatramo kako će ova promjena dati zemljama grupe Big 5 i domaćinima pošteniju priliku u finalu, jer sada imaju priliku nastupati 'za stvarno' na pozornici u polufinalima. To je pobjeda za publiku u areni i gledatelje doma, jer će ovako imati priliku vidjeti sve natjecatelje prije finala', poručila je Ebba Adielsson, izvršna producentica Eurosonga 2024.

Izvor: Društvene mreže

Druga promjena vezana je uz produžetak vremena glasovanja. Prvi puta poslije 13 godina, glasovanje u finalu će biti otvoreno netom prije izvedbe prvog finalista. Drukčije je to od dosadašnje praske kada se moglo glasati tek nakon što su sve pjesme izvedene.

Osim toga, glasanje je drugačije i za fanove Eurosonga, koji ne dolaze iz država koje se natječu, a oni će imati gotovo 24 sata da glasaju za svoje favorite. Online glasanje otvorit će se za ostatak svijeta odmah nakon završetka druge generalne probe u polufinalima i finalu, koji se održavaju večer prije, i ostat će otvoreno do početka nastupa uživo.

  • +17
Baby Lasagna na Dori 2024 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Želimo omogućiti gledateljima da se uključe odmah od početka. Ako vidite nešto što vam se sviđa, trebali biste moći odmah glasati. Naravno, možete čekati i kraj pa odlučiti', objasnila je Adielsson.

No, to što su poznati svi izvođači sada izgleda kako ide u prilog hrvatskom predstavniku Marku Purišiću, odnosno Baby Lasagni. Premda su mu se nedavno kladionice spustile vjerojatnost njegove pobjede s 17% na 15%, one su se u utorak ponovno povećale i sada iznose 16%. Naš predstavnik suvereno se drži na samom vrhu gotovo dva tjedna.