PALA ODLUKA

Prva je bila 'prepolitična': Eurosong odobrio izmijenjenu verziju izraelske pjesme

07.03.2024 u 22:03

Bionic
Reading

Organizatori Eurosonga odobrili su izmijenjenu verziju izraelske pjesme, nakon prve verzije koja je smatrana previše političnom

Izrael će sada sudjelovati u natjecanju, objavila je javna televizija Kan u četvrtak, navodeći odluku organizatora, Europske radiodifuzijske unije (EBU) u Ženevi. Televizija je jedan od organizatora koji sudjeluje u Eurosongu. Izraelska sudionica, Eden Golan, izvest će prepravljenu pjesmu, koja se sada zove 'Hurricane', u Švedskoj u svibnju.

U nedjelju navečer, pjevačica će izvesti pjesmu prvi puta na izraelskoj televiziji. Pjesma ima jednaku melodiju kao i prethodna verzija 'October Rain', koju su organizatori proglasili prepolitičnom. Prema medijskim napisima, pjesma se odnosi na masakr militanata Hamasa u Izraelu 7. listopada.

Kan je priopćio da se mijenjanjem teksta udovoljava i zahtjevu predsjednika Isaaca Herzoga, koji je pristupio upravnom odboru televizije. Herzog je bio za nastup Izraela na Eurosongu, u vrijeme kad su zemlju željeli isključiti i bojkotirati oni koji je mrze.

  • +3
Teya Dora predstavljat će Srbiju na ovogodišnjem Eurosongu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Televizija je prvotno rekla da ne želi mijenjati tekst, no potom je promijenila odluku. Da to nije učinjeno, Izrael se ne bi mogao natjecati na Eurosongu.

Švedski glazbenici, među ostalima, pozvali su na isključivanje Izraela s Eurosonga zbog rata u Gazi, što je argument koji su organizatori odbacili.