ŠMINKA POD MASKOM

[VIDEO] Zašto vam ovih dana koža može loše reagirati na kozmetiku

17.08.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Izolacija, visoke temperature, maske i kozmetika ne slažu se baš najbolje. Posljedice mogu biti problemi s tenom

Nema puno potrebe za kozmetikom tijekom pandemije. Odgovorne osobe provode što manje vremena izvan kuće, a vani nose masku.

No, kako mjere vezane uz koronavirus popuštaju, mnoge osobe ponovo se vraćaju u nekadašnju rutinu koja uključuje i svakodnevno korištenje kozmetike. Problem je, naravno, kad koža loše reagira na šminku.

Posljedice mogu biti crvenilo, masna koža ili neugodan svrbež. U slučaju da imate problema s kozmetikom moguće je da vam se koža odvikla od nje.

Dermatologinja Melanie Palm kaže kako mnoge osobe dugi niz mjeseci nisu nosile šminku pa im sad koža ima problema naviknuti se ponovo na razne kozmetičke proizvode.

'Na primjer, ako neko vrijeme niste uopće koristili šminku, a sad odjednom lice pokrivate raznim sredstvima, moguće su privremene reakcije iznenada zagušenim porama', kaže Melanie Palm.

Kako je u međuvremenu stiglo toplo vlažno vrijeme, a većinu vremena izvan kuće moramo provoditi s maskom na licu, ni to nije dobro za lice.

'Naša koža je zaštita od vanjskog svijeta i mijenja se s obzirom na vlagu u zraku, količinu svjetlosti i razne tvari koje lebde oko nas. Kad koristimo kozmetiku zamišljenu za užurbani životni stil, to može imati posljedice na kožu koja se navikla na život u zatvorenome', kaže Melanie Palm.

Sezonske promjene kože samo se pojačavaju tijekom pandemije. Koža se, na primjer, navikne na stabilnu temperaturu i vlagu u stanu pa joj iznenadne promjene izazivaju šok.

No, i sama maska koju obavezno treba nositi u dodiru s drugim ljudima može izazvati neobične reakcije u kombinaciji sa šminkom. Štoviše, šminka može djelomično blokirati protok zraka kroz masku.

'Maske izazivaju bubuljice i slične posljedice poput osipa oko usta. Šminka samo pogoršava takve probleme jer maska zadržava ulja, prašinu, pljuvačku i znoj', kaže dermatologinja Mona Gohara.

Dodatni problem je što su mnogi nastavili koristiti proizvode koji su im mjesecima stajali na policama. Nekima od njih možda je istekao rok trajanja. Pogotovo su problematični tekući kozmetički proizvodi jer se u njima mogu razmnožavati bakterije.

Obje dermatologinje smatraju da je najveći problem u začepljenju pora te da valja koristiti nježna sredstva za čišćenje kože. Melanie Palm i Mona Gohara također se slažu kako u svijetu u kojem većinu vremena nosimo maske valja naglasiti oči jer se jedino one vide cijelo vrijeme.

Dermatologinje za prilike bez maske preporučuju ruž koji nema negativne posljedice na kožu.