ASTER 30

Ukrajini stižu nove rakete: Razaraju sve - od borbenih aviona do protubrodskih projektila

22.05.2024 u 10:25

  • +7

Aster 30

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Republike Italije

Bionic
Reading

Francuska će poslati Ukrajini drugu seriju raketa Aster 30 Block 1 za korištenje sa sustavima protuzračne obrane SAMP/T Mamba, a koji se kao talijanska donacija otprije nalaze u sastavu ukrajinske vojske. Oni aktivno koriste Aster 30 za presretanje dronova i krstarećih projektila, a tportal donosi više o tim raketama zemlja-zrak za sve vremenske uvjete i okomito lansiranje

Vijest o najnovijoj donaciji Kijevu objavio je ovih dana BBC, pozivajući se na francuskog ministra obrane Sébastiena Lecornua. Prema ministrovim riječima, Pariz će poslati u Ukrajinu drugu veliku seriju raketa koje tamošnje obrambene snage aktivno koriste za presretanje bespilotnih letjelica i krstarećih projektila. Inače, novi prijenos raketa Aster 30 najavljen je nakon što je talijanska vlada odlučila prebaciti u Ukrajinu dodatne baterije sustava protuzračne obrane SAMP/T.

Aster 30 su francusko-talijanska obitelj raketa zemlja-zrak, a proizvodi ih multinacionalni konzorcij Eurosam, sastavljen od francuske i talijanske podružnice MBDA i Thalesa, s time da svaka od te tri tvrtke ima 33,3 posto udjela. Naziv Aster je kratica za Aérospatiale Terminale, a ona potječe iz doba u kojem je rakete proizvodio francuski Aérospatiale prije nego što su projektne aktivnosti spojene u međunarodni konzorcij MBDA.

Projektili Aster razvijeni su za presretanje i uništavanje cijelog spektra zračnih prijetnji - od borbenih aviona visokih performansi, bespilotnih letjelica i helikoptera do krstarećih, protuzračnih, pa čak i nadzvučnih protubrodskih projektila. Podvarijante Aster 30 Block 1 i Block 1 NT konstruirane su za borbu protiv balističkih projektila.

Postoje dvije inačice obitelji projektila Aster, ona kratkog i srednjeg dometa Aster 15 te Aster 30, dugodometna varijanta. Tijela projektila su identična, a njihova razlika u dometu i brzini presretanja temelji se na znatno većem pojačivaču ugrađenom u Aster 30. Ukupne težine Astera 15 i Astera 30 su 310, odnosno 450 kilograma.

Pogodan za rušenje niskoletećih ciljeva skrivenih iza krošanja

Aster 15 je dugačak 4,2 metra, a Aster 30 točno pet metara, s time da potonji ima veće dimenzije jer njegova mornarička podvarijanta zahtijeva duže cijevi Sylver A50 ili A70 vertikalnog lansirnog sustava. Valja istaknuti da se Asterom 30 puni i američki sustav za vertikalno lansiranje tipa Mark 41.

'Tridesetke' se proizvode u nekoliko podvarijanti. Postoji inačica Block 0, koja je projektil zemlja-zrak srednjeg do dugog dometa, te najraširenija inačica Block 1 sa sposobnošću borbe protiv balističkih projektila kratkog dometa klase 600 kilometara. Tu je i Block 1NT, inačica s novom tehnologijom dizajnirana za suzbijanje kratkodometnih i srednjedometnih projektila, te Block 2 BMD, zapravo antibalistički projektil namijenjen za suprotstavljanje balističkim i projektilima s visokim manevarskim sposobnostima u klasi do 3000 kilometara.

Varijanta Block 1 sposobna je uništiti zračne ciljeve na udaljenosti do 120 kilometara i na visini do 20 kilometara. Zahvaljujući aktivnoj glavi za samonavođenje, sustav ne zahtijeva dodatni radar koji bi stalno pratio cilj za navođenje projektila. Osim toga, ova vrsta glave za samonavođenje omogućuje učinkovitije gađanje niskoletećih ciljeva skrivenih iza krošanja drveća.

Projektili Aster su dvostupanjski raketni koncept koji dovodi do maksimalne učinkovitosti presretanja. Pojačivač na kruto gorivo osigurava optimalno oblikovanje putanje projektila u smjeru cilja i odvaja se nekoliko sekundi nakon okomitog lansiranja. Sve do sredine puta projektil maksimalne brzine od 4,5 Macha vodi se inercijski, koristeći osvježene podatke o meti, a koje šalje modul za zahvaćanje preko višenamjenskog radara. Tijekom faze samonavođenja, usmjeravanje do cilja postiže se pomoću elektromagnetskog aktivnog tragača koji pruža visoku preciznost u svim vremenskim uvjetima.

Projicira silu i štiti visokovrijednu infrastrukturu

Udarnu snagu Astera 30 čini fokusirana fragmentirana bojna glava od 15 kilograma s višemetarskim smrtonosnim radijusom, a za mehanizam detonacije koristi se izračunato kašnjenje blizinskog upaljača.

Aster 30 jedno je od glavnih aktualnih mobilnih protuzračnih obrambenih oružja za zaštitu borbenih položaja. Projektili štite osjetljiva mjesta i raspoređene snage od raketnih prijetnji i zrakoplova, zamjenjujući sve postojeće sustave zemlja-zrak srednjeg dometa. Unutar platforme SAMP/T Mamba, Aster 30 može poslužiti za projekciju sile i zaštitu područja visoke vrijednosti, a može djelovati u samostalnom načinu ili se integrirati u koordiniranu mrežu.

Nova pošiljka raketa Aster 30 Block 1 dolazi u Ukrajinu nakon što je Rim najavio prebacivanje dodatne baterije sustava SAMP/T u tu zemlju. Prva talijanska baterija tog protuzračnog sustava najprije je služila za zaštitu slovačkog zračnog prostora, a potom je povučena natrag u Italiju, nakon čega je donirana Ukrajini, o čemu je tportal već pisao. Talijanska inačica sustava temelji se na kamionu Iveco M320 ili ACTL HD8, a sastoji se o četiri samohodna lansera, samohodnog radara i zapovjednog mjesta.

Govoreći o projektilima Aster, potrebno je istaknuti da se Hrvatska obvezala na nabavu SAMP/T-a opremljenog projektilima Aster 15 radi ispunjavanja strateške inicijative jačanja nacionalne mreže protuzračne obrane. Ova nabava, ističu stručnjaci, naglašava proaktivne napore Hrvatske da ojača svoju vojnu infrastrukturu usred globalnih sigurnosnih izazova koji se razvijaju i više nego dinamično. Također valja dodati da je francuski ogranak MBDA zbog povećanih narudžbi iz Francuske i Italije najavio povećanje proizvodnje Astera 30.

sve osim nogometa