KUPNJA NEKRETNINA

Šef Raiffeisena ponudio ostavku zbog afere offshore leaks

24.05.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Izvršni direktor Raiffeisen Bank Internationala (RBI) Herbert Stepic ponudio je ostavku na svoju dužnost nakon što su vlasti objavile da će istražiti njegovu kupnju nekretnina putem navodnih off-shore tvrtki.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je u sklopu projekta Offshore Leaks da se 66-godišnji Stepic služio tvrtkama-paravanima pri kupovini tri stana u Singapuru. Stepic je odbacio te navode.

Offshore Leaks pokrenut je radi objave imena imućnih ljudi iz cijelog svijeta koji prebacuju svoje bogatstvo u porezne oaze kako bi izbjegli obvezu plaćanja poreza u matičnim zemljama.

Stepic je inače preuzeo dužnost predsjednika uprave RBI-ja 2001. godine. Zahvaljujući njemu Raiffeisen Bank International postao je jedna od najmoćnijih novčarskih kuća u srednjoj i istočnoj Europi, podsjeća Reuters. Godine 2006. izabran je za "europskog bankara godine".

RBI je sada druga po veličini banka u toj regiji a u priopćenju povodom Stepiceve ostavke navode: "Nadležni odbori u RBI-ju smjesta će razmotriti ponuđenu ostavku". Stepic će nastaviti obavljati svoju dužnost dok se ne donese odluka o njegovoj ostavci, koju je po vlastitim navodima podnio iz osobnih razloga.

Tvrdi da nije bio dužan obavijestiti banku i regulatore o kupovini tri apartmana u Singapuru posredstvom "projektnih kompanija" na Britanskim Djevičanskim otocima i u Hong Kongu.

Te su kupovine sada predmet istrage austrijske središnje banke, Agencije za financijska tržišta (FMA) i samog Raiffeisena, navodi Reuters-

Na današnjoj konferenciji za novinstvo Stepic je ponovo ustvrdio da kompanije koje su sudjelovale u kupovini nekretnina nisu takozvane off-shore konstrukcije.

"Usprkos tome, iz osjećaja odgovornosti i povezanosti sa svojom orgnaizacijom nudim sve svoje funkcije na raspolaganje", kazao je.