OTKRIVENA BANDA KRIJUMČARA

Europom kruže krivotvorene kovanice eura: Ovako ih možete prepoznati

26.04.2024 u 15:25

Bionic
Reading

U Španjolskoj je pala banda krivotvoritelja kovanica eura. Za puštanje lažnog novca u promet osumnjičeni su Kinezi

Ovim povodom Deutsche Welle je objavio članak u kojem su objasnili kako možete prepoznati krivotvorene kovanice eura. Naime, krivotvorenjem novca pogođeni su i oni koji su ga slučajno koristili i oni koji ga dobiju jer se u oba slučaja novac oduzima i novčane naknade nema. Krivotvorenje nipošto nije bagatelni prekršaj, piše DW.

Španjolska Policia Nacional uhvatila je skupinu krivotvoritelja koji su lažne kovanice raspačavali diljem Europe. Europol je radionicu razotkrio u glavnom gradu pokrajine Castilla-La Mancha Toledu. Radu se o “najvažnijem otkriću takve vrste u Europi u posljednjih deset godina”, objavila je policija.

Na tržištu je završilo gotovo o 500.000 krivotvorenih kovanica “visoke kvalitete”. Uhićeno je deset kineskih državlana. Španjolska policija je priopćila kako ovaj slučaj istražuje već šest godina. Istraga je "bila iznimno teška i dugotrajna, ne samo zbog tajnosti unutar organizacije i zbog praktički nemogućeg praćenja krivotvorenog novca što je karakteristično za krivotvorene kovanice”, piše dpa.

Kako prepoznati krivotvorene kovanice?

Njemački Bundesbank objavio je ‘Vodič za kovanice’ u kojem objašnjavaju kako prepoznati lažnjake. “Ne morate biti stručnjak za kovanice da biste mogli razlikovati krivotvorine od pravih kovanica. Savezni bankari daju konkretne informacije o tome kako procijeniti kovanice. Za profesionalce to nije problem, jer postoji jedinstveni test za validatore kovanica u cijeloj Europi. "Uspješno testirani uređaji mogu se pronaći na stranici Europske komisije”, navedeno je.

Obratite pozornost na prvi dojam, navode stručnjaci. “Slika novčića obično se jasno ističe od ostatka površine, sve konture su jasno prepoznatljive. Budite oprezni ako to nije slučaj; kod krivotvorina, slika novčića često se čini mutnom i mekom. Površina je rupičasta i ima točkice, linije ili udubljenja”, stoji u Vodiču za kovanice.

Zbog sigurnosti i lakše prepoznavanja za slijepce, rub kovanica je obično zarezan. “Za razliku od krivotvorenih kovanica, na kojima je rubni natpis često samo nejasno utisnut i prekriven žljebovima na rubu kovanice, rubni natpis na pravim kovanicama od dva eura je jasno vidljiv. Udaljenosti između pojedinačnih simbola i riječi se također razlikuju na krivotvorenim kovanicama često se razlikuju od onih na pravim kovanicama.”

Trik s magnetom

“Zbog posebnog sigurnosnog materijala središnji dio kovanica od jednog i dva eura je blago magnetičan, što znači da se kovanice malo privlače magnetom i padaju s magneta kada se lagano protresu”, objašnjavaju u Bundesbank.

No imajte na umu i sljedeće. “Vanjski prsten pravih kovanica od jednog i dva eura kao i pravih kovanica od 10, 20 i 50 centi nije magnetski. Prave kovanice od jednog, dva i pet centi izrađene su od bakrom obloženog čelika i vrlo su magnetične. No osim magneta, treba staviti i papirić na koji ćete zapisati sve fizikalne parametre. Tada nećete biti prevareni jer krivotvorene kovanice od jednog i dva eura ili nisu magnetne ili su jako magnetne. Materijal prstena za kovanice često je također magnetičan", poručuju u objašnjenju na stranici Njemačke središnje banke.