gubitnici i dobitnici

Zašto je HERA poništila natječaj za prodaju plina za 650 tisuća kućanstava?

26.04.2024 u 09:19

Bionic
Reading

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) jučer je donijela odluku na Upravnom vijeću kojom se poništava postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge. Natječaj je poništen na dan kada je trebala biti donesena odluka tko će 650.000 kućanstava prodavati plin u javnoj usluzi

Zbog čega je HERA poništila natječaj na kojem je teoretski moglo konkurirati 11 opskrbljivača, nije poznato. Naime, još nije objavljeno obrazloženje, a na upit Energetike-net.com, koja je objavila tekst i tome, o razlozima poništavanja nije odgovoreno.

Riječ je o javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava u Hrvatskoj za razdoblje od 1. listopada ove do 30. rujna 2027. godine. Za to je HERA raspisala natječaj 22. ožujka, a 19. ovog mjeseca otvorene su javno i ponude, u prisustvu natjecatelja.

Kako neslužbeno doznaje Energetika-net.com na otvaranju ponuda, na kojem su javno pročitane ponude, pokazalo se da je Međimurje-plin ponudio najkonkurentniju cijenu za grad Zagreb. U Zagrebu je trenutno opskrbljivač u obvezi javne usluge GPZ Opskrba, s 235.000 kućanstava i 94.918 kupaca u uslužnom sektoru. Međimurje-plin je navodno za 1 eurocent dao bolju ponudu za Zagreb od GPZ Opskrbe.

Ista tvrtka ponudila je konkurentnu cijenu i u još nekim djelovima Hrvatske, a iz javno pročitanih ponuda se pokazalo da bi još neke tvrtke poput E.On-a i Zagorskog metalaca (Petrol profitirale te da bi najveći gubitnici bila dva vrlo jaka tržišna igrača – GPZ Opskrba i HEP Plin.

Energetika-net.com podsjeća da je natječaj bio proveden u dva koraka i da u nijednom trenutku na jenga nije bilo primjedbi, a sugovornici poništenje natječaja smatraju problematičnim, jer je tijekom javnog otvaranja ponuda objavljena i cijena kojom su konkurirali, koja je sad poznata svima zainteresiranima.