kermas energija

Končar želi postati kralj europske brodogradnje, dogovorio veliki posao u Finskoj

08.02.2018 u 18:24

Bionic
Reading

Hrvatski poduzetnik Danko Končar, vlasnik koncerna Kermas, kupuje finsko brodogradilište Arctech Helsinki. Ugovor o preuzimanju još nije potpisan, no pitanje je dana kada će Končarova tvrtka kupiti 55 posto dionica tog brodogradilišta od ruske tvrtke United Shipbuilding Corporation

Preuzimanje je Končar potvrdio za Slobodnu Dalmaciju, uz opasku kako ono ne znači da odustaje od Uljanika, već da bi preuzimanje oba brodogradilišta donijelo 'veliku sinergiju'. 

Brodogradilište Arctech specijalizirano je za izgradnju brodova za zahtjevne uvjete. Primjerice, u njemu je izgrađeno 60 posto svih aktivnih ledolomaca u svijetu i zapošljava oko 1400 ljudi, smješteno je u samom Helsinkiju i sada je u vlasništvu ruske korporacije United Shipbuilding Corporation

Rusi već godinama pokušavaju prodati ovo brodogradilište kako bi zaobišli američke sankcije, a Končar je u njemu pronašao dobru poslovnu priliku. 

Hrvatski Brodotrogir i finski Arctech imaju bogato iskustvo u izgradnji posebnih plovila, a udružili bi se kako bi zauzeli što veći udio globalnog tržišta. Hoće li se u toj priči uskoro naći Uljanik i 3. maj, još je uvijek nepoznato. 

Uljanik grupa je sredinom prosinca, tj. prije spasonosnog kredita od 96 milijuna eura, za koji jamči država i koji je odobrila Europska komisija, objavila da je Končar zainteresiran za sudjelovanje u restrukturiranju. Podsjetimo, Uljanik ima šest mjeseci da pronađe strateškog partnera, a uz Končara, interes za Uljanik iskazalo je brodogradilište Palumbo Group iz Napulja.

  • +7
Uljanik, porinuće broda za polarna istraživanja Scenic Eclipse Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Problemi u Uljaniku nisu od jučer. Još 2014. pulska grupacija zabilježila je konsolidirani gubitak od čak pola milijarde kuna. Da stvar bude gora, revizorska kuća PwC u komentaru financijskih izvješća izrazila je sumnju u realno iskazivanje 570 milijuna kuna prihoda po osnovi državnih potpora, kao i mogućnost naplate iskazanih 170 milijuna kuna potraživanja od kupaca.

Katastrofalni rezultati nisu bili dovoljno upozoravajući za uzbunu. I u naredne dvije godine gubici su se nastavili gomilati, tako da su krajem trećeg tromjesečja 2017. nadmašili vlasnički kapital za čak 220 milijuna kuna, a dugovi su narasli na 3,76 milijardi kuna. Krajem godine postalo je svima jasno da je pulski div na koljenima. Kako bi zadržala socijalni mir, Vlada je ponudila jamstvo za spasonosni kredit, koje je odobrila i Europska komisija.