četiri razloga

Bivši ministar gospodarstva objasnio zašto je hrana Hrvatima toliko skupa

29.11.2023 u 23:46

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić gostovao je u Newsnightu kod Ilije Radića gdje je komentirao najavljenu prodaju Fortenove, ali i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

Fižulić je objasnio zašto Hrvati više troše na hranu od prosjeku EU-a. “To nije ništa čudno, trošit ćemo manje udjela plaće na hranu kada budemo bogatiji. Više je razloga, prvo je postoji li kod nas tržišna utakmica prodavača hrane i kupaca. Imate primjer Slovenije gdje tržišnu utakmicu vode Lidl i Hofer i onda cijene padaju”, rekao je.

“Saznali smo da će Fortenova biti prodana jednom vlasniku, ako se vratimo šest godina unatrag kada je izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak rekao da će Agrokor rastavljen na faktore i da neće biti sistemski rizik za Hrvatsku, no to se nije dogodilo. Tada je bila šansa da državi razlomi Konzum kao najvećeg tržišnog natjecatelja, Tada bi u Hrvatskoj nivo cijena bio niži nego što je”, dodao je.

“Druga je stvar utjecaj PDV-a koji je drugi najviši u EU-u. I po sniženoj stopi je viši nego u većini zemalja u okruženju. treći je razlog što je Hrvatska logistički zahtjevna, zbog malog broja stanovnika, veliki jer nismo kompaktni kao na primjer Slovenija. Četvrti razlog je turistička sezona kada dolaze stranci koji imaju bolji standard i troše te tako dižu cijene”, objasnio je.

Upozorio je da su u mandatu Andreja Plenkovića broj ljudi koji živi u riziku od siromaštva povećao. “To se ponajviše odnosi na starije. BDP je povećan, ali po stanovniku jer je Hrvatska izgubila puno stanovnika. Ove godine je porastao za cca. petinu, a najviše je rastao u Rumunjskoj i Poljskoj. No treba nas zabrinuti da je za isti postotak kao kod nas rastao i BDP u BiH i Srbiji, koje nisu u EU. To govori koliko mi koristimo svoje članstvo”, rekao je.