tportalova analiza

Arapski ulagač platio visoku cijenu za Sunčani Hvar - hoće li mu se isplatiti?

22.11.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Turistički biser Sunčani Hvar prodan je kompaniji Eagle Hills arapskog investitora Mohameda Alabara, a on je ponudio više u nadmetanju s američkim fondom Blackstone. Prema neslužbenim informacijama, vrijednost transakcije procjenjuje se na 220 milijuna eura

Ovo je druga velika investicija Mohameda Alabara u Hrvatskoj. Nakon kupnje Sunce hotela od Jake Andabaka 2021., sada je proširio hotelski portfelj s novih sedam luksuznih hotela na srednjem Jadranu.

U proteklih 20-godina najveća hotelska kompanija na Hvaru prošla je kroz turbulentno razdoblje u kojem je pod prijetnjom bankrota promijenila nekoliko vlasnika.

Dugotrajno krizno razdoblje okončano je 2015. ulaskom u predstečajnu nagodbu, u okviru koje su tadašnji većinski vlasnici Prime Tourist Resorts i OrcoProperty Group s državom proveli operativno i financijsko restrukturiranje, uključujući dokapitalizaciju vrijednu 221,5 milijuna kuna.

Po zaključenju nagodbe provedeno je i vlasničko restrukturiranje, nakon kojeg je većinski vlasnik postala grupacija CPI Property sa sjedištem u Luksemburgu.

Kompanija u vlasništvu slovačkog milijardera Radovana Viteka proteklih godina realizirala je tridesetak milijuna eura vrijedne investicije u objekte Sunčanog Hvara s ciljem tržišnog repozicioniranja na višu razinu kvalitete usluga i ponude. U prvoj fazi renovirani su hoteli Adriana, Amfora i Pharos, a u kolovozu 2019. završena je obnova hotela Palace Elisabeth, čime je postao prvi objekt u portfelju kategoriziran s pet zvjezdica.

Uslijedile su investicije u hotele Riva Marina i Beach Bay, kompletno obnovljene u 2022. godini.

Danas Sunčani Hvar raspolaže sa sedam luksuznih hotela, kampom i pratećim objektima. Dnevno može smjestiti oko dvije tisuće turista, a zapošljava oko 700 stalnih i sezonskih radnika. Poslovanje je podijeljeno na upravljanje smještajnim kapacitetima u okviru Sunčanog Hvara i nekretninski segment u okviru tvrtke Sunčani Hvar nekretnine.

  • +2
Palace Elisabeth Izvor: Screenshot / Autor: Sunčani Hvar

Turistički dio lani je imao prihod od 30,7 milijuna eura, premašivši rekordnu 2019. godinu. Čista dobit dosegnula je 5,7 milijuna eura, ali je zbog rasta režijskih troškova još uvijek ispod razina prije pandemije. Nekretninski dio imao je prihod od 8,8 milijuna eura i dobit od 1,5 milijuna eura.

Ukupno poslovanje odlikuju solidna profitabilnost i visoka razina financijske stabilnosti. No spomenuta cijena transakcije od 220 milijuna eura implicira vrlo visoku razinu vrednovanja za preuzimanje, uzimajući u obzir ostvarenu razinu prihoda, knjigovodstvenu vrijednost kapitala i ostale pokazatelje poslovanja.

  • +18
Mohamed Alabar Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX