2. u nizu

Stellantis predstavio STLA Large platformu za BEV vozila: Širok spektar vozila i domet od 800 km

22.01.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Dostupna u 400-voltnoj i 800-voltnoj BEV arhitekturi, STLA Large platforma je najfleksibilnija BEV platforma u industriji, podupirući tipove automobila, crossover i SUV vozila u segmentima D i E

Stellantis je prije dva dana predstavio STLA Large, svoju potpuno novu, vrlo fleksibilnu, BEV platformu koja je temelj za širok raspon nadolazećih vozila za globalna tržišta u D i E segmentima. Platforma omogućuje nekoliko mogućnosti vodećih modela u segmentu, uključujući ugrađenu energiju, učinkovitost punjenja, dinamiku vozila visokih performansi i terensku vožnju s oznakom Trail Rated, odnosno za vožnju po terenu. Vozila pune veličine temeljena na platformi STLA Large (velika) jezgra su potražnje kupaca na glavnim svjetskim tržištima i prvo će se koristiti na sjevernoameričkom tržištu na markama Dodge i Jeep®, a nakon njih slijede druge marke uključujući Alfa Romeo, Chrysler i Maserati. Bit će osam vozila lansiranih od 2024. do 2026. godine.

Od automobila preko crossovera do SUV vozila

Platforma STLA Large projektirana je s neusporedivom tehnološkom fleksibilnošću koja omogućuje veće razine raznolikosti vozila i vrhunsku kvalitetu i zadovoljstvo kupaca iz osnovnog skupa komponenti, zajedno s robusnim i troškovno učinkovitim proizvodnim procesima koji se mogu duplicirati u više pogona za sklapanje. Nadolazeći proizvodi pokrivat će cijeli spektar tipova vozila, od automobila preko crossovera do SUV vozila, a svi će kupcima pružiti prednosti električne propulzije trenutnog odziva okretnog momenta u kombinaciji s nultim emisijama. Najave proizvoda za pojedine marke počet će ove godine.

Stellantis STLA Large velika platforma Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

'Naši ciljevi za naše STLA platforme su ambiciozni, ali to je ono što naši kupci danas trebaju od nas', rekao je CEO Stellantisa Carlos Tavares. 'Stvaranje obitelji vozila iz dobro projektiranog skupa komponenti koji je dovoljno fleksibilan da pokrije više tipova vozila i pogona, nadmašujući bilo koji od naših trenutnih proizvoda, obratit će se svakom kupcu naših legendarnih marki. Fleksibilnost i agilnost ove platforme njezino je obilježje i bit će pokretačka snaga za naš uspjeh u prijelazu na elektrifikaciju u Sjevernoj Americi.'

Druga od četiri platforme

STLA Large jedna je od četiri globalne BEV platforme, predstavljene na EV Day 2021., koje podupiru buduće proizvode tvrtke i ključne su za postizanje hrabrih ciljeva strateškog plana Stellantis Dare Forward 2030. To je druga platforma koja će biti otkrivena nakon izlaska najboljeg u klasi STLA Mediuma (srednje veličine) u srpnju 2023. STLA Large će biti instalirana u nekoliko tvornica u Europi i Sjevernoj Americi i dostupan u višeenergetskim varijantama, uključujući hibrid i s unutarnjim izgaranjem. Kultne marke Stellantis skrojit će STLA Large vozila kako bi najbolje odgovarala potrebama i željama svojih kupaca, u rasponu od obiteljski orijentiranih preko visokih performansi do vrlo sposobnih off-road 4x4 vozila do luksuznih.

Svojstvena fleksibilnost platforme omogućuje inženjerima i dizajnerima da prilagode međuosovinski razmak, ukupnu duljinu, ukupnu širinu i visinu te udaljenost od tla. Mogu se koristiti različiti moduli ovjesa i postolja pogonskog sklopa kako bi se zadovoljili specifični ciljevi izvedbe vozila koji uključuju vožnju, upravljanje i udobnost. Inženjeri mogu prilagoditi ključne dimenzije, kao što je prednje vreteno stopalu vozača, prednji i stražnji prevjes ili pod putničkog prostora, kako bi fino prilagodili mogućnosti i performanse vozila.

Koristeći napredne materijale visoke čvrstoće, platforma je optimizirana za težinu i krutost kako bi omogućila najbolje performanse u klasi u cijelom spektru tipova vozila. Komponente unutar platforme pakirane su kako bi se maksimalno iskoristio unutarnji prostor i spremište. Ključne komponente udobnosti i performansi, kao što su sustav grijanja/hlađenja kabine, upravljanje, pomoć pri kočenju i propulzija, dizajnirane su za smanjenje potrošnje energije kako bi se povećao domet vožnje.

Fleksibilnost uključuje pogonske sustave unibody platforme. STLA Large dizajnirana je i projektirana kao izvorna BEV platforma s opcijom električnih arhitektura od 400 volti i 800 volti. Tri u jednom moduli električnog pogona (EDM) koji uključuju motor, pretvarač snage i reduktor mogu se konfigurirati u rasporedu s pogonom na prednje kotače, pogonom na stražnje kotače i pogonom na sva četiri kotača. Pretvarač snage koristi tehnologiju poluvodiča silicij-karbida kako bi se smanjili gubici snage. Performanse pogonskog sustava mogu se nadograditi tijekom životnog vijeka vozila putem bežičnih ažuriranja softvera.

Poboljšanja pogonskog sklopa

Na temelju specifičnih ciljeva vozila, STLA Large prihvaća poboljšanja pogonskog sklopa kao što su diferencijali s ograničenim proklizavanjem ili odspajanje krajeva kotača koji mogu poboljšati performanse ili smanjiti mehanički otpor radi poboljšanja učinkovitosti i dometa. Sve u svemu, STLA Large platforma ima potencijal nositi ekstremnu snagu koja će nadmašiti bilo koji od postojećih Hellcat V-8 motora s unutarnjim izgaranjem.

  • +5
Stellantis STLA Large platforma Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Prihvaćajući važnost balansiranja dometa vožnje i cijene, platforma u početku uključuje opcije paketa baterija s energetskim ocjenama između 85 i 118 kilovat sati (kWh). STLA Large cilja na sveukupni domet od 800 km za limuzine i projektiran je za lako prihvaćanje budućih tehnologija za pohranu energije kada dostignu proizvodnu spremnost.

Početna generacija pogonskih komponenti ima potencijal za postizanje ubrzanja od 0-100 km/h u rasponu od 2 sekunde. Brzo punjenje će dodati do 4,5 kWh po minuti baterijskom paketu od 800 volti.

Sve vrste pogona na jednoj platformi

STLA Large također podržava hibridne pogonske sustave i sustave s unutarnjim izgaranjem bez ugrožavanja ključnih sposobnosti vozila. Fleksibilnost predstavlja most za kupce diljem svijeta tijekom prijelaza na električni pogon i razvoja robusne i široko dostupne mreže za punjenje. Fleksibilnost dizajna uključuje poprečne i uzdužne konfiguracije montaže motora, podržavajući FWD/RWD/AWD (prednji pogon, stražnji pogon i pogon na sva četiri kotača) pogonske sklopove.

Ključne STLA Large metrike:

  • Raspon ukupne duljine: 4764-5126 mm
  • Raspon ukupne širine: 1897-2030 mm
  • Raspon međuosovinskog razmaka: 2870-3075 mm
  • Raspon udaljenosti od tla: 140-288 mm
  • Maksimalni promjer gume: 858 mm

Četiri Stellantisove globalne BEV platforme – Small, Medium, Large i Frame (mala, srednja, velika i okvirna) – dizajnirane su i projektirane za produljene životnog ciklusa putem zamjenjivosti kemije baterijskih ćelija, EDM-ova, pretvarača snage i softverske kontrole. Platforma STLA Large podržava Stellantisovu električnu i softverski definiranu tehnologiju vozila sljedeće generacije – STLA Brain, STLA SmartCockpit i STLA AutoDrive.

Velika ulaganja

Stellantis (kroz Dare Forward 2030 strategiju) u sljedećem desetljeću ulaže više od 50 milijardi eura u elektrifikaciju kako bi ispunio ciljeve postizanja 100 posto BEV prodajnog miksa osobnih automobila u Europi i 50 posto BEV prodajnog miksa osobnih automobila i lakih kamiona u Sjedinjenim Državama do 2030. Za postizanje ovih prodajnih ciljeva, tvrtka osigurava približno 400 GWh kapaciteta baterije, uključujući podršku šest tvornica za proizvodnju baterija u Sjevernoj Americi i Europi. Stellantis planira imati 48 BEV-ova na tržištu do 2024. i na putu je da postane korporacija s nultom emisijom ugljika do 2038., uključujući sve opsege, s jednoznamenkastim postotkom kompenzacije preostalih emisija.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'