PREMIJERA

Tesla predstavila novi Model 3 Performance: Nakon šest godina stiže nova 'trojka' visokih performansi

26.04.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Pogonska jedinica najnovije generacije i visokih performansi donosi više od 460 KS, omogućuje ubrzavanje od 0 do 100 km/h za samo 3,1 sekundu te maksimalnu brzinu od 262 km/h

Kad je Tesla dizajnirala Model 3, cilj im je bio izraditi proizvod optimiziran za proizvodnu učinkovitost. To je značilo da treba smanjiti razinu složenosti i razlike između pojedinih verzija i varijanti. Model 3 je već sam po sebi vrlo okretan i zabavan za vožnju zahvaljujući niskom gravitacijskom središtu i dinamičnoj šasiji. Uz nekoliko hardverskih ažuriranja američki je proizvođač isključivo električnih automobila uspio kreirati pristupačan, zabavan i svestran sportski automobil koji oduševljava pri vožnji bilo ravno ili kroz zavoje. I tako je rođen Model 3 Performance.

Početna cijena vozila Model 3 je 55.990 eura u Hrvatskoj, a isporuke počinju u 2. kvartalu ove godine.

Šest godina nakon prvih isporuka vozila Model 3 Performance, zahvaljujući najnovijim proizvodnim i inženjerskim mogućnostima dizajnirali su, projektirali i izradili proizvod vrlo drugačijih i iznimno visokih performansi. Nadograđujući se na kvalitetu i poboljšanja platforme koje ima najnoviji Model 3, novi Model 3 Performance pruža iskustvo koje je više usmjereno na vozača, a osim toga ima jedinstvena svojstva i elemente dizajna.

Najsnažniji i najdinamičniji Model 3 do sada

Pogonska jedinica najnovije generacije i visokih performansi donosi više od 460 KS, omogućuje ubrzavanje od 0 do 100 km/h za samo 3,1 s te maksimalnu brzinu od 262 km/h. Certificirani doseg je prema proizvođaču 528 km (WLTP).

Ovu dodatno snagu na cestu prenose veliki 20-colni Warp kotači od kovanog aluminija s novim ljetnim gumama visokih performansi, dimenzija 235/35R20 sprijeda i 275/30R20 straga. Ovi novi, veći kotači omogućuju bolje reagiranje pri skretanju, veću predvidivost i bolje prianjanje pri izlasku iz zavoja, kako na cestama tako i na trkaćim stazama.

Potpuno novo na vozilu Model 3 Performance je to da se prilagodljivom tehnologijom amortizacije u potpunosti upravlja putem Teslinog internog softvera, a integrirana je u sustav za upravljanje dinamikom pri vožnji - Tesla Vehicle Dynamics Controller (VDC). Ovaj sustav nove generacije omogućuje vrhunske performanse pri upravljanju bez negativnih posljedica po svakodnevnu upotrebljivost.

Tesla Model 3 Performance Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Nadograđena šasija, kočnice visokih performansi i uvedena funkcija Track Mode

Tesla je značajno izmijenila mehaničke elemente šasije kako bi pratili poboljšanje performansi pogonskih sustava i ovjesa. Konstrukcija je kruća, promijenjene su opruge, šipke stabilizatora i ležajevi kako bi šasija imala bolje performanse i izvrsno reagirala na zahtjeve vozača.

Tesline trkaće kočnice, koje dolaze u standardu s kočionim pločicama visokih performansi, pružaju trenutno usporavanje, imaju veća toplinska ograničenja i izdržljivije su. Crvene kočione čeljusti se ističu na novom Modelu 3 Performance.

Najnovija generacija sustava Track Mode sada sadrži prilagodljive komande ovjesa s pogonskim sklopom optimiziranih performansi koji odmah reagira na zahtjeve vozača i jamči maksimalnu kontrolu. Kad je sustav uključen, putem potpuno novog korisničkog sučelja možete prilagođavati razinu upravljivosti te upravljati kontrolom stabilnosti i regenerativnim kočenjem.

Zahvaljujući svim tim izmjenama stvoreno je iskustvo pri vožnji koje sada omogućuje preciznije ispunjavanje naredbi vozača, pa možete iskoristiti sve prednosti viših ograničenja performansi na cesti i na trkaćoj stazi.

  • +14
Tesla Model 3 Performance Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Besprijekorni dizajn, Teslin prvijenac

Model 3 Performance ujedno je drugačijeg dizajna od ostalih modela. Nova prednja i stražnja maska upečatljivije su, aerodinamičnost je poboljšana i model ima integrirane kanale za hlađenje koji zajedno sa stražnjim difuzorom i spojlerom od karbonskih vlakana optimiziraju stabilnost pri podizanju i pri većim brzinama.

Nova sportska sjedala u unutrašnjosti imaju poboljšani bočni jastuk i bočni oslonac, što pruža veću podršku tijelu bočno pri vožnji kroz zavoje i dinamičnoj vožnji. Ujedno imaju mogućnost grijanja i ventilacije. Ukrasi od karbonskih vlakana s jedinstvenim, po prvi put tkanim uzorkom u Tesli, nešto je po čemu se Model 3 Performance ističe među ostalim varijantama vozila Model 3.