STIGAO I KOD NAS

Upoznajte Audi A3 allstreet: Crossover karakterističnog offroad izgleda je peti član obitelji A3

26.04.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Dobra je vijest da je Audi A3 allstreet od danas u ponudi i za hrvatsko tržište i to s početnom cijenom od 35.766 eura za 35 TFSI motor od 150 KS (110 kW) s automatskim mjenjačem, a prva vozila u salonima očekuju se na ljeto

Početkom ožujka je Audi pokazao osvježene modele A3 Sportback i A3 Limousine, ali i crossover verziju A3 allstreet. No tada još nismo znali hoće li i kada ova verzija doći i kod nas, pa mu nismo pridavali neku posebnu pažnju.

Ipak, dobra je vijest da je Audi A3 allstreet od danas u ponudi i za hrvatsko tržište i to s početnom cijenom od 35.766 eura za 35 TFSI motor od 150 KS (110 kW) s automatskim mjenjačem, a prva vozila u salonima očekuju se na ljeto.

Audi A3 allstreet - statička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Uz karakterističan offroad izgled, tri centimetra veći razmak od tla od modela A3 Sportback, i povišeni položaj sjedenja, vozilo pruža iskustvo vožnje slično SUV vozilu u kombinaciji s izuzetnom funkcionalnošću. Zahvaljujući besprijekornoj integraciji aplikacija u infotainment sustav i opsežnom rasponu usluga povezivanja, A3 allstreet je digitalno povezano vozilo.

Offroad karakter za samouvjeren izgled

Taj je cilj postignut, između ostalog, vertikalnim isticanjem mat crne Singleframe rešetke. Velika osmerokutna rešetka hladnjaka saćaste strukture nalazi se povišenije nego na modelu A3 Sportback, približavajući crossover modelima Q. Jedinstvena za allstreet model su i tri utora sprijeda i straga, koji naglašavaju offroad karakter. Sprijeda su rubovi integrirani u karakteristični rub spojlera, koji podsjeća na zaštitu podvozja, a straga u difuzor kao dio robusno dizajniranog stražnjeg branika.

Stražnji kraj također odražava dizajn trapezoidnih otvora za usis zraka. Njihov izraženi dvostruki okvir u Selenite srebrnoj i Manhattan sivoj boji stvara snažan kontrast, dajući modelu A3 allstreet moćan izgled. Isto se odnosi i na tamne obloge na pragovima u donjim dijelovima vrata. Vizualno ističu povećani razmak od tla i također naglašavaju dužinu vozila.

Serijski uzdužni krovni nosači dodatno zatežu liniju krova, a široka kućišta kotača u Manhattan sivoj boji istovremeno vizualno skraćuju prevjese. To modelu A3 allstreet pruža sportski, robustan izgled. Serijski je opremljen 17-colnim kotačima čime su za jedan col veći od onih u modelu A3 Sportback. Opcijski su dostupni i kotači promjera 18“ i 19“.

Izbor između 4 različita potpisa dnevnih svjetala

Svojim klinastim, ravnim oblikom i širokom svjetlosnom grafikom, prednja svjetla naglašavaju sportski karakter modela A3 allstreet. Po prvi put u modelu serije A3, sada je u MMI-ju moguće odabrati i prebacivati između četiri različita digitalna potpisa dnevnih svjetala. To kupcima nudi veći stupanj individualizacije, a isto vrijedi i za scenarije funkcija coming home/leaving home koje su dizajnirane zasebno za svaki potpis.

Na LED i matrix LED glavnim svjetlima, 24 pikselna elementa u tri reda na gornjem rubu kućišta čine digitalna svjetla za dnevnu vožnju. Vrhunska matrix LED glavna svjetla nude izuzetno visoku rezoluciju i omogućuju duga svjetla većeg dosega. Višenamjenska kamera prati promet ispred vozila i selektivno zatamnjuje onaj dio ceste gdje se nalaze drugi automobili kako LED svjetla ne bi zaslijepila njihove vozače.

Istovremeno osigurava najbolje osvjetljenje ostalog dijela kolnika za odličnu vidljivost. Matrix LED glavna svjetla, koja kod modela A3 allstreet uvijek dolaze u kombinaciji s LED stražnjim svjetlima, također imaju ugrađene dinamičke žmigavce, svjetla za sve vremenske uvjete u donjem modulu kućišta glavnog svjetla i dinamičku coming home/leaving home funkciju.

Tri centimetra veći razmak od tla i poboljšana funkcionalnost

Ovjes modela A3 allstreet je 15 mm viši od serijskog ovjesa u modelu A3 Sportback. Uz veći promjer kotača nego na A3 Sportback modelu to rezultira 30 mm većim razmakom od tla. Kao takav, model A3 allstreet nudi povećani komfor tijekom ulaska i izlaska iz vozila te bolju preglednost zbog povišenijeg položaja sjedenja. Kao i kod modela A3 Sportback, prtljažnik je kapaciteta 380 litara odnosno 1200 litara s preklopljenim stražnjim sjedalima.

Opcijska oprema uključuje električni upravljan poklopac prtljažnika, kuku za vuču s mogućnošću skidanja te paket pretinaca za odlaganje. Potonji nudi mogućnost pohranjivanja manjih predmeta u mreže pričvršćene na naslone prednjih sjedala ili u pretinac na vozačevoj strani. Veće komade prtljage na mjestu drži mreža u prtljažniku.

Zbog višeg težišta, A3 allstreet ima posebno podešen ovjes koji nudi izvrsnu ravnotežu visoke udobnosti tijekom vožnje i sportskog, preciznog upravljanja. Prednja osovina koristi McPherson dizajn dok stražnja ima multilink ovjes s odvojenim oprugama/amortizerima. Njegov dizajn omogućuje odvojeno rukovanje uzdužnim i bočnim silama, osiguravajući visoku stabilnost i udobnost tijekom vožnje. Aluminijski zakretni ležajevi smanjuju neovješenu masu, pridonoseći optimalnom rukovanju i karakteristikama upravljanja.

Elektromehanički upravljač je osjetljiv i precizan. Pomoć serva prilagođava se brzini kojom vozilo vozi. Za veću agilnost opcijski je dostupno progresivno upravljanje s promjenjivim omjerom. Što vozač jače skrene u zavoj, to je reakcija upravljanja izravnija. U gradskom prometu i tijekom manevriranja ovo smanjuje napor upravljanja; A3 allstreet je precizniji u oštrim zavojima.

Audi A3 allstreet - dinamička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Visoka razina povezanosti zahvaljujući integraciji aplikacija

Model A3 allstreet je digitalan i povezan zahvaljujući brojnim uslugama povezivanja i trgovini za aplikacije Audi Application Store. Uz DAB+ digitalni radio, dodirni zaslon, Audi virtualni kokpit i bežični punjač za smartphone dio su serijske opreme. Serijski uz dva prednja USB-C priključka za punjenje u središnjoj konzoli dolaze i dva dodatna priključka straga.

MMI navigacijski sustav plus, zajedno s kompletnim portfeljem za povezivanje i pristupom Audi Application Store, dostupan je kao opcija. Navigacijski sustav prikazuje satelitske slike visoke rezolucije s Google Eartha ili detaljne 3D modele mnogih velikih europskih gradova. Za izračun ruta koriste se podaci o prometu u stvarnom vremenu iz aplikacije HERE, pružatelja kartografskih i navigacijskih usluga.

Navigacijski sustav predviđa razvoj prometa i podatke o tijeku prometa od traka do traka, na primjer obavještavanjem vozača o zatvaranju prometnog traka. POI odredišta poboljšana su fotografijama, radnim vremenom i ocjenama korisnika. Osim toga, online podaci o lokaciji pomažu u pronalaženju uzdužnih parkirnih mjesta na gradskim ulicama ili pružaju informacije o opasnostima duž rute. Najnovije vijesti mogu se prikazati, a čak i pročitati naglas izravno u MMI-ju. Pretvaranje govora u tekst za SMS i email još je jedna značajka. Paket također uključuje online i hibridni radio. Prvi omogućuje pristup internetskim postajama dostupnim u cijelom svijetu, dok se drugi automatski prebacuje između FM-a, DAB-a i online streaminga kako bi uvijek osigurao najbolji mogući prijam.

Audi Application Store također je integriran u infotainment sustav, što omogućuje korištenje mnogih aplikacija izravno na zaslonu vozila. Zahvaljujući ugrađenoj trgovini kupci mogu izravno i intuitivno pristupiti popularnim aplikacijama trećih strana putem MMI zaslona osjetljivog na dodir preko podatkovne veze u vozilu. Odabrane su aplikacije instalirane u infotainment sustavu vozila, bez potrebe za korištenjem pametnog telefona korisnika. Korisnici također mogu upravljati svojim aplikacijama putem govornih naredbi.

Pametni sustavi potpore za gradsku upotrebu i duge vožnje

Čak i serijski model A3 ima visoku razinu sigurnosti. Audi pre sense sprijeda, potpora za izbjegavanje sudara i potpora pri skretanju te sustav upozorenja o napuštanju voznog traka pomažu kod izbjegavanja sudara s ostalim sudionicima u prometu. Automatska regulacija razmaka, koja pomaže pri uzdužnoj i bočnoj kontroli i dopunjena je funkcijom potpomognute promjene voznog traka, a povećava komfor tijekom vožnje.

Sustav upravlja ubrzavanjem, kočenjem i upravljanjem pri brzinama do 210 km/h te također pomaže s promjenama voznog traka pri brzinama većim od 90 km/h na autocesti. Aktiviran putem MMI-ja, sustav koristi podatke stražnjeg radara za prikaz bijelih strelica u digitalnom kokpitu i opcijskom head-up zaslonu kako bi pokazao je li i u kojem smjeru moguće sigurno promijeniti vozni trak. Ako vozač inicira promjenu voznog traka aktivacijom žmigavca, sustav aktivno pomaže vozaču u upravljanju.

  • +71
Audi A3 allstreet Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Tijekom gradske vožnje, pomoć pri parkiranju pomaže vozaču pri ulasku u i izlasku iz parkirnih mjesta ciljanim manevrima upravljanja. Sustav upozorenja na napuštanje voznog traka, upozorenje pri izlasku iz vozila i potpora za bočni promet nadziru promet iza vozila i bočno od vozila s pomoću stražnjih radara, čime se dodatno povećavaju sigurnost i komfor.

Učinkoviti, snažni motori

U Europi je model A3 allstreet prvo uveden s dvije verzije motora/mjenjača. 35 TFSI s motorom od 1,5 litara snage 150 KS (110 kW) koji je dostupan s automatskim S tronic mjenjačem sa 7 stupnjeva prijenosa i mild hibridnom tehnologijom. Dizelski motor 35 TDI također ima 7-stupanjski S tronic mjenjač. Model A3 allstreet silazi s proizvodne linije Audi pogona u Ingolstadtu.

U Hrvatskoj se početna cijena kreće od 35.766 eura za 35 TFSI motor sa 150 KS (110 kW) i S tronic mjenjačem, a dostupan je i dizelski motor 35 TDI snage 150 KS (110 kW), također sa S tronic mjenjačem.