CIJENA PRAVA SITNICA!

[FOTO/VIDEO] Ovo je Brabus 900 Rocket Edition: Ima 4,5-litreni V8 Biturbo motor snage 900 KS i krajnju brzinu od 280 km/h

23.06.2021 u 08:13

Bionic
Reading

Brabus 900 Rocket Edition će biti proizveden u količini od samo 25 primjeraka, a prvih deset superautomobila bit će isporučeno ove godine

Brabus, njemački tuner Mercedes-Benz, Smart i Maybach vozila, je predstavio monstruozni terenac Brabus 900 Rocket Edition. Nakon što smo u svibnju 2020. mogli vidjeti kako izgleda Brabus 800 Adventure XLP u formi ekstremnog pickupa, sada je ovaj legendarni tuner pokazao kako se može doraditi veteran terenskih vozila, aktualni Mercedes-AMG G 63.

Ovim novim superautomobilom Brabus je stvorio terenski automobil visokih performansi s ekstravagantnom opremom, koji je izrađen u ograničenom izdanju. Naime, Brabus 900 Rocket Edition će biti proizveden u količini od samo 25 primjeraka, a prvih deset superautomobila bit će isporučeno ove godine. Ostalih 15 vozila će biti isporučeno kupcima, za koje smo sigurni da ih ima, do kraja 2022. godine. Ako ste se pitali kolika mu je cijena, treba odmah reći da ona nije mala; od 571.270,21 eura (cijena uključuje 19 posto PDV-a u Njemačkoj) naviše.

BRABUS G900 Rocket Edition 'Stealth Grey' Izvor: Promo fotografije / Autor: Brabus

Pogonski sklop

Ovo jedinstveno terensko vozilo dobilo je ime po novom 4,5-litrenom biturbo Brabus Rocket 900 V8 motoru. Motori visokih performansi koji kombiniraju performanse i stabilnost najvišeg savršenstva zaštitni su znak svih Brabus superautomobila već više od četiri desetljeća. S novim Brabus 900 Rocket Edition, tvrtka sa sjedištem u njemačkom gradu Bottropu, koju je njemačka Savezna uprava za automobilski promet akreditirala kao proizvođača vozila, predstavlja novi vrhunski motor u karoseriji Mercedesa G-klase.

Koliko je dorađen ovaj već ionako snažan motor iz modela Mercedes-AMG G 63 govori tehnički podatak da je u odnosu na 'serijski' motor snaga Brabusovog motora veća enormnih 315 KS (231 kW). Recept za ovo složen je koliko je i dokazan: veći obujam daje više snage. Zbog toga se obujam cilindra osmerocilindričnog četveroventilskog biturbo motora povećao sa standardnih 3982 cm³ na 4407 cm³.

Ogroman napor Brabusa ogleda se u jedinstvenim vrijednostima performansi: 900 KS (662 kW) pri samo 6200 okretaja u minuti jednako su vrhunska vrijednost u ovoj kategoriji vozila kao i ogromni okretni moment od 1250 Nm, koji je već dostupan pri 2900 okr./min. U vozilu je ta vrijednost elektronički ograničena na 1050 Nm.

Tako ovaj superautomobil postiže vozne performanse poput punokrvnog sportskog automobila: više od 2,5 tone (2560 kg) težak terenac s mjesta se katapultira do 100 km/h za samo 3,7 sekundi. Najveća brzina je 280 km/h s obzirom na tehničko ograničenje njegovih guma. Što se pogona tiče, on je stalan na sve kotače s elektronički kontroliranim blokadama diferencijala, a motor je uparen s ESP W9T 900 9G-TRONIC 9-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Kad je riječ o potrošnji, proizvođač navodi i sljedeće: prosječna gradska potrošnja 17,1 l/100 km, vangradska 12,9 l/100 km, kombinirana: 14,4 l/100 km, kao i kombiniranu emisiju CO₂ 330 g/km. Kapacitet spremnika Super plus (102 ROZ) goriva mu je 100 l, uz rezervu od 12 l.

Kotači, gume i dimenzije vozila

Posebni Brabus Monoblock Z 'Platinum Edition' 24-colni visokotehnološki kovani kotači s deset krakova također su posebno razvijeni za ovaj novi model, i naglašavaju sportski karakter ovog automobila s Brabus Aero kočionim diskovima izrađenim ugljičnih vlakana. Dimenzije kotača novo razvijenih za ovaj superautomobil jednako su izvanredne kao i izgled: prednja osovina koristi dimenziju naplataka 10Jx24 s cestovnim gumama 295/30 ZR 24. Još ekstremniji format nalazi se straga; naplatci 12Jx24 s gumama 355/25 ZR 24. Kupci na izbor imaju gume Brabusovih dugogodišnjih tehnoloških partnera proizvođača guma Continental, Pirelli ili Yokohama.

Inače, dimenzije automobila Brabus 900 Rocket Edition su sljedeće: duljina 4616 mm, širina 2040 mm, visina 1439 mm. Karoserija i šasija su mu izrađene od čelika, ali je karoserija proširena Brabus Rocket 900 Widestar komponentama od ugljičnih vlakana, 100 mm šire od serijske Mercedes-AMG G 63 izvedbe.

  • +168
Brabus 900 Rocket Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Brabus

Ovjes

Prednja osovina s dvostrukim nosačima, spiralnim oprugama i cijevnim torzijskim šipkama. Kruta stražnja osovina s vučenim krakovima, spiralnim oprugama i potpunim torzijskim šipkama. Prigušivanje: Brabus RideControl aluminijski coilover komplet.

BRABUS G900 Rocket Edition 'Signature Black' Izvor: Promo fotografije / Autor: Brabus

Amortizeri prednjih osovina i amortizeri stražnje osovine su s integriranim hladnjacima, glodani su od punog materijala. Materijal: aluminij 6082. Spuštanje: 0 - 45 mm, raspon podešavanja: 30 mm, prilagodba plug & play automatskom podešavanju sile prigušenja. Odabir identifikatora prigušivača putem standardne sklopke za odabir pogona ili prekidača za podešavanje prigušivača na središnjoj konzoli, proporcionalnih ventila za povlačenje i potiskivanje.

Unutrašnjost

Za ovaj superautomobil Brabus je stvorio posebno elegantnu opremu Brabus Masterpiece u crnoj koži koja ne samo da impresionira savršenom izradom do posljednjeg detalja milimetarski preciznim šavovima u obliku grebena na sjedalima, pločama i prostoru za noge, koji je također presvučen kožom: kao kontrast postoje egzaktni, obojeni ukrasni šavovi.

Sa superautomobilom obojenim u 'Stealth Gray' sivu boju, ove i sve kontrole dizajnirane su tako da odgovaraju boji vozila. Brabus 900 Rocket Edition u 'Signature Black' crnoj boji opremljen je crvenim nitima. Nadalje, ukupno 206 elemenata kokpita od prekidača pa sve do poklopaca zvučnika i mlaznicama za ventilaciju, kao i natpisi 'Rocket Red' na pločama i ručkama, koje su izvedene od ugljičnih vlakana. Još jedna Brabus opcija je ambijentalno osvjetljenje ventilacijskih mlaznica.

Karbonske ploče visokog sjaja u kokpitu ističu sportski dizajn ovog posebnog modela, kao i pedale i igle za zaključavanje vrata izrađene od aluminija i obloge pragova od nehrđajućeg čelika s osvijetljenim logotipom BRABUS. Ove potonje mogu mijenjati boju u skladu s ambijentalnom rasvjetom unutar kabine. U skladu s potencijalom performansi, Brabus 900 Rocket Edition opremljen je brzinomjerom do 300 km/h.

Na stražnjem dijelu, umjesto stražnje klupe, nalaze se dva pojedinačna sjedala s brojnim udobnim funkcijama kao što su podešavanje više kontura, memorija i integrirana ventilacija i grijanje sjedala. Između njih integrirana je središnja konzola Brabus koja je opremljena istom finom kožom i kontrastima koji odgovaraju ostatku luksuznog interijera. Ona služi ne samo kao udoban naslon za ruke putnicima straga: izvlačive konzole jednako su pogodne za rad s prijenosnim računalom ili tabletom kao i za čitanje knjige, časopisa ili važnih poslvnih dokumenata.

S Brabus Touch Control Panel dodirnim zaslonom u formatu od 4,3 inča ugrađenom na vrhu, koji prikazuje analogni sat sa ilustracijom BRABUS 900 u stanju pripravnosti, ne upravlja se samo podešavanjem sjedala: može se koristiti i za pristup standardnom COMAND sustavu G-klase i tako se zvučni sustav može stišati, pojačati ili prigušiti sa stražnje strane. Svjetlima za čitanje također se može upravljati ovim upravljačkim elementom.