KI BI DA BI

HDZ odbio ponudu Nove TV za sučeljavanje programa sa SDP-om

12.10.2015 u 16:57

Bionic
Reading

Nova TV uputila je poziv dvama najvećim koalicijskim blokovima - SDP-ovom i HDZ-ovom za sučeljavanjem programa, u sklopu njihovog informativnog programa ovoga tjedna, prije službenog početka kampanje, a HDZ je odbio i taj poziv koji je bio posve u skladu s pozivima šefa HDZ-a Tomislava Karamarka upućenima šefu SDP-a Zoranu Milanoviću da se sučele programi i timovi, a ne samo njih dvojica. Glasnogovornica Nove TV Ivana Vukelić potvrdila je za tportal informaciju, koju je objavio portal Telegram.hr, da je HDZ odbio sučeljavanje programa

'Cilj je predloženog sučeljavanja bio taj da predstavnici dva najjača politička bloka iznesu svoje viđenje potencijalnih rješenja po pitanju određenih tema: financija, gospodarstva, zdravstva, sigurnosti, pravosuđa i socijalne politike. Istu vrstu sučeljavanja uspješno smo organizirali uoči početka predizborne kampanje i prije 4 godine s istim sudionicima: SDP-om i HDZ-om.

Predstavnici SDP-a potvrdili su dolazak, a HDZ nas je u nedjelju obavijestio da ne želi sudjelovati u sučeljavanju', izjavila je glasnogovornica Nove TV Ivana Vukelić za tportal.

Podsjetila je i kako Nova TV 'nije dužna organizirati sučeljavanja, no kao odgovorni Informativni program, želja je bila omogućiti gledateljima, ujedno i biračima da, za početak, dobiju uvid u to što dvije najveće koalicije nude kroz svoje programe'.

Od glasnogovornika HDZ-a Ivana Jabuke pokušali smo dobiti objašnjenje stranačke odluke da odbiju sučeljavanje programa, ali on je najavio kako će se o svemu HDZ oglasiti priopćenjem.

Podsjetimo, prije tjedan dana Karamarko je odbio sučeljavanje s Milanovićem jedan na jedan, pa pozvao na 'sučeljavanje programa i timova'.

'Pozivamo na sučeljavanja programa koji mi već obrazlažemo diljem Hrvatske i upravo idem na jednu takvu prezentaciju. Idemo vidjeti što je dosadašnja Vlada napravila i šta se nudi dalje', poručio je Karamarko te dodao kako na sučeljavanje poziva jer 'nisu uspjeli osjetiti što je to SDP-ov program, program krnje Kukuriku koalicije', izjavio je prije samo sedam dana Karamarko da bi danas odbio i takvu vrstu sučeljavanja.

Priopćenje HDZ-a

HDZ je u ponedjeljak poslijepodne objavio priopćenje sljedećeg sadržaja: 'Izbori su demokratski postupak u kojem se stranke natječu za naklonost birača. U kojem oporbene stranke nude programe i rješenja ne bi li ukazale na propuste dosadašnje vlasti. Pristup koji ostrašćeno zastupa Peđa Grbin je grubi pokušaj sužavanja demokracije i pluralizma. Štoviše, u njemu ne samo da nema prostora za stranke izvan dvije velike koalicije, nego nema prostora niti za jednu drugu stranku unutar tih koalicija. HDZ je na dan raspisivanja izbora pozvao sve stranke na sučeljavanje programa, odnosno na sučeljavanje timova. Redovito nastupamo u medijima koji imaju takav pristup i veselimo se suradnji sa svim medijima koji su spremni širiti prostor demokraciji i pluralizmu. Današnji istup SDP-ovca Peđe Grbina otvoreni je pokušaj kontrole medija i izravnog utjecaja SDP-a na medijsko praćenje izbornog procesa.' Priopćenje potpisuje Ivan Jabuka, glasnogovornik HDZ-a.