PREDSJEDNICA USTAVNOG SUDA

Omejec kaže da zahtjev suca Kolakušića neće odbaciti

24.07.2013 u 20:22

Bionic
Reading

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec u razgovoru za tportal rekla je da, ako zahtjev trgovačkog suca Mislava Kolakušića stigne na njezin sud, on neće biti odbačen čak ni ako ne bude imao pečat i potpis predsjednika Trgovačkog suda

Ministar financija Slavko Linić rekao je da sudac Mislav Kolakušić ionako ne može podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi bez potpore svojih kolega sudaca na Trgovačkom sudu u Zagrebu. No čini se da to nije potpuno točno.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da će zahtjev suca Kolakušića, kada stigne na sud, biti prihvaćen u razmatranje čak i ako stigne bez potpisa predsjednika Trgovačkog suda. U tom slučaju će samo formalno biti smatran kao prijedlog, a ne kao zahtjev.

Naime, kada građani traže od Ustavnog suda ocjenu nekog zakona, tada je to 'prijedlog za ocjenu ustavnosti' i Ustavni sud u tom slučaju, pojasnila je Omejec, nije obavezan pokrenuti postupak ocjene ustavnosti. Tako su tri privatne osobe već podnijele prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu Linićevog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Hoće li ga Ustavni sud prihvatiti, još se ne zna jer do 20. kolovoza traju godišnji odmori sudaca.

No sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić najavio je podnošenje 'zahtjeva za ocjenu ustavnosti' navedenog zakona po kojem je morao raditi u slučaju predstečajne nagodbe Dalekovoda. Sudac ima primjedbe na primjenu zakona te tvrdi da je bio svjedok njegovih negativnih posljedica.

Predsjednica Ustavnog suda Omejec pojasnila nam je da zahtjeve doista podnose samo određena državna tijela te da bi sudac Kolakušić za zahtjev trebao pečat i potpis predsjednika Trgovačkog suda. 'No, ako sudac Kolakušić podnese zahtjev bez toga, mi ga nećemo odbaciti, ali ćemo ga formalno morati tretirati kao prijedlog', rekla je Omejec i objasnila da Ustavni sud na zahtjeve (koje podnose Sabor, predsjednik, premijer, pučki pravobranitelj) moraju odmah reagirati jer su ti postupci automatski pokrenuti danom podnošenja, dok za prijedloge imaju pravo odlučiti hoće li pokretati postupak ili ne.

Prema mišljenju stručnjaka za Ustav, Đorđa Gardađevića, sudac je službena osoba i zakon mu daje mogućnost da preispituje ustavnost propisa i bez potvrde Trgovačkog suda. On ističe da sudac mora biti potpuno slobodan: 'Mora biti neovisan i od ostalih čimbenika unutar postupka koji vodi. Pravni poredak upućuje na to da sudac sudi po osnovi Ustava, zakona i savjesti. Ne vidim zašto bi mu za ocjenu ustavnosti trebalo odobrenje.'

U neformalnim razgovorima s nekim sucima Ustavnog suda objašnjeno nam je da se zapravo zahtjevi i prijedlozi u praksi tretiraju na gotovo isti način. Tvrde da je razlika u formalnosti i danu pokretanja postupka ocjene, što je odlično - ako funkcionira u praksi - jer to bi značilo da npr. Predsjednik Republike pred Ustavom doista nije važniji od 'običnog' građanina.

Hoće li zahtjev suca Kolakušića doći kao zahtjev ili će se pretvoriti u četvrti prijedlog zaredom za ocjenu istog zakona, na kraju se čini da nije ni važno jer ga Ustavni sud, prema riječima Jasne Omejec, u svakom slučaju neće odbaciti.