ČUDO U LIKU BANDIĆA

Zviždač Vinko Mikulić vraćen na posao!

03.12.2013 u 22:21

Bionic
Reading

'Zviždač' Vinko Mikulić pojavio se u ponedjeljak na svojem starom radnom mjestu u kazalištu Gavella, čime je konačno prekinut progon kojemu je, zbog upozoravanja na nepravilnosti i kriminal u vodećoj zagrebačkoj dramskoj kući bio nepravedno izložen više od osam mjeseci, poručila je u utorak Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač

Bandićeva 'inicijativa'

Vesna Balenović poručila je da se rješenje za Mikulića uspjelo naći 'zahvaljujućiasistenciji gradonačelnika Milana Bandića', koji je 'svojom inicijativompokazao da 'zviždač' ne smije biti progonjen, otpušten ili kažnjen'. 

'Akose nepravda već dogodila, nepravdu ne smijemo mirno i nemoćnopromatrati, već je valja hitno riješiti. Građani zbog svog poštenja nesmiju patiti i trpijeti represiju. U Hrvatskoj za sada na poslu upravilu ostaju oni koji su odgovorni za kriminal i neregularnosti, a sposla odlaze 'zviždači' koji prijave i ukažu na kriminal. Takva praksamora se mijenjati, i nadam se da je slučaj povratka 'zviždača' Mikulićana posao, prvi u nizu', navela je Balenović.

Ovih dana na adresu odvjetničkog ureda otpuštenog šefa računovodstva Vinka Mikulića pristigla je odluka ravnatelja zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella Darka Stazića, prema kojoj je izvanredan otkaz kojeg je dobio u travnju ove godine protuzakonit i ništavan, te ga poziva da se vrati na posao.

Balenović podsjeća da se Mikulić nakon 19 godina marljivog rada, te stručnog i urednog vođenja računovodstva u Gavelli, odlukom ravnatelja Stazića našao na cesti zato što je 'smogao građansku hrabrost usprotiviti se rasipništvu, nepravilnostima u radu i kriminalu odgovornih za vođenje te kazališne kuće'.

'Nije mogao šutke svjedočiti brojnim višestrukim isplatama preko Student servisa za evidentno izmišljene, fiktivne poslove. Upozoravao je da je neprihvatljivo kompletan godišnji promet od karata u iznosu od cca milijun i pol kuna utrošiti na reprezentaciju, student servis i promidžbu, a istovremeno iz gradskog proračuna moliti za plaće uposlenima', navodi Balenović, dodajući da je angažirano čak sedam poduzeća za informatizaciju blagajne i knjigovodstva, kao da se radi o Agrokoru ili HŽ-u, a ne malom kazalištu.

'Tu se također angažirala sva sila fiktivnih informatičara i omogućila daljnje prelijevanje novaca s Gavellinog računa u privatne džepove. Novac se rasipao i na višestruko preplaćivanje autorskih honorara mimo uobičajenih pravila i kooprodukciju sa drugim kazalištima, na fiktivno unajmljivanje stanova za navodne potrebe kazališta, napuhavanje računa za nepostojeću robu i usluge pojedinih dobavljača', dodala je Balenović.

Vinko Mikulić smatrao je da je ukupna počinjena šteta iznosila oko tri milijuna kuna i za nastalu štetu optuživao je ravnatelja kazališta.

'Ovaj radni spor riješen je mirnim putem, izbjegnute su godine progona i obijesnog suđenja i spašen je jedan 'zviždač' jer je prevladao razum. Od Državnog odvjetništva i policije sada očekujemo da bez daljnjeg odlaganja i razvlačenja utvrde koja su u Gavelli počinjena kaznena djela i tko su odgovorne osobe, a od pravosuđa da ih kazni po zakonu', rekla je Balenović.