PODIJELJENA MIŠLJENJA

Žustra rasprava o izboru predsjednika Vrhovnog suda u Otvorenom

25.03.2021 u 22:50

Bionic
Reading

U Otvorenom su o izboru predsjednika Vrhovnog suda raspravljali Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a, Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav (HDZ), Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo i Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista

Nakon više od mjesec dana oštre polemike na relaciji Pantovčak - Banski dvori, ponavlja se javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. Predsjednik Zoran Milanović pozvao je Državno sudbeno vijeće da raspiše novi poziv, ministar pravosuđa Ivan Malenica poručuje: Zlata Đurđević neće biti izabrana ni ako se javi; a Most prikuplja potpise za smjenu Đure Sesse.

- Kada HDZ promijeni mišljenje, tada ćemo vidjeti hoće li u ovom pokušaju biti izabrana predsjednica Vrhovnog suda ili ćemo morati imati i drugi javni poziv, pa onda i treći dok se predsjednik Republike i predstavnik HDZ-a ne postignu suglasnost, a kada ju postignu, onda će odjednom sudac odsvirati kraj, rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP), komentirajući aktualnu situaciju oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (HDZ) je rekao kako imaju problem sa Zlatom Đurđević jer je pristala biti pijun u rukama Zorana Milanovića i njezina kandidatura nije u skladu sa Zakonom o sudovima.

- Rekao sam da ona nama nije prihvatljiva jer nije legalni kandidat, nije se javila na javni poziv, dodao je.

Ako se javi na natječaj, rekao je Bošnjaković, politički stav HDZ-a je da ju neće podržati, kao politička stranka će u Saboru iznositi svoje stavove, koje su već jasno rekli.

- Ako ona pušta da jedna politička stranka s njom manipulira, da ju predstavlja kao kandidata bez da javnost ima njezin program, to niti je profesionalno, niti je stručno, a nije ni korektno prema ljudima koji su se javili, dodao je.

  • +7
Zlata Đurđević Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

- Zabrinjava me i dosta mi je prepucavanja kojeg imamo prilike gledati tjednima između Pantovčaka i Banskih dvora, rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most).

Objasnio je kako se zna i rješenje problema - da dva čelna čovjeka u državi sjednu za stol i dogovore se, dodaje kako je očito da ovdje nema političke volje. Posebno ga zabrinjavaju riječi predsjednika Vrhovnog suda koji im spočitava da nisu pročitali zakone. Grmoja kaže kako je jako dobro upoznat sa zakonom, zato su i organizirali prikupljanje potpisa, da pošalju poruku kako je dosta toga da u Hrvatskoj nitko nikada nije za ništa odgovoran. Zamjera skandale u pravosuđu, nepovjerenje u institucije, a predsjednik Vrhovnog suda ne čini ništa po tom pitanju.

Što se tiče gospođe Đurđević, rekao je Grmoja, ona nije kandidat.

- Kada se kandidira, onda ćemo zauzeti svoj stav. Osobno mi je kod nje sporna njezina epizoda oko slučaja Perković. Kakav će stav moja politička stranka zauzeti, to ćemo vidjeti kada vidimo tko su kandidati, rekao je.

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik (Hrvatski suverenisti) je rekao da su oštro protiv imenovanja Zlate Đurđević, oni su i protiv "silovanja procedure od strane predsjednika Milanovića".

- Protiv nje smo jer nije delegirana kao stručnjak, nego isključivo kao politički eksponent jedne politike, to je politika Zorana Milanovića, rekao je.

Zekanović je za HDZ rekao da se stalno premišlja, za Most da ne iznosi svoj stav oko delikatnih tema, a za SDP kaže da je za ovu kandidatkinju jer je ona politički eksponent Zorana Milanovića. Rekao je i kako "ministar Bošnjaković predstavlja hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju i da bi im odgovarala ova kandidatkinja, ali upali su u problem zbog eksplicitnosti Hrvatskih suverenista i sada će morati odbiti jednu kandidatkinju koja im odgovara svjetonazorski".

Grmoja je rekao da mu "Zekanović neće držati lekcije jer je glasovao za sramotni sastav Ustavnog suda". Rekao je da je Most uvijek bio na pravoj liniji. Bošnjaković smatra da je važno da do 15. srpnja bude izabran predsjednik Vrhovnog suda.

Bauk o "sramotnom sastavu Ustavnog suda" kaže da je kritizirao neke odluke, način rada, ali donesene su mnoge dobre odluke i mišljenje mu je podijeljeno. Za "lex Perković" kaže da je Đurđević kritizirala SDP-ovu Vladu oko tog zakona.

Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda RH, je ponovio stav Opće sjednice Vrhovnog suda RH, a to je da osoba koju je predložio predsjednik RH nije kandidat jer nije poštivan Zakon. Dodao je da je ovo politička borba, te da možda pokazuje kako treba mijenjati način izbora predsjednika Vrhovnog suda i u Ustavu i u Zakonu.

Sanja Barić, s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, rekla je da treba uzeti u obzir koje su stvarne ovlasti predsjednika Vrhovnog suda. Za Mrčelin prijedlog da Vrhovni sud treba birati svog predsjednika, rekla je da treba jako dobro razmisliti o svemu tome i treba pristupiti s ozbiljnošću, a ne u žaru političke borbe.