ILI ĆE USKRATITI SAKRAMENTE

Župnik uvodi 250 kuna crkvenog doprinosa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.06.2009 17:45
  • Objavljeno 17.06.2009 u 17:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U doba velike ekonomske krize župljane zagrebačke župe Sv. Maksimilijana Kolbea u naselju Bijenik iznenadilo je pismo njihovog župnika Ivana Mikšića u kojem ih obavještava o uvođenju godišnjeg crkvenog doprinosa

U pismu župnik Mikšić kaže da su prisiljeni uvesti godišnji crkveni doprinos jer jako mali broj vjernika ide redovito na svetu misu nedjeljom i blagdanima, pa ne doprinose za crkvene potrebe jer ne daju milostinju, a i dalje se smatraju vjernicima, katolicima i trebaju usluge svećenika i Crkve. Župnik kaže da će se doprinos odnositi na katolike koji primaju svećenika na blagoslov kuće te će se koristiti za gradnju nove crkve i 'neke redovite potrebe'. Njegovo pismo je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih župnika koji su ga proslijedili novinarima.

'Kao župnik smatram uvođenje ovog doprinosa kao svoju dužnost jer je gradnja nove crkve već izvjesna, a također da pomognem svim vjernicima da doprinose za Božji dom jer će se tako osjećati sretnijima, ali spasenje će im biti bliže jer Bog sve plaća i vraća sedmerostruko, kako piše u Starom zavjetu (Sir 35.10)', piše župnicima Mikšić.

Župnik Mikšić je naumio da svako domaćinstvo treba dati 250 kuna plus 70 kuna po punoljetnom članu domaćinstva, s tim da će brojne obitelji imati poseban tretman, kao i one koje imaju mala ili nikakva primanja. Svaki bračni par (makar ih je nekoliko u jednoj kući) tretira se kao zasebno domaćinstvo. Najspornije je to što župnik Mikšić prijeti da se neće moći koristiti usluge župnika niti Crkve u bilo kojem smislu ako se ne podmire doprinosi za prošlu godinu.

Župnik Mikšić smatra da je ovo pravedni doprinos za sve koji ne idu redovito na misu i kaže da je to uobičajeno u Katoličkoj crkvi i u ostalim župama te da on tek sada uvodi ovaj doprinos.

'Vjernici koji redovito idu u crkvu i svaki puta daju po 10 kuna milodara, godišnje Crkvi daju oko 500 kuna. Stoga mislim da je pravedno da ovi koji ne idu redovito u crkvu na ovaj način daju 250 kuna', rekao je župnik Mikšić za Dnevnik.hr

Na pitanje neće li valjda obiteljima koji ne uplate ovaj doprinos uskratiti sakramente poput krštenja, rekao je da je to 'vrlo vjerojatno', a na upit očekuje li da će ljudi plaćati ovaj doprinos, rekao je 'ako Bog da'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi