osijek

Županijski proračun za iduću godinu 904,9 milijuna kuna

28.11.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Proračun Osječko-baranjske županije za 2019. godinu planiran je u iznosu od 904,9 milijuna kuna, što je 6,29 posto više nego ove godine, a treba omogućiti realizaciju konkretnih razvojnih projekata za koje je do sada pripremana projektna dokumentacija, rečeno je u srijedu na sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

Župan Ivan Anušić izvijestio je kako se, uz ostalo, radi o izgradnji regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, izgradnji 14 sustava navodnjavanja u županiji te Gospodarskog centra u Osijeku, koji bi trebao objediniti sve poduzetničke potporne institucije i u kojem je predviđen novi sajamski prostor.

Dodao je kako su među kapitalnim infrastrukturnim objektima i izgradnja nove zgrade osječke 1. gimnazije i donjomiholjačke srednje škole.

Tijekom rasprave o ulaganjima u željezničku infrastrukturu, voditelj regionalne jedinice istok 'HŽ-infrastruktura' Damir Mihić najavio je kako se u iduće četiri godine, uz obnovu desetak cestovno-željezničkih prijelaza, s ciljem podizanja sigurnosti u prometu, planira rekonstrukcija kolodvora Laslovo-Korođ, vrijedna oko 20 milijuna kuna. Iduće godine očekuje se obnova i uređenje zgrade osječkog kolodvora, vrijedna oko 18 milijuna kuna.

Izvijestio je kako se do kraja godine očekuje ponovna uspostava putničkog prometa prema Mađarskoj s četiri para vlakova, a priprema se i prilagodba kolodvora Erdut za potrebe ulaska u Schengenski sustav s obzirom da je riječ o pograničnom kolodvoru, što je investicija vrijedna oko 10 milijuna kuna.

Mihić je dodao kako se procjenjuje da će ukupna ulaganja HŽ -infrastrukture na ovome području iznositi oko 80 milijuna kuna.

Župan Anušić izvijestio je kako se s Upravom Hrvatskih cesta i Ministarstvom prometa dogovara izgradnja podvožnjaka kod pružnog prijelaza na osječkoj cesti Sv. Leopolda Bogdana Mandića kako bi se povećala protočnost prometa, s obzirom da je s prosječnim dnevnim prometom većim od 20 tisuća vozila to jedna od najopterećenijih dvotračnih cesta u Hrvatskoj.