ZVONO NA UZBUNU

Županije i gradovi ulaze u minus

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.07.2009 13:33
  • Objavljeno 01.07.2009 u 12:52
Zvonimir Mršić

Zvonimir Mršić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Robert Mihaljević

Većina gradova i županija rebalanse proračuna mora napraviti što prije, ističu SDP-ovi župani i gradonačelnici statističke regije kontinentalne Hrvatske sa sastanka u Koprivnici. Čelni ljudi triju županija i 14 gradova u velikim su problemima i od Vlade traže hitnu fiskalnu decentralizaciju i Zakon o regionalnom razvoju

KOPRIVNICA - Na računu Krapinsko-zagorske županije trenutačno je samo sedam tisuća kuna, Grad Kutjevo još nije isplatio plaće za svibanj, Međimurska županija koristi se prekoračenjem po žiroračunu, a Nova Gradiška je šest i pol milijuna kuna u minusu. Obveze i zaduženja gradova i županija višestruko premašuju prihode. Takvo je stanje dočekalo uglavnom sve novoustoličene gradonačelnike i župane, izvještava HRT.

'Tražimo da se hitno donese zakon o regionalnom razvoju RH jer će time biti otklonjena politička diskrecija koja je potpuna i sveobuhvatna u Hrvatskoj u raspodjeli novca iz državnog proračuna', istaknuo je Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice.

Ugroženi su projekti gradova i županija koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Povrat poreza na dohotak opterećuje gradske proračune, a usto i gospodarska kriza reže prihode poreza na dohodak. Sve to ugrožava likvidnost gradskih i županijskih proračuna. Zbog toga od Vlade traže hitan nastavak fiskalne decentralizacije države. Zdravstvo, školstvo i socijala o kojoj se sada skrbe jedinice lokalne samouprave, vape SDP-ovi gradonačelnici i župani, već su sada pred kolapsom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!