'nema panike'

Župan Komadina od Plenkovića traži poseban zakon o Gorskom kotaru

24.02.2018 u 18:30

Bionic
Reading

Zapovjednik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina izjavio je u subotu u Gerovu nakon sjednice Stožera zbog velikih snježnih padalina u Gorskom kotaru, kako nema razloga za paniku, no stanovnike je pozvao na oprez, a sve službe da ostanu u koordinaciji i komunikaciji.

'Mjesta panici nema, ali opreza nikada dosta, bolje spriječiti, nego liječiti. Sve žurne službe su dale izvješća i stanje je zapravo redovito u ovakvim okolnostima, nema nekih izvanrednosti ili izvanrednih događanja', istaknuo je Komadina.

Najavio je da će od države, odnosno od predsjednika Vlade, ministara financija, regionalog razvoja i prometa zatražiti odgovarajuća sredstva za čišćenje snijega s cesta u Gorskom kotaru, te da će ponoviti zahtjev o potrebi i važnosti donošenja posebnog zakona o Gorskom kotaru.

Također je izvijestio da se na sjednici, na kojoj su bili i svi načelnici i gradonačelnici iz Gorskog kotara, razgovarali o preveniranju mogućih probleme od leda, ili kasnije od topljenja velikih količina snijega. Svi su spremni, zaključio je Komadina.

  • +17
Delnice zatrpane snijegom Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Prema izvješćima svih interventnih službi nije bilo potrebe za većim intervencijama. Danas su sve ceste u Gorskom kotaru prohodne i očišćene, a u čišćenju snijega jučer je sudjelovala i vojska.

Najviše snijega palo je na području Delnica, a jutros je ondje izmjereno 153 centimetara snijega, što je najveća visina snijega u veljači od 1981. godine. Najveća visina snijega u Delnicama do sada je izmjerena u ožujku 1984., čak 175 centimetara, rečeno je.  

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je da je u Delnice iz Grada Zagreba dopremljena freza, a razmatra se što je još potrebno i kako se pripremiti za nove vremenske situacije.

Ocijenio je da su se, prema dosad viđenom, lokalne vlasti uspjele dobro reagirati, na terenu je dobra koordinacija i suradnja, ali i solidarnosti između službi. Lozaničić je upozorio i kako treba biti korak ispred, razmišljati da dolazi razdoblje kada će temperature još pasti, ali i kada će se snijeg početi topiti.

Metereolog Ivan Novak najavio je padanje temperature sljedećih dana na -10 do -15 stupnjeva Celzija, što bi moglo donijeti probleme sa zamrzavanjem. 

Podsjetio je kako ovakve vremenske situacije, što se tiče Gorskog kotara, nisu neuobičajene, kao što ni metar snijega nije pojava s kojom se Gorani nisu nosili.

Od četvrtka je prognoza za porast temperature zraka što će ponovno donijeti nešto više snijega u Gorkom kotaru. No te će se oborine u roku 24 sata početi pretvarati u kišu, rekao je, upozorivši na mogućnost ledene kiše.

Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel istaknuo je kako postoji horizontalna i vertikalna koordinacija između lokalnih samouprava, županije i svih specijalističkih službi. Ocijenio je kako situacija u Gorskom kotaru ipak nije ekstremna, nego da je oštra zima nešto normalno i stalno na tom području. Gorani su spremni nositi se sa snijegom sami, ali valja naglasiti da su fiskalno sve slabiji. Potrebno je da lokalne samouprave financijski ojačati, a onda će same moći održavati prometnice, zaključio je.