analiza rada

Župan Celjak o prvih 100 dana: Najvažnija je bila normalizacija života nakon potresa

15.09.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak rekao je u srijedu da su analiza rada županijske uprave i financija i normalizacija života nakon potresa, posebice u području školstva i zdravstva, bile temeljne aktivnosti u prvih sto dana nove vlasti

"Prioritet su nam bile potrebe i sigurnost djece u obrazovnom sustavu te pacijenata u zdravstvenom sustavu, kako bi ove najosjetljivije skupine imale kvalitetne uvjete za novu školsku godinu i zdravstvene usluge, a to je ono što je u nadležnosti županije. Riješeno je pitanje prostora sisačke Ekonomske škole i Gimnazije, pri čemu je samo na prijevozu učenika ušteđeno osam milijuna kuna", rekao je Celjak.

Župan je ranije donio odluku da svoj i urede županijske uprave ustupi na korištenje Gimnaziji, za Ekonomsku je školu unajmljen prostor, a za Srednju školu u Glini montiran je modularni objekt. Cilj je bio da svi učenici nastavu polaze u svojim gradovima.

Što se tiče zdravstva, Županija je osigurala zamjenski prostor za potrebe ambulanti koje su trenutno smještene u kontejnerima ispred sisačkog Doma zdravlja, a Odjel pedijatrije će od sljedećeg tjedna imati svoje prostore u prizemlju ginekologije, dok će se pedijatrijske specijalističke ambulante organizirati u prostoru nove bolnice.

Spajaju se tri doma zdravlja, osiguran dodatni smještaj za palijativne bolesnike iz Popovače

Kako je rekao Celjak, završen je natječaj za izradu projektne dokumentacije, cjelokupne rekonstrukcije i sanacije zgrade nove interne, pulmologije u Petrinji te pedijatrije i neurologije u Sisku. Osiguran je i dodatni smještaj za palijativne bolesnike u Neuropsihijatrijskoj bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači.

"Najvažnija organizacijska reforma u području zdravstva je spajanje tri doma zdravlja, u Sisku, Petrinji i Kutini, u županijski Dom zdravlja, čime će se postići uštede u organizaciji i upravljanju, a usluge pacijentima će biti proširene. U suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo također smo organizirali Anticovid autobus, koji je u udaljenijim mjestima primijenio 1462 doze cjepiva“, izjavio je Celjak.

Župan je također najavio ubrzanje radova na novom Učeničkom domu u Sisku, koji će se po završetku dati na raspolaganje osobama koje zbog potresa nemaju adekvatan, a uredit će se i osam stanova u vlasništvu županije za potrebe privremenog smještaja.

U proteklom je razdoblju osiguran nastavak javnih radova na kojima je zaposleno više od 500 ljudi s područja županije, za što je izdvojeno 19,4 milijuna kuna, a Vlada je dodatno osigurala 30 milijuna kuna za dovršetak izgradnje petrinjskog Centra novog života. Hrvatske vode su osigurale dodatnih 104 milijuna kuna za petrinjski projekt Aglomeracije.

Župan Celjak je govorio i o racionalizaciji rada županijske uprave, ustanova i trgovačkih društava, kako bi se postigla veća odgovornost u upravljanju i uštede.

Ostvareno je i smanjenje kamatne stope kredita za izgradnju OŠ u Popovači, ukinuto je više nadzornih odbora i naknada za Upravna vijeća, te raskinuti ugovori s nekim vanjskim pružateljima usluga. Dvije odvojene ustanove Interpretacijski centar baštine Banovine i Kulturni centar Braće Radić spojit će se u jednu koja će djelovati kroz povijesno dokumentacijski centar Sisačko-moslavačke županije.

Vraća se sisačko dopisništvo HRT-a

Najavio je i povratak nedavno ukinutog dopisništva HRT-a u Sisak.

Na pitanje novinara što će kao predsjednik županijskog HDZ-a učiniti u vezi s kutinskom aferom političkog zapošljavanja, odgovorio je kako je svaki oblik korupcije nedopustiv, kao što je nedopustiva i nesuradnja s USKOK-om.

"Mi pozorno pratimo razvoj te situacije i vjerujem da će se do kraja ovog tjedna ta situacija razriješiti", zaključio je Celjak.