demantirao sam sebe

Još jedan Milanovićev salto mortale: Zašto se predomislio po pitanju hrvatskih vojnika na istoku Europe?

20.12.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović u siječnju je najavljivao da će povući sve hrvatske vojnike iz istočne Europe ako situacija u Ukrajini eskalira, a danas, kada se u toj zemlji već deset mjeseci vodi rat, nema ništa protiv odlaska HV-a u misije u Poljsku i Litvu

'Mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa. Ako dođe do eskalacije, povući ćemo sve do zadnjeg vojnika. Hrvatska s tim nema ništa i neću dopustiti da ima. A Plenković neka s tim prijeti koliko hoće. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara. U tome Hrvatska neće biti vatrogasac', rekao je Milanović 25. siječnja ove godine. Ta Milanovićeva izjava bila je komentar najave iz NATO-a da će u istočnoj Europi pojačati svoje snage, odnosno poslati još brodova i aviona kao odgovor na gomilanje ruskih snaga uz ukrajinsku granicu. Gotovo mjesec dana kasnije Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu koja traje i danas.

Milanovićeva izjava izazvala je reakcije širom svijeta, a ugledni politički magazin Politico nazvao je njegovu najavu 'hrvatskom operacijom konfuzija' zato što su se u trenutku te njegove oštre retorike već gotovo svi hrvatski vojnici vratili iz tog područja u Hrvatsku, što je tada pojasnio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Štoviše, hrvatski kontingent se u Poljsku nije ni trebao vraćati tijekom 2022. No početkom 2023., a sukladno odluci Sabora, za koju je svoju suglasnost dao i Milanović, u Poljsku i Litvu otići će ukupno do 290 vojnika, u Poljsku do 90, a u Litvu do 200 njih. Predsjednik RH tome se sada ne protivi iako je od siječnja ove godine, kada je situacija u Ukrajini bila napeta, ali nije bilo još nikakvih vojnih djelovanja, do danas ona eskalirala u pravi rat koji traje već deset mjeseci.

  • +26
Zoran Milanović na 31. obljetnici Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Na pitanje o sudjelovanju u tim misijama danas pak govori:

'Ja sam se suglasio s time da ide vojska jer smo preuzeli neke obaveze, ali dinamika događaja je takva da mi njome ne da ne upravljamo, nego nemamo nikakvog utjecaja na to. Kakva opasnost, realno, prijeti od Rusije u Poljskoj? Rusija ne može napasti Kijev jer nema ljudi, nema dovoljno vojnika', rekao je Milanović u utorak na Hrvatskom vojnom učilištu. Na pitanje koliko je normalno to da hrvatski vojnici sudjeluju u misijama i vježbama nedaleko od ruske granice, Milanović odgovara da ništa nije posve normalno.

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomaš

'Sve je nenormalno, ali to su obaveze i to je nekakav način na koji postupamo i na koji postupam. Nije normalno da hrvatska vojska na ruskoj granici ima vježbe aktivnim bojnim streljivom, ali je nenormalna situacija', rekao je predsjednik RH, dodajući da je Hrvatska i dalje lojalan partner.