božić dolazi

Znanstvenici otkrivaju: Postoji samo jedan prirodni način kako produžiti život božićnom drvu

04.12.2018 u 05:44

Bionic
Reading

Bor, jela, smreka... što god izabrali za božićno drvo, postoji opasnost da vam se počne trusiti prije no štopod njega stavite darove. Da vam se to ne bi dogodilo, držite se ovih važnih savjeta

Božićno drvce nikad neće trajati vječno, no vijek mu se ipak može barem malo produžiti ispravnim održavanjem. To znači što niža temperatura prostorije u kojoj ga držite, dovoljno vlage u zraku i redovito dohranjivanje stabla vodom. Razmišljajte o božićnom drvcu kao o velikom cvijetu, a o njegovom stalku kao o velikoj vazi.

  • +32
Božićna drvca tportalovih čitatelja Izvor: Facebook / Autor: Facebook

Za početak, prije no što drvo nataknete u stalak, otpilite mu pet-šest centimetra donjeg dijela; baš kao što vam cvjećari savjetuju da potkrešete stabljike cvijeta prije stavljanja u vazu. Zimzelena drva vlagu i hranjive tvari crpe kroz korijenje. Kad ih posječete počinju venuti. Šest do osam sati nakon sječe na odsječenom dijelu, poput kraste na ranici, nastaje sloj koji sprečava gubitak, ali i uzimanje vode. Podrezivanjem se stablu daje mogućnost da ponovno počne upijati vodu.

Ne stavljajte u vodu ni viagru ni aspirin

Drva mogu popiti puno više vode od buketa cvijeća. Provjeravajte količinu vode u zdjelici ispod bora i redovito je dopunjujte mlakom vodom. Prestane li drvo upijati dodu, ponovno ga potkrešite za novih pet-šest centimetra. Obična voda bit će dovoljna. Ne slušajte savjete mudraca koji tvrde da je u vodu dobro dodati malo mješavine gaziranog pića i izbjeljivača, spreja za kosu, viagre, sredstava za dohranjivanje ili aspirin. Ništa od toga nije djelotvorno, dokazala je svojedobmno i ekipa Mythbustersa. Dapače, samo ćete si upropastiti Božić.

Može li se ikako uporiti proces odumiranja? Sudeći po eksperimentima, biljni hormon etilen, kojeg drvo počinje proizvoditi desetak dana nakon što ga posijeku, glavni je okidač opadanja iglica. Mućkanje po hormonima moglo bi dakle pomoći no to zahtijeva teško nabavljuvu opremu i kemikalije. Neki su znanstvenici produžili vijek trajanja božićnom drvetu tako što su ga stavili u plinsku komoru i izložili ga 1-metoksiklopropenu. U kontroliraniom uvjetima to je dalo rezultata no ne bismo vam preporučili da to pokušavate u svom domu.

Neki skupi i opasni načini održavanja

Druga tehnika uključuje dodavanje aminoetoksivinilglicina u vodu. Imajte na umu da, ako ga i nađete u slobodnoj prodaji, 25 miligrama AVG-a stoji tristotinjak eura. Stvar je prilično toksična pa riskirate iritaciju kože, ozljede očiju i akutno trovanje organizma.

Stoga, držite se prehranjivanja drveta običnom vodom. Ili, još bolje, kupite mladicu zajedno sa zemljom pa je nakon praznika posadite u vrtu ili pošumite kakvo ogoljelo brdo. Ima ih u izobilju.