VAŽNA OBAVIJEST

Znanstveni piknik zbog kiše se seli na Velesajam!

10.09.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Zbog iznimno loših vremenskih uvjeta i sigurnosnih rizika, što među ostalim znači puno struje na mokrome, Znanstveni piknik preselit će u paviljone 10 i 10a Zagrebačkog velesajma

'Kompletan program, sve-sve-sve, seli se na Velesajam i sve ostaje kako jest. Počinjemo u nedjelju 14. rujna od 9.30 i završavamo iza 20 sati. Kako ste svi vi Piknik, molimo vas da proslijedite ovaj status i informaciju gdje god možete', piše na stranici Mreže popularizatora znanosti na Facebooku.

Podsjetimo, prošlogodišnji, drugi po redu Znanstveni piknik polučio je neočekivano velik uspjeh - oduševljenje više od 30 tisuća posjetitelja u parku Boćarskog doma potvrdilo je velik interes svih generacija Zagrepčana i gostiju metropole za popularizacijom znanosti.

Drugo izdanje Znanstvenog piknika okupilo je na jednom mjestu oko 200 znanstvenih komunikatora i edukatora iz 10 zemalja svijeta te više od 50 oduševljenih volontera. Bilo je svega – od hodanja po vodi preko eksplozija do predstava.

Što nam nudi ovogodišnji program?

Kroz cjelodnevno druženje posjetitelji ovogodišnjeg Znanstvenog piknika među ostalim imat će priliku upoznati Teodora - robota MUP-ova protueksplozivnog odjela - koji umjesto pirotehničara pregledava sumnjiva mjesta, pronalazi bombe te ih uništava.

Prvi put uživo će posjetitelji moći raditi s 3D printerima te se uvjeriti u njihove mogućnosti kroz cjelodnevne interakcije s gostima iz ICTP Science Dissemination Unita iz Italije. Također, pomoću 3D printera moći će napraviti mini hidrante te s umjetnicima iz projekta Pimp My Pump imat će mogućnost ukrasiti male Železne Franceke. Kako će ekipa Pimp my Pumpa urediti i dva 'prava' Železna Franceka te ih darovati za budući ZEZ centar, prvi znanstveni centar u Hrvatskoj, ovoj akciji pridružila se i ekipa berlinskog Archimedesa. Tako će posjetitelji moći obojiti ZEZ-ov logo i dočekati ga iz 3D printera.

Gosti Znanstvenog piknika iz NEMO znanstvenog centra (Amsterdam, Nizozemska), kroz zajedničku radionicu za roditelje i djecu, pokazat će svima kako na jednostavan i zabavan način izraditi predmete od slamčica i drugih predmeta koji se mogu pronaći u svakom domaćinstvu. Ova i slične aktivnosti namijenjene su djeci i mladima, ali i roditeljima koji su željni uključiti se u brojne znanstvene eksperimente koji će se odvijati na Znanstvenom pikniku.

Za više informacija posjetite stranice Piknika