SANADEROV APEL LJUBLJANI

'Zna se gdje je čiji teritorij, granice će biti u drugom planu'

26.06.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Hrvatska želi nastavak pregovora i smatramo apsolutno neprihvatljivim da smo izgubili šest mjeseci zbog Slovenije, koja nas blokira zbog jednog potpuno bilateralnog pitanja, koristeći poziciju člana Unije da bi ucijenila drugu zemlju koja pregovara s Europskom unijom (EU), istaknuo je na početku današnje sjednice Vlade predsjednik Vlade Ivo Sanader

ZAGREB - 'To je neprihvatljivo i neeuropsko ponašanje i apeliram još jednom na slovensku politiku da od toga odustane i da kao dobri susjedi pruže ruku Hrvatskoj u našim pregovorima, a kako će izgledati granica između nas neka odluči međunarodno pravo', naglasio je Sanader.

Pritom je podsjetio da je Slovenija u Uniju ušla s istim otvorenim pitanjem, koje danas nije ni u čemu različito od 2004. i to mora učiniti i Hrvatska.

Istaknuo je i da 'dvostruki standardi nikada nisu bili dobri za Europu i uvijek su se razbili o glavu Europi'.

'Ideja koja je plemenita u sebi i koja je jedina moguća i realna, a to je ideja europskog ujedinjavanja, mora u sebi sadržavati one vrijednosti na kojima počiva, a to su suradnja, međunarodno pravo, dobrosusjedstvo', rekao je premijer.

Čak štoviše, dodao je, kada je Slovenija ulazila u EU, njena granica s Hrvatskom tada je bila vanjska granica EU. Kada pak Hrvatska uđe u EU, granica sa Slovenijom bit će unutarnja granica, 'dakle još i manje važna nego tada'.


'Danas u Europi nisu važne granice između Austrije i Slovenije, Njemačke, Italije itd... Nema granica i tako će biti i sutra između Hrvatske i Slovenije, a zna se gdje je čiji teritorij i granice će biti u drugom planu', kazao je premijer.

Još je jednom pozvao Sloveniju da deblokira pregovore, a 'granično pitanje ostavi sa strane, jer ono nema veze s pregovorima'.

Predsjednik Vlade je ocijenio i da je Hrvatska do sad bila te će i dalje biti vrlo konstruktivna i kreativna u iznalaženju rješenja te da je s hrvatske strane učinjeno sve da se izađe u susret slovenskoj želji da se granično pitanje riješi zajedno s pregovorima, "ali ne na način kako to misle neki u slovenskoj politici".

Pritom je odbacio neke interpretacije koje su se čule u Sloveniji ovih dana da Hrvatska ne želi dalje razgovarati.

'S punom odgovornošću izjavljujem danas u ime hrvatske Vlade da Hrvatska želi i dalje nastaviti razgovore, ali pregovori nemaju nikakve veze s rješavanjem graničnog pitanja', naglasio je Sanader.

Podsjetio je i da je Hrvatska prihvatila posljednji prijedlog Ollija Rehna i 'europskog trija' na načelu 'uzmi ili ostavi', dok je Slovenija bila ta koja ga nije prihvatila, već je ponudila amandmane koji u bitnom mijenjaju taj prijedlog.